Milyen pénzügyi "life hack"-eket ismertek, amit nem szívesen reklámoznak, de sok pénzt lehet vele megtakarítani a bankoktól kezdve, a biztosításon át, az étkezésen keresztül a háztartásig, mindent nézve? Illetve, mik azok, amikkel átverhetnek?
Leírok néhányat gyakorlati példának.
-Egyik barátom nem figyelt oda vezetés közben és nekiment az előtte lévőnek. A kötelező biztosítása ennek megfelelően nőtt volna, de sikerült kijátszania úgy, hogy biztosítót váltott azonnal és nem kellett emiatt többet fizetni a kötelezőért.
-Egy másik barátom a nyugdíjas édesanyját adta meg üzembentartónak, ezért számottevően olcsóbb a kötelező biztosítása.
-Ha repülőjegyeket nézünk, inkognító ablakban tegyük, vagy töröljük a cache-t, mert az árösszehasonlító oldalak figyelik, hogy miket tekintünk meg, és folyamatosan emelik ennek megfelelően az árakat, hogy sürgessenek minket a foglalásban. Ha ezt megtesszük, akkor elviekben mindig az alap, legolcsóbb árakat kell, hogy lássuk.
Vegyünk egy elektromos ágymelegítőt, már 10 ezer ft-ért lehet ilyeneket kapni. Ezek általában 60-180 wattot fogyasztanak óránként, ami ha 8 órás alvással számolunk és végig pesszimistán, 180 wattos fogyasztással (valójában nonszensz, mert nem fogjuk maxon járatni és pláne nem 8 órán keresztül, de jobb pesszimistán számolni..) akkor az havi 1640 ft-os villanyköltséget jelent, (de valójában kevesebb lenne, mint 1000 ft..) így akár 16-17 fokos szobában is komfortosan érezzük magunkat vele és jelentős összegeket takaríthatunk meg a fűtés költségeken.
Sokaknak alap, de nagyon soknak mégiscsak nem az, így leírom. Vásárláskor mindig nézzük az egységárat, mert az mondja meg a termék "valódi árát". Ne dőljünk be az üzletek olcsó trükkjeinek, hogy automatikusan elhisszük, hogy a nagyobb kiszerelés jobban megéri. Gyakran direkt úgy árazzák be, hogy az érje meg kevésbé, hogy átverjék a fogyasztót! Mindig nézzük meg az egységárat. Emellett az is jó tanács, hogy éhesen ne menjünk el vásárolni :)
Ha valamit online szeretnénk megvásárolni, azon felül, hogy árukeresőn megkeressük a legolcsóbb üzletet szállítással együtt, érdemes lehet kosárba tétel után várni pár napot, ha nem sürgős a vétel, sok webshop ilyenkor próbálja menteni a menthetőt és adnak ösztönzésképp egy kupont. ;)
Ha valamilyen termékünk elromlik amire lejárt a garancia, de még újszerű állapotban van, egyszerűen csak vegyünk a boltban egy ugyanolyat, nyilván tegyük el a blokkját, majd 3 napon belül vigyük vissza az új csomagolásában, mondván, hogy gyári selejt és kérjük vissza az árát, ha nem adják vissza, akkor is ki kell cseréljék és így két jó termékünk lehet 1 helyett.
Ne vegyünk szolgáltatótól telefont. Jellemzően hűségnyilatkozatos díjcsomaggal együtt adják olyan szöveggel, hogy "csak 6900 ft havonta", ha megszorzod ezt a számot 24-gyel, (2 éves hűségnyilatkozat miatt) és összehasonlítod az árukeresőn a legolcsóbb opcióval, láthatod, hogy duplán lehúzás.
Ha már mindenképp étterembe mész, ne fizess a méregdrága italokért, ha szomjas vagy. Kérhetsz ingyen csapvizet, vagy a mosdóban a csapból is ihatsz. Nagyon drágán adják ezeket a kis üveges italokat, még ha szénsavmentes víz akkor is, és még csak nem is elég szomjoltásra.
Gyógyszer vásárláskor hatóanyag szerinti ár-érték alapján döntsünk. Sokszor ugyanazt a hatóanyagtartalmú gyógyszert kategóriákkal drágábban adják, mert van rajta reklám, amit a fogyasztókkal fizettetnek meg, + gyógyszerügynökök is jutalékot fizethetnek a gyógyszertáraknak, hogy az ő gyógyszerüket ajánlják köhögésre, fejfájásra stb...
