Milyen pénzügyi "life hack"-eket ismertek, amit nem szívesen reklámoznak, de sok pénzt lehet vele megtakarítani a bankoktól kezdve, a biztosításon át, az étkezésen keresztül a háztartásig, mindent nézve? Illetve, mik azok, amikkel átverhetnek?
Leírok néhányat gyakorlati példának.
-Egyik barátom nem figyelt oda vezetés közben és nekiment az előtte lévőnek. A kötelező biztosítása ennek megfelelően nőtt volna, de sikerült kijátszania úgy, hogy biztosítót váltott azonnal és nem kellett emiatt többet fizetni a kötelezőért.
-Egy másik barátom a nyugdíjas édesanyját adta meg üzembentartónak, ezért számottevően olcsóbb a kötelező biztosítása.
-Ha repülőjegyeket nézünk, inkognító ablakban tegyük, vagy töröljük a cache-t, mert az árösszehasonlító oldalak figyelik, hogy miket tekintünk meg, és folyamatosan emelik ennek megfelelően az árakat, hogy sürgessenek minket a foglalásban. Ha ezt megtesszük, akkor elviekben mindig az alap, legolcsóbb árakat kell, hogy lássuk.
Vegyünk egy elektromos ágymelegítőt, már 10 ezer ft-ért lehet ilyeneket kapni. Ezek általában 60-180 wattot fogyasztanak óránként, ami ha 8 órás alvással számolunk és végig pesszimistán, 180 wattos fogyasztással (valójában nonszensz, mert nem fogjuk maxon járatni és pláne nem 8 órán keresztül, de jobb pesszimistán számolni..) akkor az havi 1640 ft-os villanyköltséget jelent, (de valójában kevesebb lenne, mint 1000 ft..) így akár 16-17 fokos szobában is komfortosan érezzük magunkat vele és jelentős összegeket takaríthatunk meg a fűtés költségeken.
Sokaknak alap, de nagyon soknak mégiscsak nem az, így leírom. Vásárláskor mindig nézzük az egységárat, mert az mondja meg a termék "valódi árát". Ne dőljünk be az üzletek olcsó trükkjeinek, hogy automatikusan elhisszük, hogy a nagyobb kiszerelés jobban megéri. Gyakran direkt úgy árazzák be, hogy az érje meg kevésbé, hogy átverjék a fogyasztót! Mindig nézzük meg az egységárat. Emellett az is jó tanács, hogy éhesen ne menjünk el vásárolni :)
Ha valamit online szeretnénk megvásárolni, azon felül, hogy árukeresőn megkeressük a legolcsóbb üzletet szállítással együtt, érdemes lehet kosárba tétel után várni pár napot, ha nem sürgős a vétel, sok webshop ilyenkor próbálja menteni a menthetőt és adnak ösztönzésképp egy kupont. ;)
Ha valamilyen termékünk elromlik amire lejárt a garancia, de még újszerű állapotban van, egyszerűen csak vegyünk a boltban egy ugyanolyat, nyilván tegyük el a blokkját, majd 3 napon belül vigyük vissza az új csomagolásában, mondván, hogy gyári selejt és kérjük vissza az árát, ha nem adják vissza, akkor is ki kell cseréljék és így két jó termékünk lehet 1 helyett.
Ne vegyünk szolgáltatótól telefont. Jellemzően hűségnyilatkozatos díjcsomaggal együtt adják olyan szöveggel, hogy "csak 6900 ft havonta", ha megszorzod ezt a számot 24-gyel, (2 éves hűségnyilatkozat miatt) és összehasonlítod az árukeresőn a legolcsóbb opcióval, láthatod, hogy duplán lehúzás.
Ha már mindenképp étterembe mész, ne fizess a méregdrága italokért, ha szomjas vagy. Kérhetsz ingyen csapvizet, vagy a mosdóban a csapból is ihatsz. Nagyon drágán adják ezeket a kis üveges italokat, még ha szénsavmentes víz akkor is, és még csak nem is elég szomjoltásra.
Gyógyszer vásárláskor hatóanyag szerinti ár-érték alapján döntsünk. Sokszor ugyanazt a hatóanyagtartalmú gyógyszert kategóriákkal drágábban adják, mert van rajta reklám, amit a fogyasztókkal fizettetnek meg, + gyógyszerügynökök is jutalékot fizethetnek a gyógyszertáraknak, hogy az ő gyógyszerüket ajánlják köhögésre, fejfájásra stb...
