Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mennyi lenne a reális összeg...

Mennyi lenne a reális összeg egy rajzért/festményért? Ha felkeresnek rendeléssel miként válaszoljak?

Figyelt kérdés

TikTokon és instán is vannak fent rajzaim, festményeim. Az embereknek általában nagyon tetszik, sokan megkerestek már azzal, hogy szeretnének rendelni. A legtöbben azt gondolják, hogy ingyen megcsinálom. Általában realisztikus grafitrajzot, vagy festmémyt kérnek. Sajnos volt, hogy valaki 5000ft-ot adott volna egy hatalmas méretű festményért aminek elkészítése 40órát minimum igénybe vett volna. Mikor mondtam, hogy még a vászon se jönne ki 5000-ből akkor elkezdett alkudozni, hogy akkor legyen 6-7ezer. Nem szeretnék pár ezer forintért rajzolni másoknak. Pedig eleinte direkt nagyon keveset kértem volna csak, mondjuk ahány óráig készítem azt beszorzom 400ft-al. Így viszont legálisan nem lehetne csinálni, mert nem vagyok vállalkozó. Ahhoz, hogy belekezdhessek ennyi pénz meg kevés lenne. Egy olyan összeget kéne kérnem amiből gond nélkül kifizetem a vállalkozói költségeket.

Arra gondoltam, hogy mostantól ha valaki ír nekem rendeléssel kapcsolatosan akkor elküldeném mindenkinek ugyanazt az üzenetet, hogy tisztában lehessenek az árakkal. Vagy ez így nagyon rossz lenne, hogy egyből a pénzre térnék? A művészet az életem, de senki nem értékeli igazán a munkámat. Mindenki 1-2ezerért szeretne portrérajzokat. Szeretném elkerülni a felesleges beszélgetéseket, mert gyakran előbb beszéljük meg, hogy mit szeretnének, részletesen kifejtik, mondják, hogy természetesen fizetnek is érte, majd napokkal később közlik csak, hogy amúgy 3-4ezernél többre nem igazán gondoltak. Az anyagköltséget akkor még nem is említettem.

Nektek mennyit érne meg egy rajz/festmény?

2022. dec. 28. 10:18
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%
Lehet ideje az értékbecslőt is megfizetni kicsit! ;)
2022. dec. 30. 08:13
 12/35 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt Krwkco! (# 10-es válaszra)

"... És emiatt előfordulhat egy olyan helyzet is, hogy a kérdező örömét leli a festésben, de a műveit a befektetett munkabérnél olcsóbban adja el, csak hogy ne 0 bevétele legyen. Hogy legalább az alapanyag ára bejöjjön."

Ez igaz, de nem ezt kérdezte.

Adtam oda a képeimet tök ingyen, mínusz profittal is. Igaz, jótékonysági árverésekre, kórház, iskola, stb. részére, jó pár alkalommal. Ez is egyfajta "reklám". Iskolák, óvodák részére is készítettem falképeket, ingyen vagy max. benzinköltségen, mínusz bevétellel.

De a kérdező egy reális összegről kérdez és nem hinném, hogy a 0 profit érdekelné.

Valóban nem hasonlítható egy szerelő vagy segédmunkás létrehozott értéke egy művészi tevékenységhez. Mintahogyan egy festményt vagy rajzot sem hasonlíthatunk egy író munkájához. De akkor mi legyen a kiinduló alapja a kérdezőnek?

Nem is ez volt a célom, hogy össze hasonlítsam más tevékenykedésekkel a munkáját. Viszont, ha munkamódszerrel és nem kedvteléből készít valakinek egy képet, kiindulásként órabérben is gondolkodhat. Mivel igenis ez munka és nem mindig vidáman, puszta kedvből festünk. Ez nem mindig plein-air festészet a szabad jó levegőn, csicsergő madarak hallgatása. Néha erőt kell venni magunkon és egy munka módszert kialakítani és "pontról-pontra" haladni.

Amikor a megrendelő ott áll, akkor választ vár és valamit kell mondani.

