Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Anyagilag független párok...

Anyagilag független párok hogyan oldjátok meg a közös életet?

Figyelt kérdés

Kicsit lehet hangyabolyba nyúlok, de nekem abszolút nem triviális a dolog.

A jelenlegi felállás úgy néz ki a párommal, hogy az egyikünk önállóan (lakáshitellel) tudott vásárolni lakást, így el tudtuk hagyni az egyébként méregdrága albérletünket, így mind a ketten jól jártunk.

Ami az új kiadásokat illeti:

- az új lakástulajdonos fél fizeti 100%-ban a lakáshitelt, a lakásbiztosítást, az illetéket (10 havi részletben), az új lakás komplett felújítását az utolsó szögig, és a bebútorozást is.

- a másik partner, aki nem lakátulajdonos, ő fizeti a rezsi őrá eső részét, illetve az élelmiszerek felét.

Hogyan illik ilyenkor? A lakást vásárló fél most egy ideig az illeték miatt jóval több kiadást fedez, mint korábban az albérletben, ami feszültséget kelt, a másik partner pedig már albérletet sem fizet a rezsin kívül, így anyagilag jóval kedvezőbb helyzetbe került. Ez érthető is, hiszen miért újítana fel olyan lakást, ami nem az ő tulajdona?

Milyen költségekbe illik ilyenkor beszállni, és mi az, ami mindenképp a lakástulajdonos partner feladata?

Volt valaki ilyen helyzetben?

2021. okt. 14. 18:05
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%
Azért a minimum az, hogy legfeljebb a törlesztő fejét fizeti. Nekünk is így van, ezen kéz az enyém, de így fair, ha kemény a hitel akkor természetesen nem fizetek majd semmit a rezsin kívül.
2021. okt. 14. 21:08
 12/33 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, en a baratnomnel lakok, a havi torlesztoje felet fizetem + rezsi + kaja felet. Ez igy korrekt.

A te pasid sztem kihasznalja a helyzetet pofatlanul. Az kene legyen a minimum hogy beszall, felesbe meg igy is jobban jar mintha barhol albiba lenne.

A butor reszet mondjuk en speciel megertem, en se vennk butrot mas hazaba.

2021. okt. 14. 21:40
 13/33 anonim ***** válasza:
Mi a barátommal közösen bérlünk egy lakást, és minden költséget elszámolunk egymás között, vezetünk egy folyószámlát amin terheljük és jóváírjuk egymásnak az egyes tételeket, így senki nem húz hasznot a másikból.
2021. okt. 14. 22:00
 14/33 anonim ***** válasza:
0%

En meg ezt tartom furának. Beletorlesztesz, de az ove a tulajdonresz? Akkor adjon tulajdonjogot ilyen aranyban.

2021. okt. 15. 00:54
 15/33 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a párom szülei állták a minimális önrészt a hitelbe az első lakásnál, a többire hitelt vettek fel az ő nevére. A törlesztő és a rezsi felét fizettem havonta én is. Amikor elköltöztünk, az addig általam fizetett törlesztő plusz a megtakarításom erejéig a következő lakásban tulajdonrészt kaptam, így ezt 1/3 - 2/3 arányban vettük meg (még jobban is jártam). A 3. lakás pedig már fele-fele arányban van (közben született gyerekünk is és közös kasszára kerültünk).
2021. okt. 15. 04:37
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

A problémád érthető, és erről már írtam, de nagy

Teljesen egyszeru, a rezsi fele, és egy fél bérleti dijnak megfelelő osszeg fizetése a korrekt..

Erre szoktam javasolni, ha egyik félnek van lakása, akkor is maradjanak albérletben, így nem kell megmagyarázni ezt.

2021. okt. 15. 07:16
 17/33 anonim ***** válasza:
100%

na a gép elkuldte... :) szóval a problémád érthető de nagy felháborodást kavart amikor erről beszélgettem, csak ott a lakás tulajdnos férfi volt.

A többbit megírtam az előző hozzászólásban

2021. okt. 15. 07:18
 18/33 anonim ***** válasza:
100%
A párod most gyakorlatilag szinte ingyen lakik egy lakásban, ami nem az övé. Szerintem a használatáért illene valamilyen ellenértéket fizetnie, akár csak egy albérlet esetében. Szerintem az lenne korrekt, ha az elképzelt bérleti díj felét minden hónapban odaadná neked. Ha ez nem tetszik, megvan a lehetősége, hogy ő is tulajdonossá válik: elegendő, ha a pénzét beforgatja a lakáshiteledbe. Ha gyereket is akartok, meg közös életet, akkor elméletileg a közös tulajdon gondolatában sem találhat semmi kivetni valót.
2021. okt. 15. 08:13
 19/33 A kérdező kommentje:
#14, ha albiban vagy, akkor is nagyon nagy esély van arra, hogy valakinek a törlesztőjét fizeted, én 10 évig tettem, mégsem kaptam tulajdoni hányadot.
2021. okt. 15. 08:39
 20/33 anonim ***** válasza:

Igen, de egy idegennek szívesebben fizetünk és dolgozunk mint a saját párunknak ezáltal magunknak is, így igaz hogy családi vállalkozást nem csinálunk, családtag segítséget nem kérünk.

Szomorú és ellen megy a logikanak de így van

2021. okt. 15. 08:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!