Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A 40 évvel vagyok nyugdíjas,...

Kiss 7 József kérdése:

A 40 évvel vagyok nyugdíjas, de tovább foglalkoztatnak. Kell-e új munkaszerződés, amiben az új bér, a munkaidő és hogy határozott v. határozatlan le van írva? Jár-e felmondási összeg, végkielégítés, ha tovább foglalkoztatott vagyok?

Figyelt kérdés
Idén 200 23-ban 232 eFt a min bér nyugdíjasra is 8 órában? Van e ezután kötelező éves emelés a nyugdíjon? Ha elérem a 65 éves kort lesz e új nyugdíjmegállapítás, hiszen még várhatóan 8 évet dolgozni fogok?

#felmondás #végkielégítés #Nők 40 évvel #65 év nyugdíj korh.
2022. dec. 22. 16:21
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Végkielégítés biztos nem jar.
2022. dec. 22. 17:16
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Öregségi nyugdíjnál minden évben januárban jár az emelés. Köze nincs ahhoz, hogy dolgozol, vagy sem.

Végkielégítés nem jár.

Azt hiszem, a nyugdíjazásnál meg kell szüntetni a munkaviszonyod. Így egyértelmű, ha újra munkába állsz, új szerződés kell.

Nincs nyugdíjas minimálbér.

Viszont csak a személyi jövedelemadót fogják vonni.

Cserébe csak a 2 hét betegszabadság jár, táppénzes állomány nem jár.

2022. dec. 22. 18:21
 3/15 A kérdező kommentje:
És miért, milyen törvény v. jogszabály alapján nem jár végkielégítés? alapján
2022. dec. 22. 19:32
 4/15 A kérdező kommentje:
Új munkaszerződés, mint nyugdíjas, lesz határozatlan időre.A munkáltatás folyamatos Ha felmond a munkáltató akkor sem jár végkielégítés? Szabadság a 30 nap, jár e?
2022. dec. 22. 19:36
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Mivel nem a munkaltato szünteti meg a munkaviszonyod, hanem te dontesz ugy hogy nyugdijas leszel.

Ugyanaz mint ha felmondasz. Akkor sem jar semmi, maximum ha jo fej a munkaltato elismeri a 40evi munkad.

2022. dec. 22. 19:58
 6/15 A kérdező kommentje:
Elnézést. Rosszul kérdeztem. Nem volt egyértelmű. Azt szeretném tudni, hogy ha a nyugdíjasnak mondanak fel bizonyos nyugdíjasként ledolgozott évek után, ami határozatlan időre szóló szerződéssel van, akkor jár e végkielégítés? Lényeges e ebben a kérdésben, hogy megbízási szerződéssel, vagy munkaszerződéssel vagyok foglalkoztatva?
2022. dec. 23. 06:34
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Nyugellátásban részesülőnek nem jár végkielégítés, hiszen van mögötte egy fix jövedelem, amiből meg tud élni, miután elvesztette az állását. Tehát a megélhetése úgymond nincs veszélyben, ezért nem jár nekik végkielégítés.

" Lényeges e ebben a kérdésben, hogy megbízási szerződéssel, vagy munkaszerződéssel vagyok foglalkoztatva?"

Lényeges lenne, ha nem lenne nyugdíjas. Végkielégítés munkaviszony esetén jöhet szóba, ugyanis a megbízási jogviszony nem tartozik a Munka törvénykönyve hatálya alá, így a végkielégítés szabályozása sem vonatkozik rá.

Az MT szerint nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

MT szerint nyugdíjasnak számít:

- aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik,

- az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül.

Tehát nem jár.

2022. dec. 23. 07:26
 8/15 A kérdező kommentje:
Elnézést a sok kérdésért! Eddigi válaszit köszönöm. Még lenne egy eddig meg nem válaszolt. Ha elérem a 65 éves, vagy a mindenkori öregségi nyugdíjas kort, lesz e új nyugdíjmegállapítás, és beleszámít e, hogy még 8 évet, vagy többet dolgozom addig?
2022. dec. 24. 17:55
 9/15 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem nem. Miert lenne?

Aki oregsegi nyugdijba megy 65evesen se szamoljak ujra ha dplgozik neg 5evig. Ha elmész 40ev utan akkor ezzel elfogadod hogy kevesebb a nyugdijad mintha dolgoznal meg mondjuk 6evet. Ez a kedvezmény ára.

De ez nem biztos.

2022. dec. 24. 18:34
 10/15 anonim ***** válasza:

Megtalaltam.

"Ehhez hozzátartozik, hogy aki a Nők 40 kedvezménnyel ment nyugdíjba, annak később, a nyugdíjkorhatár elérésekor nem fogják újraszámítani a nyugdíját, hanem továbbra is azt az összeget kapja, amire a nyugdíjba vonulásakor jogosulttá vált. Akkor is, ha utána még dolgozott néhány évig."

+

"Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy amíg keresőtevékenységet végzünk, addig nem vagyunk jogosultak az egyébként minden évben járó nyugdíjemelésre, tehát a nyugellátás összege nem fog növekedni.

Ez az aprócska negatívum azonban eltörpül amellett, hogy nyugdíjasként tulajdonképpen nagyon is kedvező feltételekkel dolgozhatunk, hiszen a bérünket kevesebb járulék és levonás terheli és semmiféle korlátozással nem kell számolnunk."

2022. dec. 24. 18:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!