Ha repülővel utazunk, vigyünk magunkkal egy üres fél literes üveget, amit használhatunk arra, hogy a biztonsági kapun átlépve a mosdóban megtöltsük vízzel és ne kelljen méregdrágán venni vizet. Ezen kívül vannak olyan ismerőseim, akik ha pl Londonba, vagy egyéb drága nagyvárosba utaznak, akkor a duty free shop-ban bevásárolnak annyi doboz cigit, amennyit, csak magukkal tudnak vinni, majd Londonban jelentős haszonnal eladják, ugyanis ott méregdrága a cigi. (Ezt még a Brexit előtt csinálták, most nem tudom, hogy lehet-e, de más EU-s nagyvárosban sima ügy)
Ha valamiről tudjuk, hogy csak rövid ideig használjuk, vásároljuk meg használtan, abból is jó állapotút és jó áron lévőt nézzünk, így miután végeztünk a használatával, jó eséllyel le tudjuk adni legalább ugyanannyiért, ha nem drágábban. Ha nem sürgős a vétel, akkor érdemes lehet Ebay-en, Amazonon megvenni az adott dolgot, mert sokszor lényegesen olcsóbb, mint itthon.
Ha lapradiátorunk van, vegyünk gépészeti szaküzletekben 100 ft-ért légtelenítőkulcsot és rendszeresen légtelenítsük mi magunk a radiátorokat. Pofonegyszerű dolog, megspóroljuk vele a szakembert. Emellett érdemes lehet hőtükrös szigetelő fóliát is venni a radiátor mögé a falra, hogy tovább növeljük a fűtés hatékonyságát.
Hirtelen ennyi jut eszembe, de nektek biztos van több, akár sokkal jobb ötleteitek, tapasztalatotok is!
Milyen ezekhez hasonló, vagy ezektől akár merőben eltérő tippeket ismertek, amikről úgy gondoljátok, hogy másoknak is segíthetnek?
39: 1. Ehhez szeretnék kerni linket, ahol hiteles info van arról, hogy au általad felhozott példák valóban csapvizek
2. Ez megint csúsztatás, a reptéren eleve nem 1000 ft-ért veszel vizet (külföldön se), a kommentelők az éttermes példával jöttek elő. Az általad ajnározott milliárdosok pedig hidd el, nem abból gazdagodtak meg, hogy a reptéri mosdóból vételezték a vizet, hanem kerestek egy kis pénzmagot azon, higy elhitessék a magad fajta lúzerekkel, hogy ez az útja a meggazdagodásnak (segítek, nem ebből gazdagodtak meg, ismered a mondást, hogy ne kérdezd a gazdagokat, hogyan szerezték az első milliót? Hát nem az elromlott kenyérpirító visszacsempeszesebol, az tuti...)
3. Amiről itt írsz, az a szemléletmód teljesen ellentétben áll a kérdésedben leírtakkal, képtelen vagy különbséget tenni a kettő között és ezért másokat hülyézel. A példákat te magad hoztad fel, mégis mire reflektáljanak a kommentelők?
4. Te vitted el abba az irányba, hogy nekiálltál összemosni gazdag spekulánsokat és cégtulajdonosokat atlagemberekkel és vontál párhuzamot köztük, ami nyilvánvalóan hülyeség.
Hidd el, itt senki sem irigy, az üzleti kategóriába szerencsére a gyakori értelmesebb rétege szokott írni, akik pénzügyileg kellően tudatosak és csak röhögnek a szegény egyetemi tanár sztoriján, aki összegyűjtötte a budai villára valót (mondd, mennyire röhögtél magadon, mikor ezt leírtad?). A többség pontosan tisztában van bele, hogy milyen módon kell megtakarítani és gyarapítani a vagyont, azt meg bízd rá itt mindenkire, hogy kinek mi prioritás az értékrendjében. Én ha elmegyek egy étterembe, megtisztelem a helyet és az ott dolgozókat azzal, hogy igénybe veszem a szolgáltatást és a termékeiket és nem állok neki bohóckodni meg csapvizet kérni, hogy ötven fillérrel több pénz csörögjön a zsebemben. Ugyanígy soha nem vetemednék arra, hogy csalással ingyen szerezzék meg egy terméket. Te igen. Viseld az ezért kapott kritikákat.
"TI írtátok, hogy "budiból inni". Nem.. nem onnan iszik a normális ember, hanem a CSAPBÓL"
Szándékosan túloztam el, hogy értsd a különbséget.
A budi attól még budi, egy légtér, közben jöhet a szarszag a kishelyiségből, miközben milliárdosunk jóízűen kortyolgat a klóros csapvízből.
Valamire adó ember ilyet nem csinál egy elegáns étteremben, ha már egyszer odament, akkor sem, ha történetesen nem milliárdos.
