Mennyi lenne a reális összeg egy rajzért/festményért? Ha felkeresnek rendeléssel miként válaszoljak?
TikTokon és instán is vannak fent rajzaim, festményeim. Az embereknek általában nagyon tetszik, sokan megkerestek már azzal, hogy szeretnének rendelni. A legtöbben azt gondolják, hogy ingyen megcsinálom. Általában realisztikus grafitrajzot, vagy festmémyt kérnek. Sajnos volt, hogy valaki 5000ft-ot adott volna egy hatalmas méretű festményért aminek elkészítése 40órát minimum igénybe vett volna. Mikor mondtam, hogy még a vászon se jönne ki 5000-ből akkor elkezdett alkudozni, hogy akkor legyen 6-7ezer. Nem szeretnék pár ezer forintért rajzolni másoknak. Pedig eleinte direkt nagyon keveset kértem volna csak, mondjuk ahány óráig készítem azt beszorzom 400ft-al. Így viszont legálisan nem lehetne csinálni, mert nem vagyok vállalkozó. Ahhoz, hogy belekezdhessek ennyi pénz meg kevés lenne. Egy olyan összeget kéne kérnem amiből gond nélkül kifizetem a vállalkozói költségeket.
Arra gondoltam, hogy mostantól ha valaki ír nekem rendeléssel kapcsolatosan akkor elküldeném mindenkinek ugyanazt az üzenetet, hogy tisztában lehessenek az árakkal. Vagy ez így nagyon rossz lenne, hogy egyből a pénzre térnék? A művészet az életem, de senki nem értékeli igazán a munkámat. Mindenki 1-2ezerért szeretne portrérajzokat. Szeretném elkerülni a felesleges beszélgetéseket, mert gyakran előbb beszéljük meg, hogy mit szeretnének, részletesen kifejtik, mondják, hogy természetesen fizetnek is érte, majd napokkal később közlik csak, hogy amúgy 3-4ezernél többre nem igazán gondoltak. Az anyagköltséget akkor még nem is említettem.
Nektek mennyit érne meg egy rajz/festmény?
Ha hobbiból csinálod és a már elkészült rajzokról van szó, amik foglalják a helyet, akkor eladhatod bármilyen olcsón. Nem gondolom, hogy ez érvényes rád, de sok esetben még az alapanyag értékét is csökkenti, ha ráfestenek. :-)
Ha megrendelésre dolgozol, és jövedelmet akarsz, akkor is két árképzési helyzet van:
Egy: Van főállásod és szivesen festesz a magad szórakozására. Akkor leviheted az árat a megélhetéshez szükséges órabér alá. Ha egy rajz kész van, akkor az ingóság. Évi 600 ezer forint bevételig illetékmentes, ha az értékesítés nem üzletszerű.
Kettő: Ebből akarsz megélni. Akkor nem mehetsz az alapanyag ára + órabéres munkadíj alá. Vagy annyit kérsz, hogy ez teljesüljön, vagy a vevő által felajánlott árhoz igazítod a munkaigényt. Ha ebbe ő is belemegy.
Kiegészítve az 1-es hozzászólásomat: ha nincs reális árat fizető megrendelő, akkor nincs. Akkor inkább általános témájú képeket érdemes festened, kirakni a net-re ármegjelölés nélkül és ha valaki venni akar, akkor megalkudni vele. Ahogy az 1-es hozzászólás első harmadában írtam.
A megrendeléssel kapcsolatban a következő konstrukciót tudnám elképzelni: A vevő az alapanyagok árát adományként eljuttatja hozzád. Az adomány célja a művészeted támogatása. Közelebbről egy bizonyos tematikájú festmény megfestésének lehetővé tétele. Az adományozó ezzel nem szerez a képpel kapcsolatban semmilyen tulajdonjogot. Csak egy igéretet, hogy legjobb tudásod szerint megfested.
Ha elkészült a kép, akkor dönthet, hogy tetszik-e neki vagy sem. Megvásárolja-e vagy sem. Az irányár a befektetett munka ellenértéke. Ha nem veszi meg, az adomány akkor sem jár vissza.
