Anyagilag független párok hogyan oldjátok meg a közös életet?
Kicsit lehet hangyabolyba nyúlok, de nekem abszolút nem triviális a dolog.
A jelenlegi felállás úgy néz ki a párommal, hogy az egyikünk önállóan (lakáshitellel) tudott vásárolni lakást, így el tudtuk hagyni az egyébként méregdrága albérletünket, így mind a ketten jól jártunk.
Ami az új kiadásokat illeti:
- az új lakástulajdonos fél fizeti 100%-ban a lakáshitelt, a lakásbiztosítást, az illetéket (10 havi részletben), az új lakás komplett felújítását az utolsó szögig, és a bebútorozást is.
- a másik partner, aki nem lakátulajdonos, ő fizeti a rezsi őrá eső részét, illetve az élelmiszerek felét.
Hogyan illik ilyenkor? A lakást vásárló fél most egy ideig az illeték miatt jóval több kiadást fedez, mint korábban az albérletben, ami feszültséget kelt, a másik partner pedig már albérletet sem fizet a rezsin kívül, így anyagilag jóval kedvezőbb helyzetbe került. Ez érthető is, hiszen miért újítana fel olyan lakást, ami nem az ő tulajdona?
Milyen költségekbe illik ilyenkor beszállni, és mi az, ami mindenképp a lakástulajdonos partner feladata?
Volt valaki ilyen helyzetben?
Na látod ez az aminek semmi értelme. 30 milliós lakás.
Eset 1: te fizetsz 20 millát azonnal, 10 milliót banknak torlesztesz. Azaz ha felezitek, akkor ő is és te is 5 millát fizettek hogy a tied legyen a lakás.
Eset 2: jobban ment a szekér, és kifizetsz egyben 30 millát. Ez esetben ő nem fizet bele, pedig az ő helyzete ugyanaz.
Szerintem továbbra is az a fair, ha mindenki a saját tulajdonáért fizet. Ha a te lakasod, te fizeted a torlesztot, es kesz. Ha ő is fizeti, kapjon arányosan tulajdonrészt.
Tulajdoni rész akkor jár, ha a másik is vállalja az x éves futamidejű lakashitelt, a kockázatot, ha beleteszi minden befektetését. Ha nem, és a fogkefét felmarkolva bármikor lelephet kötelezettség nélkül, akkor nincs tulajdoni rész.
En lettem volna a legboldogabb ha felesben vesszük a lakást.. neki rendelkezésre állt kp-ban, nekem kevesebb hitel kellett volna, és a terheit sem egyedül vinném.
32: mert vagy olyan hülye hogy lazán fizeted neki a normális életet. Ne izgulj én is ezt csinálom csak én tudom hogy ez nem anyagilag független párkapcsolat.
Amikor megvetted a lakást, akkor benne volt hogy xy naptól élvezed a hasznát viseled a terheit.
Ebből párod kiveszi az élvezed a hasznát részt.
Bolcs és régi mondás, nem az lényeg, hogy mennyi minden van a neveden, hanem hogy mennyi minden felett rendelkezel és mennyi minden hasznát élvezed.
Párod okos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!