Nekem ne adjál ki olvasnivalót házi feladatnak, ÍRTAM is könyvet erről a szemléletről, nem csak olvastam... :D
"Az nem fillérbaszás, ha valaki nem hajlandó 850-1500 ft-ot fizetni reptéren egy fél literes ásványvízért..."
Egy milliárdosnak az. Te nem fizetnél ki 1 Ft összeget azért, hogy ne a WC-ben igyál? Én simán.
"A gazdag ember nem azért gazdag, mert "otthagyta a szegény gondolkodást" nem tudom ezt a baromságot honnan veszitek. A gazdag azért gazdag, mert jól tud bánni a pénzzel."
A kettő összefügg.
Nagyon sokan azért nem bánnak jól a pénzzel, mert a szemléletük rossz. Embereket elrontó, "koszos" dolognak tartják, és megvetik azokat, akiknek sok van belőle.
"Igenis költenek sok pénzt, de CSAK OLYAN dolgokra, ami vagy még több pénzt hoz nekik (befektetés) vagy nagy értéket jelent számukra."
Ez nem igaz.
Költenek saját magukra is, mert TISZTELIK önmagukat. Legalábbis a felvilágosultabbja, aki kikerült a hiedelmei és egyéb korlátainak hatása alól.
Az nem fog menni a WC-be inni, mert az olcsóbb, vagy mert az ugyanolyan.
Tudja jól, hogy drágább az ásványvíz, meg pofátlanul felül van árazva, de nem érdekli, mert BECSÜLI magát annyira, hogy nem csinál marhaságokat azért, hogy elkerülje.
Ez az a dolog, amit te nem értesz, kérdező.
Mernek magukra költeni, bűntudat nélkül. És ez nem pazarlás, mert arra költenek, ami számukra nagy értéket képvisel.
És önmaguk például egy ilyen dolog.
Nevetséges vagy kérdező, pont az ilyen fillérbaszó emberek szokták megjárni :)
Költözz Franciaországba, ott teljesen normális ez a kérjünk csapvizet téma étteremben, de itthon full ciki.
Illetve azt is mondanám neked, hogy a repjegyvásárlás abszolút nem így működik: ha értenél egy kicsit is hozzá tudnád, hogy központi online rendszer van és kutyát nem érdekli, hogy inkognitóban nézegeted vagy nem.
Egyiptomban voltam expat pár évig. Vettem kint kocsit családi használatra.
Mikor megtudtak, hogy nem a céges sofőrös kocsit akarom használni hétvégén, azt mondtak: az én helyzetemben ezt nem tehetem meg. Ugyanis, társadalmi felelősségem munkát adni a sofőrnek.
És igazuk volt.
Pont ilyen társadalmi felelősség, hogy az étteremben nem csapvizet kérek, hanem bort. Ezzel segítem a termelőt, az éttermet, és nem mellékesen finomabb is. (esetleg, ha vizezik akkor a vizmuveket is... 😁)
Csak azért mert többen vagytok és nem látjátok be, hogy tévedtek, még nem jelenti azt, hogy igazatok van :)
Elvégre a szar is jó nem? 10.000 légy nem tévedhet :)
A legnevetségesebbekre reagálok.
"Költözz Franciaországba, ott teljesen normális ez a kérjünk csapvizet téma étteremben, de itthon full ciki." Tehát azért ne csinálják így a világ összes fejlettebb országában, mert ez Magyarországon ciki? :D Már megint a magyar mindenttudó, felsőbbrendűség beszél belőletek :) Ilyenkor nem tűnik fel? A farkasokat nem érdekli a birkák véleménye, erre csak ezt tudom mondani.
"Illetve azt is mondanám neked, hogy a repjegyvásárlás abszolút nem így működik: ha értenél egy kicsit is hozzá tudnád, hogy központi online rendszer van és kutyát nem érdekli, hogy inkognitóban nézegeted vagy nem."
Na hogy működik akkor? :) Neked az mond valamit, hogy egy oldal tudja, hogy jártál már ott, és ennek megfelően viselkedik? Pl ha az 1000 ft-os kuponból, ha kikattintottál, akkor az oldal újratöltésekor nem hozza be megint, ellenben, ha inkógnítóban megnyitod, vagy törlöd a böngészési adatokat, akkor igen. Hű! Újat mondtam? Ha inkognítóban vagy, akkor mindig olyan mintha sosem jártál volna ott. Megint csak a neten okoskodás megy és másokat tolsz le, hogy nem tudja, hogy hogy működik.