Az üzlet létrejötte mindkettőtök érdeke. Neked bevételt jelent, ő meg nem veszti el az adományt és megkap egy képet olyan minőségben, amit tőled az ismert munkák alapján elvárt.
De ez már inkább az üzletszerű értékesítés határát súrolja, nem az ingóság eladásáét.
Volt, hogy már kész rajzot szerettek volna megvenni, de pont olyanokat amik nem eladóak.
Úgyhogy igen, inkább rendelni akarnak. Megélhetésről álmodni se merek. Munka mellett csinálnám.
Ha csak 1000ft órabérrel számolok akkor nem biztos, hogy megéri, mert nem jön vissza a vállalkozói költségek. Tehát valószínűleg ez veszett ügy.
Egyszerűen kérj el annyit, amennyiért neked megéri. Aki nem fizeti meg, az nem kapja meg. Ennyi.
Szerelők is százezreket elkérnek egy napi munkáért. Nem szégyellik magukat, te se tedd.
Most voltam a négyévszakos autógumimat centíroztatni. A műhely falán ki volt írva, hogy rezsióradíj 7500 Ft.
Szerintem egy művészeti tevékenység is van olyan értékes, mint a szakmunka! Nos, én a helyedben 5 ezer forintos óradíj alá semmiképpen nem mennék! Ha alacsonyra árazod be magad, akkor sohasem fogsz tudni kitörni belőle. És örökké diszkomfort érzésed lesz, hogy nem éri meg csinálni, pedig szereted ezt a munkát. Promotáld magad mindenképpen, hátha felfedeznek. De semmiképpen ne alacsony bázissal indíts!
Kedves kérdező!
Én több mint 40 éve rajzolok és festek, megélni ebből nem könnyű!
Jómagam hivatásszerűen dolgozom sok éve, és rendelkezem adószámmal.
Jól mondta a #8-as válaszoló, hogy évi 600 ezer forint bevételig illetékmentes, ha az értékesítés nem üzletszerű. Egyfajta adásvételi szerződéssel eladhatod a tulajdonodat képző tárgyakat, eszközöket. Ez is egy lehetőség némi bevételre.
Nos. Az árak azok sok mindentől függhetnek, de elsősorban attól, hogy keresnek-e Téged és megveszik-e a műveid.
Indulj ki abból, hogy ha elromlik az autód óránként menyit kér egy szerelő?
8-12 ezer/óra! A Te munkád miért ér kevesebbet az Övénél? A Te műved akár év századokon át is fennmarad, de egy autó nem. Ez művészet és nem szerelés. Nem lenézni szándékozom a szakmunkát! Persze írhattam volna asztalos, kőműves, stb... Egy kőműves napi 40.000,-Ft alatt el sem megy dolgozni, a segédmunkás meg napi 20-25 ezer visz haza.
A kőműves szaki, jobb esetben 15-20 év múlva ismét jön ugyan azt megcsinálni.
Persze minden relatív. Magyarországon mindent drágán megvesznek (gagyit, sz@rt), értelmetlen kütyüket, stb..., csak művészetre sajnálják a pénzt. Kelleni kellene, csak, ingyen!
Kedvenc mondásom e téren a következő, nyugodtan idézheted másoknak.
"Művésznek lenni NEM azt jelenti, hogy MI akár ingyen is dolgozunk.
Pénzből élünk, akárcsak TE.
Köszönjük ha ezt megérted!"
Visszatérve a pénzre.
Ha egy segédmunkás óránként 2-2,5 ezer forintot keres, akkor Te miért ne kereshetnéd ezt meg? Mivel rosszabb a Te munkád, mint másé? Neked kell ehhez "némi" tudás és anyagot is Te adod.
Sok ember fejében helyre raktam már, mi menyit ér. Egy példa. Szüli napra, portré-életkép 70x50-es akril festék, vászon, 50 óra és 150 ezer forint.
Amikor ezt sokallták azt mondtam: Nem csak egyedi, de szép meglepetés. Ráadásul a forint egyre kevesebbet ér, de ennek az értéke évekkel egyre csak emelkedik. Ezt a ükunokái is nézhetik és akár el is adhatják, ha anyagilag megszorulnak.
