Milyen pénzügyi "life hack"-eket ismertek, amit nem szívesen reklámoznak, de sok pénzt lehet vele megtakarítani a bankoktól kezdve, a biztosításon át, az étkezésen keresztül a háztartásig, mindent nézve? Illetve, mik azok, amikkel átverhetnek?
Leírok néhányat gyakorlati példának.
-Egyik barátom nem figyelt oda vezetés közben és nekiment az előtte lévőnek. A kötelező biztosítása ennek megfelelően nőtt volna, de sikerült kijátszania úgy, hogy biztosítót váltott azonnal és nem kellett emiatt többet fizetni a kötelezőért.
-Egy másik barátom a nyugdíjas édesanyját adta meg üzembentartónak, ezért számottevően olcsóbb a kötelező biztosítása.
-Ha repülőjegyeket nézünk, inkognító ablakban tegyük, vagy töröljük a cache-t, mert az árösszehasonlító oldalak figyelik, hogy miket tekintünk meg, és folyamatosan emelik ennek megfelelően az árakat, hogy sürgessenek minket a foglalásban. Ha ezt megtesszük, akkor elviekben mindig az alap, legolcsóbb árakat kell, hogy lássuk.
Vegyünk egy elektromos ágymelegítőt, már 10 ezer ft-ért lehet ilyeneket kapni. Ezek általában 60-180 wattot fogyasztanak óránként, ami ha 8 órás alvással számolunk és végig pesszimistán, 180 wattos fogyasztással (valójában nonszensz, mert nem fogjuk maxon járatni és pláne nem 8 órán keresztül, de jobb pesszimistán számolni..) akkor az havi 1640 ft-os villanyköltséget jelent, (de valójában kevesebb lenne, mint 1000 ft..) így akár 16-17 fokos szobában is komfortosan érezzük magunkat vele és jelentős összegeket takaríthatunk meg a fűtés költségeken.
Sokaknak alap, de nagyon soknak mégiscsak nem az, így leírom. Vásárláskor mindig nézzük az egységárat, mert az mondja meg a termék "valódi árát". Ne dőljünk be az üzletek olcsó trükkjeinek, hogy automatikusan elhisszük, hogy a nagyobb kiszerelés jobban megéri. Gyakran direkt úgy árazzák be, hogy az érje meg kevésbé, hogy átverjék a fogyasztót! Mindig nézzük meg az egységárat. Emellett az is jó tanács, hogy éhesen ne menjünk el vásárolni :)
Ha valamit online szeretnénk megvásárolni, azon felül, hogy árukeresőn megkeressük a legolcsóbb üzletet szállítással együtt, érdemes lehet kosárba tétel után várni pár napot, ha nem sürgős a vétel, sok webshop ilyenkor próbálja menteni a menthetőt és adnak ösztönzésképp egy kupont. ;)
Ha valamilyen termékünk elromlik amire lejárt a garancia, de még újszerű állapotban van, egyszerűen csak vegyünk a boltban egy ugyanolyat, nyilván tegyük el a blokkját, majd 3 napon belül vigyük vissza az új csomagolásában, mondván, hogy gyári selejt és kérjük vissza az árát, ha nem adják vissza, akkor is ki kell cseréljék és így két jó termékünk lehet 1 helyett.
Ne vegyünk szolgáltatótól telefont. Jellemzően hűségnyilatkozatos díjcsomaggal együtt adják olyan szöveggel, hogy "csak 6900 ft havonta", ha megszorzod ezt a számot 24-gyel, (2 éves hűségnyilatkozat miatt) és összehasonlítod az árukeresőn a legolcsóbb opcióval, láthatod, hogy duplán lehúzás.
Ha már mindenképp étterembe mész, ne fizess a méregdrága italokért, ha szomjas vagy. Kérhetsz ingyen csapvizet, vagy a mosdóban a csapból is ihatsz. Nagyon drágán adják ezeket a kis üveges italokat, még ha szénsavmentes víz akkor is, és még csak nem is elég szomjoltásra.
Gyógyszer vásárláskor hatóanyag szerinti ár-érték alapján döntsünk. Sokszor ugyanazt a hatóanyagtartalmú gyógyszert kategóriákkal drágábban adják, mert van rajta reklám, amit a fogyasztókkal fizettetnek meg, + gyógyszerügynökök is jutalékot fizethetnek a gyógyszertáraknak, hogy az ő gyógyszerüket ajánlják köhögésre, fejfájásra stb...