A kérdező vagy bárki miből induljon ki? Hablatyolhatok az embereknek szellemi termékekről meg így kell nézni vagy úgy, nem fogják éretni. Abból ért, hogy én is szeretnék legalébb egy szerelő vagy kőműves munka bérét. Nem hinném, hogy bárki ne szeretne Munkácsy képek árán eladni a képeit! De ez a plafon többségünknek csak álom, a nulla profit meg a mai árak mellet nem opció!

Üdv: Festő

2022. dec. 30. 13:15
 13/35 anonim ***** válasza:
100%
Én zenélek, nekem azt verték a fejembe, hogy válassz célpiacot és árazd oda azt, amit csinálsz, lehetőségeidhez és képességeidhez mérten! Itt lehetőség alatt az eszközeid minőségét, egyes feladatok kiszervezhetőségét meg hasonlókat értek, tehát ne lehetőségek vélt vagy valós hiányán rugózzunk lehetőleg! Ha módosabb lehetséges megrendelők közt helyezed el a hirdetéseidet, akkor gyanús is lenne trógerbérrel villantani. Ha nettó nincstelen rongyrázó béla megszólít, akkor nyilván szíved joga elhajtani a bélbe, főleg ha nem érti, miért ér annyit másoknak, amennyit neki nem, tehát szia. Nem nagy tudormány ez.
2022. dec. 30. 15:25
 14/35 anonim ***** válasza:
38%
Én kb 30 ezret kérnék, de látnom kellene a festményeket is. Végeztél Képzőművészeti Főiskolát?
2023. jan. 2. 21:52
 15/35 anonim ***** válasza:
100%
2000 forintos órabér + anyagköltség a minimum amit fel kellene számolnod, ha utána sem kell senkinek akkor így jártak,de szerintem ez a minimum amit ki kellene számláznod
2023. jan. 11. 14:21
 16/35 krwkco ***** válasza:
100%

"ha munkamódszerrel és nem kedvteléből készít valakinek egy képet, kiindulásként órabérben is gondolkodhat."

Egy dolgot nem annyiért lehet eladni, amennyi munkát belefektettek, hanem annyiért, amennyit a vevőnek (ha van), megér. Akármennyire is "munkamódszerrel" készíti a művész a képet.

Ha a kérdező az órabéres árképzést követi, annak két kimenetele lehet:

1.) megveszik tőle annyiért

2.) senki nem fizet érte annyit.

Ha az 1.) eset történik, akkor a tanácsod remek.

Ha a 2.), akkor nem. Annak mi lesz a végkimenetele?

a.) a kérdező nem fest, mert azt mondja, hogy ő profi, neki annyi járna

b.) fest, de csak költségei lesznek, bevétele nem

c.) fest (olyat nem, amit nem akar) és van valamennyi bevétele a hobbijáért.

Szerintem jó esély van, hogy az 2.) pont fog bekövetkezni és akkor a c.) megoldás jobb, mint az a.) vagy a b.) .

2023. jan. 11. 15:33
 17/35 anonim ***** válasza:
100%
Igazán jó és színvonalas tájképért fizettem már 40 ezer ft-ot is pár éve. Most valószínűleg többe kerülne egy ilyen kép. De jelenleg nem engedhetem meg magamnak a festményvásárlást. Mások viszont elképzelhető, hogy igen. Szerintem mondj egy fix árat, ami tartalmazza az anyagköltséget is ( a festék sem olcsó ugye), és azt fejeld meg annyival, amennyivel gondolod. De minimum az anyagköltséged jöjjön vissza.
2023. márc. 22. 19:20
 18/35 anonim ***** válasza:
100%
Ugye arról se feledkezzünk meg, hogy szereted őket, igazán nem akarnád bármi áron eladni. Szó szerint se. Egyébként lehet nem hülyeség szépen megvilágítva minőségi fotókat csinálni elsősorban magadnak mindről, hadd erősödjön ez a szentimentális szál, legalább tényleg nem adod olcsón akkor.
2023. márc. 23. 15:01
 19/35 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem eleve kész munkákról van szó, hanem egyedi rendelést szoktak kérni az emberek.
2023. márc. 23. 23:59
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
Akkor azt kell eldöntsd, hogy adott esetben mekkora súly az erőfeszítés mint értékmérő, és mekkora a személyed és a stílusod magán a képen, mint felbecsülhetetlen komponens.
2023. márc. 24. 10:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!