Minimum 50, de akár 70 órát is dolgozhatok vele. Szerinte egy segédmunkás menyit keres naponta? Napi 20-25 ezret! Én 3 ezer forintot kérek érte óránként, hasonlóan mint egy segédmunkás és még az anyagot is én adom... És ehhez hasonlókat mondtam.
Megkérdeztem ennek fényében is sokallja? Azt mondta igen, de így már megérti az árat és ha egy autószerelő béréhez hasonlítja, akkor olcsóbb is!
Szóval, minden relatív és nézőpont kérdése.
Persze nekem van viszonyítási alapom is, mert tudom a képeim menyit érnek.
Például anno a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata 1986-ban felértékelt egy viszonylag kicsi olajképemet (5-6 óra munka volt) és akkor 8 ezer forintot ért. Ez akkoriban kéthavi tanári fizetésnek felelt meg. Ma menyi kéthavi tanári fizetés? Ráadásul azt a képet igen kezdőként festettem.
Hátam mögött ennyi évvel és tapasztalattal is viszonylag olcsón festek, rajzolok.
Adhatnám többért is, de itthon ezt nehezen értik, értékelik. Úgy fogom fel egyrészt, itthon ez promóció, reklám, egyik vevő hozza a másikat. Ezért van külföldön rengeteg képem, mert ott értékelték a munkámat anyagilag is. Vannak kollega kint akik, 800 ezer és 2 millió között ad el egy képet és nem is nagyokat.
Ezt azért írtam le, mert Magyarországon az árak mindig is problémásak volt és lesznek is.
Viszont átgondolva megállapítasz magadnak egy árat amihez ragaszkodj és érvelhetsz a fent leírtak alapján.
Akinek meg nem tetszik, rajzoltasson mással, vagy megtanulhat ő is rajzolni "néhány óra alatt" jobb agyféltekés módszerrel. Ne legyél olcsójános! Mer, ha keveset kérsz azt mondják ez gagyi és biztos nem is tudsz jól festeni, azért olcsó! Ha meg nagyon sokat kérsz nem fogják megvenni, de vágyakoznak majd rá. Azt mondják majd ez biztosan tud, mert nagyon drága!
Az emberi "logika" egyszerű, mindig a fúlósra vágynak és nem az olcsóra.
Itt van például Náray Tamás divattervező, fest és a nevét kell megfizeted.
Te tudnál ilyeneket festeni? Nem egy portrék és még tájképnek sem mondhatók, nem kell ragaszkodni a valósághoz, csak ötletszerű. Számomra ezek dekorációk max., de sokszázezerbe kerülnek. Szerezz nevet és Te neked is drágán veszik majd a képeid, abból már megélhetsz.
Üdv: festő
"Indulj ki abból, hogy ha elromlik az autód óránként menyit kér egy szerelő?n 8-12 ezer/óra! A Te munkád miért ér kevesebbet az Övénél?"
Ez a lényeg, hogy ezt nem tudhatjuk. A szerelő egy szabvány eljárással meghatározott értéket hoz létre. A működő autót.
Hogy egy "művészeti alkotás" mekkora értéket képvisel, az nem meghatározott. Az alapanyagok elrontásától kezdve, a csillagos égig felfele. Nem az a kérdés, hogy a kérdező mennyire értékeli a munkáját, hanem az, hogy a vevőkör mennyit hajlandó fizetni érte.
És emiatt előfordulhat egy olyan helyzet is, hogy a kérdező örömét leli a festésben, de a műveit a befektetett munkabérnél olcsóbban adja el, csak hogy ne 0 bevétele legyen. Hogy legalább az alapanyag ára bejöjjön.
Ez a skála alja. Hogy a tetejéhez mennyire képes a kérdező közelebb kerülni, azt nem tudhatjuk. És emiatt nem mondhatjuk, hogy feltétlenül célozzon meg magasabb szinteket. És ne adja alább a szerelőműhely vagy akár a kétkezi munkások óradíjánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!