A 40 évvel vagyok nyugdíjas, de tovább foglalkoztatnak. Kell-e új munkaszerződés, amiben az új bér, a munkaidő és hogy határozott v. határozatlan le van írva? Jár-e felmondási összeg, végkielégítés, ha tovább foglalkoztatott vagyok?
Öregségi nyugdíjnál minden évben januárban jár az emelés. Köze nincs ahhoz, hogy dolgozol, vagy sem.
Végkielégítés nem jár.
Azt hiszem, a nyugdíjazásnál meg kell szüntetni a munkaviszonyod. Így egyértelmű, ha újra munkába állsz, új szerződés kell.
Nincs nyugdíjas minimálbér.
Viszont csak a személyi jövedelemadót fogják vonni.
Cserébe csak a 2 hét betegszabadság jár, táppénzes állomány nem jár.
Mivel nem a munkaltato szünteti meg a munkaviszonyod, hanem te dontesz ugy hogy nyugdijas leszel.
Ugyanaz mint ha felmondasz. Akkor sem jar semmi, maximum ha jo fej a munkaltato elismeri a 40evi munkad.
Nyugellátásban részesülőnek nem jár végkielégítés, hiszen van mögötte egy fix jövedelem, amiből meg tud élni, miután elvesztette az állását. Tehát a megélhetése úgymond nincs veszélyben, ezért nem jár nekik végkielégítés.
" Lényeges e ebben a kérdésben, hogy megbízási szerződéssel, vagy munkaszerződéssel vagyok foglalkoztatva?"
Lényeges lenne, ha nem lenne nyugdíjas. Végkielégítés munkaviszony esetén jöhet szóba, ugyanis a megbízási jogviszony nem tartozik a Munka törvénykönyve hatálya alá, így a végkielégítés szabályozása sem vonatkozik rá.
Az MT szerint nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.
MT szerint nyugdíjasnak számít:
- aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik,
- az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül.
Tehát nem jár.
Szerintem nem. Miert lenne?
Aki oregsegi nyugdijba megy 65evesen se szamoljak ujra ha dplgozik neg 5evig. Ha elmész 40ev utan akkor ezzel elfogadod hogy kevesebb a nyugdijad mintha dolgoznal meg mondjuk 6evet. Ez a kedvezmény ára.
De ez nem biztos.
Megtalaltam.
"Ehhez hozzátartozik, hogy aki a Nők 40 kedvezménnyel ment nyugdíjba, annak később, a nyugdíjkorhatár elérésekor nem fogják újraszámítani a nyugdíját, hanem továbbra is azt az összeget kapja, amire a nyugdíjba vonulásakor jogosulttá vált. Akkor is, ha utána még dolgozott néhány évig."
+
"Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy amíg keresőtevékenységet végzünk, addig nem vagyunk jogosultak az egyébként minden évben járó nyugdíjemelésre, tehát a nyugellátás összege nem fog növekedni.
Ez az aprócska negatívum azonban eltörpül amellett, hogy nyugdíjasként tulajdonképpen nagyon is kedvező feltételekkel dolgozhatunk, hiszen a bérünket kevesebb járulék és levonás terheli és semmiféle korlátozással nem kell számolnunk."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!