"Ez megint csúsztatás, a reptéren eleve nem 1000 ft-ért veszel vizet (külföldön se), "
[link] Ha nem voltatok még reptéren, mint utasok, akkor legalább a Google-t tudnátok használni.... És az általam küldött link az CSAK Magyarország, külföldön sokkal magasabb árak is előfordulnak...
"Hidd el, itt senki sem irigy, az üzleti kategóriába szerencsére a gyakori értelmesebb rétege szokott írni, akik pénzügyileg kellően tudatosak" Szerintem a pénzügyileg tudatosak nem a Gyakorikérdéseken töltik az idejüket.. :) Ez mondjuk engem is minősít, bár én most beláttam, hogy nem érdemes itt kérdezni komoly dolgokat :)
"A többség pontosan tisztában van bele, hogy milyen módon kell megtakarítani és gyarapítani a vagyont" :'D
"Szándékosan túloztam el, hogy értsd a különbséget.
A budi attól még budi, egy légtér, közben jöhet a szarszag a kishelyiségből, miközben milliárdosunk jóízűen kortyolgat a klóros csapvízből." Tehát az étterem az sokkal jobb, ahol olyan tálban hozzák ki neked a lejárt szavatosságú, de jól átsütött sült halat, amit a séf azzal a kezével fogott meg, amivel megvakarta a 45 fokban beizzadt seggét. Ha dolgoztál volna étteremben, nem írtál volna ekkora baromságot. Ezután persze írod, hogy 5 csillagos az étterem, mert kívülről csilivili minden, meg a halon sem érezted, hogy lejárt, mert úgy van megfűszerezve nátrium glutamáttal meg egyéb fűszerekkel, hogy az agyad ízorgiát él át :)
"Nekem ne adjál ki olvasnivalót házi feladatnak, ÍRTAM is könyvet erről a szemléletről, nem csak olvastam... :D" Mit írtál? Szívesen elolvasnám, de komolyan.
"Egy milliárdosnak az. Te nem fizetnél ki 1 Ft összeget azért, hogy ne a WC-ben igyál? Én simán." Na itt egy tipikus tévhit. Tőzsde oktatásokon is tanítják, hogy ha van mondjuk 10.000 ft-ot és nyersz / veszítesz belőle 5000 ft-ot, az nagy dolog. Ha nyertél, az sokat számít, mert másfélszerezted a tőkét.. Ha veszítettél, akkor elvesztetted a felét. Namost, ha 10 millióval csinálod ugyanezt, akkor 10 millió ft-hoz képest 5000 ft nyereség az csak 5 tízezred. De attól az még 5000 Ft! Illetve a pénzügyileg értelmesen gondolkodó nem növeli a kiadásait arányosan a bevételeihez képest, ilyet pont, hogy a szegény gondolkodásúak csinálnak. Éppen ezért van az, hogy annyi milliomos van, aki nem költ ásványvízre feleslegesen.
"Ez nem igaz.
Költenek saját magukra is, mert TISZTELIK önmagukat. Legalábbis a felvilágosultabbja, aki kikerült a hiedelmei és egyéb korlátainak hatása alól."
Könyörgöm, olvasd már el mit írtam! :D Istenem... Mutasd már meg, hogy hol mondtam olyat, hogy nem költenek magukra?
Mellesleg a saját magunk tisztelete nem azt jelenti, hogy akkor 800-1500 ft-ért veszünk magunknak ásványvizet, "mert megérdemeljük" túl sok volt a Szabó Péter úgy látom :D
"Tudja jól, hogy drágább az ásványvíz, meg pofátlanul felül van árazva, de nem érdekli, mert BECSÜLI magát annyira, hogy nem csinál marhaságokat azért, hogy elkerülje." Ismét egy Szabó Péter idézet. Tehát Warren Buffet nem becsüli magát, mert hajlandó a Burger Kingben hamburgert enni sült krumplival, és nem a Four Seasons-ben kajál szarvasgombás kaviárt minden nap... Nyilván, mert Warren Buffet egy db szarnak gondolja magát, te meg jobban tudod nála.. (IS) :D
"Mernek magukra költeni, bűntudat nélkül. És ez nem pazarlás, mert arra költenek, ami számukra nagy értéket képvisel."
Itt meg konkrétan leírtad ugyanazt, amit én pár sorral feljebb :D:D
"Egyiptomban voltam expat pár évig. Vettem kint kocsit családi használatra." Ne felejtsd el, hogy pont Egyiptom is beletartozik azon arab országok közé, ahol órákig járatják az autót akkor is, ha nem ül benne senki, csak azért, hogy menjen a klíma. Emellett meg minden autó úgy le van lakva, mert úgy vezetnek mint az idióták és semmit nem tudnak megbecsülni.