Ha repülővel utazunk, vigyünk magunkkal egy üres fél literes üveget, amit használhatunk arra, hogy a biztonsági kapun átlépve a mosdóban megtöltsük vízzel és ne kelljen méregdrágán venni vizet. Ezen kívül vannak olyan ismerőseim, akik ha pl Londonba, vagy egyéb drága nagyvárosba utaznak, akkor a duty free shop-ban bevásárolnak annyi doboz cigit, amennyit, csak magukkal tudnak vinni, majd Londonban jelentős haszonnal eladják, ugyanis ott méregdrága a cigi. (Ezt még a Brexit előtt csinálták, most nem tudom, hogy lehet-e, de más EU-s nagyvárosban sima ügy)
Ha valamiről tudjuk, hogy csak rövid ideig használjuk, vásároljuk meg használtan, abból is jó állapotút és jó áron lévőt nézzünk, így miután végeztünk a használatával, jó eséllyel le tudjuk adni legalább ugyanannyiért, ha nem drágábban. Ha nem sürgős a vétel, akkor érdemes lehet Ebay-en, Amazonon megvenni az adott dolgot, mert sokszor lényegesen olcsóbb, mint itthon.
Ha lapradiátorunk van, vegyünk gépészeti szaküzletekben 100 ft-ért légtelenítőkulcsot és rendszeresen légtelenítsük mi magunk a radiátorokat. Pofonegyszerű dolog, megspóroljuk vele a szakembert. Emellett érdemes lehet hőtükrös szigetelő fóliát is venni a radiátor mögé a falra, hogy tovább növeljük a fűtés hatékonyságát.
Hirtelen ennyi jut eszembe, de nektek biztos van több, akár sokkal jobb ötleteitek, tapasztalatotok is!
Milyen ezekhez hasonló, vagy ezektől akár merőben eltérő tippeket ismertek, amikről úgy gondoljátok, hogy másoknak is segíthetnek?
8:
De, csalás. Ha nem tetszik, amit a gyártó gyárt, ne vedd meg, megjegyzem mindenből létezik tartós is, csak legtöbben nem vagyunk hajlandóak 2-3-szoros élettartamért 5-6-szor annyit kifizetni.
De teljesen mindegy, mert amit felvázoltal, azzal a gyártótól lopsz, ez pedig tény. A lopas az nem life hack, hanem lopás, ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy lopd el a terméket.
Az étteremben pedig jelentős részben a helyet és a kiszolgálast fizeted ki az árrésekkel. Teljesen abszurd lenne a boltihoz hasonló árrés. Ha hoznak vizet, az ok, de ha a wc-be jársz vízért, az azt jelenti, hogy siman az érdekel, hogy jól járj, és spúroskodhass, ahelyett, hogy jól éreznéd magad, és elvileg ezért is vagy ott. Erre mondom, hogy ha nem teheted meg, ne járj étterembe.
Life hack:
Veszek a hentesnél egy hurkát, a végénél óvatosan kinyitom és kinyomkodom a belsejét, amit megeszek. A bőrt elhasználom kottonnak, majd belesz4rok a hurkába és óvatosan visszakötözöm. Azután visszaviszem a henteshez és odavágom a pultra: kérem, ez a hurka büdös! Majd visszakérem a pénzem.
Akkor elmondom mégegyszer. Aki hajlandó 2 deci vízért 400 ft-ot kiadni, az meg is érdemli, hogy ilyen hülye legyen. Nyilván az élet más területén is hagyja magát így átb*szni. Itt nem spúrkodásról meg sz*rrágásról van szó. Ezek elvek. A tiszta ivóvízhez nehogy már ne legyen alanyi joga mindenkinek, főleg egy fejlett országban. Elmondanám, hogy számos milliomos és milliárdos ember (dollárban!!!) szintén csapvizet kér étteremben ;) De ti nyilván jobban tudjátok náluk...
Mellesleg mi lenne, ha nem az én tanácsaimat kritizálnátok tipikus mindenttudó magyar módjára, hanem konkrét tanácsokat adnátok, ha olyan nagy megmondóemberek vagytok?
Végülis Bill Gates-nek 10 dolláros karórája van, Jeff Bezos maga mosogat el otthon és Honda Accordot vezet, pedig kilóra megvehetné a világ összes szuper autóját.. kétszer.. de lehet, hogy nagyon keveset mondtam és egy tucatszor.. Warren Buffet a mai napig a 31500 dollárért vett omahai házában lakik. Mark Zuckerberg Honda Jazz meg VW Golf-ot vezet, de ti magyarok, a 10 millió mindenttudó ország büszke képviselői megmondtátok a tutit, hogy az aki nem akar pénzt veszíteni az hülye, helyette ideböfögtétek, hogy "növelni kell a bevételt" ahelyett, hogy erre konkrét tanácsot adnátok :D
"De, csalás. Ha nem tetszik, amit a gyártó gyárt, ne vedd meg, megjegyzem mindenből létezik tartós is, csak legtöbben nem vagyunk hajlandóak 2-3-szoros élettartamért 5-6-szor annyit kifizetni."