Ha repülővel utazunk, vigyünk magunkkal egy üres fél literes üveget, amit használhatunk arra, hogy a biztonsági kapun átlépve a mosdóban megtöltsük vízzel és ne kelljen méregdrágán venni vizet. Ezen kívül vannak olyan ismerőseim, akik ha pl Londonba, vagy egyéb drága nagyvárosba utaznak, akkor a duty free shop-ban bevásárolnak annyi doboz cigit, amennyit, csak magukkal tudnak vinni, majd Londonban jelentős haszonnal eladják, ugyanis ott méregdrága a cigi. (Ezt még a Brexit előtt csinálták, most nem tudom, hogy lehet-e, de más EU-s nagyvárosban sima ügy)
Ha valamiről tudjuk, hogy csak rövid ideig használjuk, vásároljuk meg használtan, abból is jó állapotút és jó áron lévőt nézzünk, így miután végeztünk a használatával, jó eséllyel le tudjuk adni legalább ugyanannyiért, ha nem drágábban. Ha nem sürgős a vétel, akkor érdemes lehet Ebay-en, Amazonon megvenni az adott dolgot, mert sokszor lényegesen olcsóbb, mint itthon.
Ha lapradiátorunk van, vegyünk gépészeti szaküzletekben 100 ft-ért légtelenítőkulcsot és rendszeresen légtelenítsük mi magunk a radiátorokat. Pofonegyszerű dolog, megspóroljuk vele a szakembert. Emellett érdemes lehet hőtükrös szigetelő fóliát is venni a radiátor mögé a falra, hogy tovább növeljük a fűtés hatékonyságát.
Hirtelen ennyi jut eszembe, de nektek biztos van több, akár sokkal jobb ötleteitek, tapasztalatotok is!
Milyen ezekhez hasonló, vagy ezektől akár merőben eltérő tippeket ismertek, amikről úgy gondoljátok, hogy másoknak is segíthetnek?
"Csak azért mert többen vagytok és nem látjátok be, hogy tévedtek, még nem jelenti azt, hogy igazatok van :)"
Csak azért, mert neked van egy véleményed, amit a többség nem oszt, még nem jelenti azt, hogy igazad van. :)
"Tehát Warren Buffet nem becsüli magát, mert hajlandó a Burger Kingben hamburgert enni sült krumplival"
Még mindig nem arról van szó, hogy a milliomosok esznek-e olcsó étterembe, hanem hogy nevetségessé teszik-e magukat azzal, hogy a vízzel spúroskodnak.
Valahogy nem akarod érteni a különbséget az ésszerű költségmegtakarítés és a nevetséges filléreskedés között.
"megveszitek a szarul legyártott ipari hulladékot"
Többeb írtuk, hogy nem kell a nevenincs kínai vackot venni és akkor tartós lesz. Tudod, a nevesebb gyártók vállalnak 2-3, sőt néha 5 év garanciát is, mert tudják, hogy minőségi árut gyártanak.
Persze szerinted ha 5-6 év után tönkre megy valami, akkor a gyártó a szemét és ezt úgy kell "orvosolni", hogy egy új készülékre kicseréled az elromlottat, amivel akárhogy hisztizel, CSALÁST követsz el.
"Persze nyilván én vagyok a tolvaj, mert én azt merem mondani, hogy aki ilyet gyárt az viselje a következményeit"
Igen. A gyártó vállalja a törvényben előírt jótállást. Sok esetben ugye a kötelező 1 évnél többet is. A jótállási időn belül pedig pontosan azt csinálják, amit írsz: vállalják a következményeket, ha elromlik a készülék.
Vagy te a kis álomvilágodban azt gondolod, hogy most veszel egy mosógépet és azt életed végéig újra kell, hogy cserélje a gyártó, mert te egyszer megvetted? Szánalmas!
Kezjdük ott, hogy eleve nem kértem senkit sem, hogy azokat a dolgokat minősítse, amiket leírtam. A kérdés NEM ERRŐL SZÓLT! Szinte semmi hasznos tanácsot nem írtatok, csak azt kritizáltátok, amit én írtam le. Nyilván a magyarok ezt tudják :)
"Téged minősít, hogy csak szemezgettél és kiragadtál gondolatokat az előbbi kommentekből, a többit pedig figyelmen kívül hagytad."
lol. Ezt pont ti csináltátok :D Kiragadtátok azt amit írtam és a KÉRDÉST magát, meg figyelmen kívül hagytátok :D
" Neked létszükséglet ebben a vitában felülhelyezni magad mindenkin és még mindig nem akarod érteni (de egyre inkább az az érzésem, hogy valóban nem érted), hogy milyen érvek hangzanak el a másik oldalon."
Eleve nem én kezdtem el vitázni, TI kezdtetek. Én tanácsot kértem, csak miután KIRAGADTATOK dolgokat a PÉLDAKÉNT felhozott tanácsaimból és csak azokat kezdtétek el a kérdés válaszolása HELYETT becsmérelni, így én azokra tudtam csak reagálni. És mivel saját magatokkal ellentmondásos dolgokat írtatok, ezért én csak szembe állítottalak titeket a saját állításaitokkal, amit nem tudtatok diplomatikusan megvédeni, ezért engem kezdtetek el becsmérelni a sok majom elvén, hogy többen vagytok, tehát igazatok van :)
"Ezzel sincs gond egyébként, és nyugodtak lehetnek az ellentmondók, mert ha már szabópéterezel, akkor nagyon izzadhatsz."