"És igazuk volt." Nem, nem volt igazuk. Mindig olyan munkát kell csinálni, ami értéket nyújt. Ha nincs szükség a munkájára, hát csináljon mást. Ennyi erővel azt is lehetett volna mondani, hogy maradjanak a régi olajlámpások a köztereken, hogy a lámpagyújtó embereknek legyen munkájuk.. sőt, ébresztőórára sincs szükség, mert így elvesszük a munkát azoktól, akik reggel jönnek ébreszteni kövekkel, meg botokkal.. Ja, autók se legyenek, mert a patkolókovácsnak is elvesszük a munkáját..
A társadalmi felelősségről meg akkor beszéljünk, ha felfogtátok, hogy azáltal, hogy megveszitek a szarul legyártott ipari hulladékot, ösztönzitek a gyártót, hogy újra ilyet gyártsanak és nőjjön a szemét ;) Persze nyilván én vagyok a tolvaj, mert én azt merem mondani, hogy aki ilyet gyárt az viselje a következményeit, hogy visszakerül hozzá. Neeeeeem, nem a gyártó a tolvaj, még véletlenül sem, aki csak a zsebetekből veszi ki a pénzt, meg a fillérekért dolgozó kínaiak és indiaiak zsebéből... Ti letudjátok a társadalmi felelősségvállalást olyan kicsinyes, mikro szinten, hogy bort vesztek az étteremben és sznob módjára isszátok abban a tudatban, hogy ezzel segítitek a termelőt és az éttermet.. :D
Kérdező, te valami zöld-komunnista agitator vagy?
Hagy döntsem el, hogy szerintem hogyan segítem a gazdaságot a saját vagyonommal!
Te csak egy kis okoskodó luzer vagy, aki egyre jobban járatja le magát valamiért.
Jobban járnál, ha inkább tanulnal, mert a tanitashoz még nagyon buta vagy.
"Ezután persze írod, hogy 5 csillagos az étterem, mert kívülről csilivili minden, meg a halon sem érezted, hogy lejárt, mert úgy van megfűszerezve nátrium glutamáttal meg egyéb fűszerekkel, hogy az agyad ízorgiát él át :)"
Igen, ott kezdődik, hogy a milliárdos nem megy szar étterembe.
Egyrészt megnézi, mit támogat, másrészt általában ajánlások alapján választ helyet.
"Szívesen elolvasnám, de komolyan."
Rendben, ha megdobsz privát üzenetben egy e-mail címmel, elküldöm a linkjét, ahol megveheted. Becs szó.
"Illetve a pénzügyileg értelmesen gondolkodó nem növeli a kiadásait arányosan a bevételeihez képest, ilyet pont, hogy a szegény gondolkodásúak csinálnak. Éppen ezért van az, hogy annyi milliomos van, aki nem költ ásványvízre feleslegesen."
Szerinted egy milliárdosnak abból áll az EGÉSZ ÉLETE, hogy azt nézi, miből csinálhat pénzt?
Szerintd nem lazít, nem gáláns, nem támogat olyan helyeket és vállalkozásokat, amelyeket jónak ítél?
Pont az ilyen "mindenből pénzt kell csinálnom" típusú szarrágást hívom szegénygondolkodásnak. Többet erről a könyvben.
"Könyörgöm, olvasd már el mit írtam! :D Istenem... Mutasd már meg, hogy hol mondtam olyat, hogy nem költenek magukra?"
"Mellesleg a saját magunk tisztelete nem azt jelenti, hogy akkor 800-1500 ft-ért veszünk magunknak ásványvizet, "mert megérdemeljük"
De igen, pontosan azt jelenti. Ha elmegyek egy étterembe, akkor megveszem a full szolgáltatást. Nem válogatok, hogy ez még nem drága, ez meg már drága, és vizet a csapból iszom.
Ez nevetséges hozzáállás.
"Tehát Warren Buffet nem becsüli magát, mert hajlandó a Burger Kingben hamburgert enni sült krumplival, és nem a Four Seasons-ben kajál szarvasgombás kaviárt minden nap..."
Alaposan félreérted a dolgokat, vagy pedig szándékosan kevered.
De az eddigiek alapján az első feltételezem.
Warren Buffet kifejezetten büszke arra, hogy egészségtelenül él, úgy, mint hajdanán, amikor még csak vetett, de nem aratott.
Hát, lelke rajta. Nem kell szélsőségekbe esni: sem Burger Kingben habzsolni a szemetet, sem eltartott kisujjal nem adni lejjebb a kaviárnál.
A normális gazdagok ismerik az arany középutat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!