Te minden termékről tudod előre, hogy nem fog elromlani igen hamar és egy ipari hulladék az egész? Hát nagyon nagy mágus vagy akkor...
Régen olyan hűtőszekrényeket gyártottak, hogy 40 éve is hibátlanul működnek.. ja nem, mégse, izzót kellett benne cserélni néha.. ;)
Én képzeld hajlandó vagyok megfizetni még 5x árat is egy tartós cikkért, de sajnos ezek sem tartósak!!! Nyilván nem fogom annyiban hagyni, ha a gyártó szart gyártott, viselje a következményeit. EZ NEM CSALÁS! A csalás az az, hogy profitmaximalizálás érdekében gyerekekkel, vagy alulfizetett munkásokkal legyártatnak olyan ipari vackokat, amik igen gyakran még a garanciaidőt sem élik túl, javítani nem lehet, csak cserélni, így nyilván egy szerencsétlen fejlődő ország tengerpartján végzi szemétként. Én ehhez nem járulok hozzá, de ha ti igen, akkor az bőven többet elárul a morális fejlettségetekről, mint kellene. NEM AZ A CSALÁS, hogy motiváljuk a gyártókat a minőség gyártására!
Igazából ez a kérdés inkább jobb volt egy kísérletnek, sikerült bebizonyítotok, hogy mennyire magyarok vagytok legtöbben :D Persze nyilván a milliomosok és a dollármilliomosok a hülyék.. ti vagytok helikopterek :D
"Aki hajlandó 2 deci vízért 400 ft-ot kiadni, az meg is érdemli, hogy ilyen hülye legyen."
Én étteremben általában nem vizet kérek az étel mellé, hanem üdítőt, bort vagy sört. De ha mégis vizet, akkor szénsavas ásványvizet.
"Nyilván az élet más területén is hagyja magát így átb*szni."
Fogadok, hogy ezt úgy írod, hogy közben a a legújabb iPhone-t isteníted, pedig ha valami, akkor az iPhone az igazi lehúzás.
"Végülis Bill Gates-nek 10 dolláros karórája van, Jeff Bezos maga mosogat el otthon és Honda Accordot vezet, pedig kilóra megvehetné a világ összes szuper autóját.. "
Mert intelligens emberek és tudják, hogy nem kell mutogatni, hogy ők milyen gazdagok. De hatalmas különbség van aközött, hogy valaki egy egyszerű, jó ár/érték arányú autót vesz és aközött, hogy spúrkodik az étteremben, mert a 6000 forintos steak-re nem sajnálja a pénzt, de egy 400 forintos italra igen.
"Én képzeld hajlandó vagyok megfizetni még 5x árat is egy tartós cikkért, de sajnos ezek sem tartósak"
A mosogatógépem 7 éves és semmi baja. A hűtőm 6 éves, szintén hibátlan. Ja, nem vacak Beko meg ilyesmi, hanem Bosch, ami minőségi.
A régi számítógépem 9 évig használtam és most sincs semmi baja, csak azért cseréltem le, mert elavult. Ja, a tápegységét a mai napig használom, az már 12 éves és tökéletes. A biciklim 26 éves és semmi baja, még az eredeti váltó van rajta.
Áh, nincsenek tartós cikkek, dehogy... csak nem a hulladék márkákat kéne venni.
"konkrét tanácsokat adnátok, ha olyan nagy megmondóemberek vagytok?"
Én mondok. Pl. nem veszek márkás ruhát/cipőt, mert semmivel nem tartósabb egy Adidas, mint egy noname kínai, csak az Adidas logo miatt kétszer annyiba kerül. Míg a sok marha kifizet 30 ezret egy pár cipőért, én bemegyek a Deichmanba és 7 ezerért kapok ugyanolyan minőséget. Soha nem adtam még lábbeliért 5 jegyű összeget. Ezzel lehet spórolni.
Aztán minden tartós cikknél ár/érték arányt nézek, mert jól tudom, hogy sem a legolcsóbbat, sem a legdrágábbat nem érdemes megvenni. Hosszú távon ezzel is spórolok.