A Szabó Péterezésről: Akinek inge, viselje. Ha egyértelműen Szabó Pétertől lopott gondolatokat ír valaki, akkor legalább vállalja fel. Nem baj az, csak ne tagadja.
" aki korul mindenki hülye, csak ő a helikopter :)" Tehát leírok valamit, és még ebben is utánzol. :) Eredeti!
"Jobban járnál, ha inkább tanulnal, mert a tanitashoz még nagyon buta vagy." Én folyamatosan tanulok. A kérdésnek is ez lett volna a célja. Mondd, a te válaszaidban volt tanítás? :) (Költői kérdés volt)
"Csak azért, mert neked van egy véleményed, amit a többség nem oszt, még nem jelenti azt, hogy igazad van. :)" Na, ez legalább igaz :) Azért azt is illik hozzá tenni, hogy a gazdagok véleményét sem osztja a többség, ahogy birkákból is több van, mint farkasokból, utóbbiakat mégsem ringatja meg az előbbiek véleménye.
Na, van itt viszont egy komment, amit komolynak és értelmesnek látok legalább:
"Vegyél kishibás dolgokat félár alatt, javítsd, szépítsd, hirdesd patika állapotban, enyhén alatta az ugyanolyanoknak, és tádámm!"
Ez tulajdonképpen egy foglalkozás, amihez kell érteni is. Aki nincs benne, annak viszont jó eséllyel nem éri meg ezzel foglalkozni, hanem arra fókuszálnia, amihez jobban ért. A kérdés igazából arra irányult, hogy milyen olyan költségmegtakarítási módszerek vannak, amikkel könnyen el lehet kerülni egy potenciális kiadást, vagy üzleti megtévesztést.
Közben eszembejutott mégegy:
Már sajnos nem emlékszem, hogy hol volt ez, de volt olyan online szolgáltatás, ahol KÜLÖN be kellett pipálni azt, hogy amit vásárolsz, azt 14 napon belül megkapd, ha ezt nem tetted meg, akkor azon felül, hogy feleslegesen vártál rá két hetet, még a cég ki is játszotta a 14 napos elállási jogodat. Na, ha már csalásnál járunk, na EZ CSALÁS.
Egyre rosszabb... 😁
Kérdező, nagyon butus vagy, tényleg. Alig tudod hogy működik a világ.
A 14 napos elállási jog az atveteltol számít. 😁 😁 😁
Beszarok, hogy megint az van, hogy simán lehülyéztek, amikor valójában magatokat kellene :)
Olvasás tudom, hogy nem megy, de azért megpróbálom megint. Tehát, online SZOLGÁLTATÁS. Megvan? Akkor most jöhet az idézet:
"Az elállási jog határideje minden esetben 14 nap, amely a termék átvételétől vagy a szolgáltatás esetében a szerződéskötéstől számít. Ennél a kereskedő csak a vásárlók szempontjából kedvezőbb feltételeket szabhat, például magára vállalhatja a termék visszaszállítását vagy megszabhat hosszabb elállási határidőt."
Abban igazad volt, hogy ez "Egyre rosszabb..." :)
Brutális, hogy mindenki csak a kérdező tanácsait boncolgatja, mert ennyi életöröme van, ahelyett, hogy valóban válaszolna a kérdésre.
Jóllehet nekem nincs most konkrét tanácsom, de ha lenne se írnám le, mert tuti az enyémet is szétszednék.. ha eszembe jut, akkor privátban majd.
Engem am pont érdekeltek volna ilyen tanácsok, pedig nem az a típus vagyok, akinek nincs mit aprítani a tejbe, talán pont ezért ;)
Ha már mindenki kritizálja a kérdezőt, akkor én is mondok egyet, de akkor az legalább jogos lesz. Ne várd, hogy ezektől bármi hasznos tanácsot is kapsz, a válaszokat olvasva a saját állításaikkal nem tudnak elszámolni.
Sajnos ezek olyan dolgok, amiket vagy elvétve tud meg az ember, vagy megtapasztalja magának, vagy ha szerencséje van, akkor olyan közegbe kerül, ahol ezeket nem veszik félvállról, de a saját tapasztalást sajnos nem lehet megkerülni.(Bár nyilván kényelmes lenne, ha lehetne, de a világ nem így működik) Nyilván az valóban nem a gyakorikérdések komment szekciója, ahol mindenki a saját elcseszett élete után vezeti le a frusztráltságát névtelenül másokon. (Hozzáteszem, találkozni lehet gyakorin értelmes válaszokkal is, de itt 60 kommentből 2-3 volt talán ilyen..)
59
En válaszoltam a kerdezonek, de simán csak lefikazta a válaszomat. Nem kíváncsi válaszokra, csak osztja az észt... 😁
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!