23:
Az említett gazdag emberek az igényeik szerint élnek, de nem s.zarragóskodnak, és főleg nem lopnak. Ha sajnálom a pénzt az étteremre, nem megyek étterembe. Én magam több mint felét félreteszem a fizetésemnek, de nem azzal, hogy csalok és minden pillanatban azt nézem, hogy milyen alamuszi módon tudnék 100 Ft-ot spórolni. Sajnos ismerek hozzád hasonló embereket, általában háromszorosan fizetnek a legtöbb húzásuk következményeként.
Az ásvanyvízzel pedig nem az ásványvíz árát fizeted meg, hanem annak az árát, hogy fenntartják a helyet, kiszolgálnak, illetve pénzt fektettek egy vállalkozásba, hogy te ott lehess.
Az meg tovabbra sem jogosít fel a csalásra, hogy s.zart gyárt a gyártó. Ő a garanciális időszakig vallalta a szervizelést. Amit te csinálsz, az egy új termék ellopása.
Egyébként megjegyzem, én sem vizet kérek általaban az étteremben, hane. legtöbbször sört, ha vezetek, alkoholmentest, néha bort. De ott sem azt számolgatom, a boltban mennyivel olcsóbb, mert tudom, hogy étteremben vagyok, és ott nem csak magát az italt fizetem ki, hanem a szolgáltatást is. Ha spórolni akarok, nem megyek étterembe, hanem otthon eszek-iszok. Ha ott vagyok, nem veszem elő sunyibab a taskából az italt.
25:
Mondjuk én meg ép azért nem megyek a Deichmannba 7 ezres cipőért, mert volt vele tapasztalatom, ésbizony nagyon hamar szétmentek, ésépp egy 15 ezres Adidas cipőm van utcára, ami évek óta egyben van. Ha azt sokallnám, inkabb vennék egy Decathlonos sportcipőt a Deichmannos árán, és évekig az is jó lenne, igaz a Deichmannosok elegansabban néznek ki, de rosszabb minőségűek.
"Elmondanám, hogy számos milliomos és milliárdos ember (dollárban!!!) szintén csapvizet kér étteremben ;)"
Az egy szegénygondolkodású szerencsétlen, aki képtelen volt meghaladni a legalapvetőbb komplexusait.
Én aztán nem vagyok a pénzszórás híve, de ez a szint már tényleg szánalmas.
"Fogadok, hogy ezt úgy írod, hogy közben a a legújabb iPhone-t isteníted, pedig ha valami, akkor az iPhone az igazi lehúzás."
Egy több mint 3 éves Galaxy S7-est használok, amire direkt vártam 1 évet miután kijött az S8-as is, hogy kellően lemenjen az ára. Árukeresőn vettem meg a legolcsóbb boltból hitel nélkül. Azóta is használom, hibátlan állapotban van, gyári dobozával és töltőjével el fogom tudni adni a használt piacon a legmagasabb árért. A laptopom 2014-es, a biciklim 2005-ös évjáratú és a mai napig használom. Ezekre nem is sajnáltam a pénzt, illetve karban tartom őket folyamatosan. Szarrágó akkor lennék, ha ezekből is a legolcsóbbat venném. Nem azt mondtam, hogy nincs jó minőség ma, csak azt, hogy a legtöbb szar. Mondatot értelmezni kellene.
A 6000 ft-os steak és a 400 ft-os ásványvíz ár-érték aránya között azért van egy kis különbség nem gondolod? A marhahúsnak komoly költsége van, azt az állatot fel kell nevelni, etetni, gondozni, tartást igényel stb.. le kell vágni, majd ezután hűteni... kezelni.. megsütni.. jól elkészíteni.. kell hozzá a szakács szakértelme.. tapasztalata.. stb... míg az ásványvíz az legtöbb esetben nem más mint tisztított csapvíz, vagy kútvíz, amit egyszerűen csak palackoznak. Az egész nem kerül 20-30 ft-ba, de 15x-ös áron kínálják legalább.
A Deichmanban sokkal nagyobb pénzpocsékolás cipőt venni 4 számjegyért, mint egy akár márkásabbat venni 5 számjegyért.. Több cipőt is vettem onnan, mindegyik szétment.. most egy New Balance-om van, ami 17 ezer ft-ba került újonnan és most már 3. éves, közel új állapotban, pedig mindenhova ebben megyek és van benne kilóméter. Biztos vannak minőségi darabok is 10.e ft alatt, én még nem találtam ilyet, de aki tud mondani, az ne tartsa magában, következő alkalommal olyat veszek akkor.
Mosógépes tanácsra azt tudom mondani, hogy ne vegyetek olyat, ami egyben szárít is, mert hamarabb elromlanak. Nekünk egy 5 éves mosó-szárítógép adta meg magát és javíthatlan.. Illetve javítható, csak nem érné meg javítsani.
"Az egy szegénygondolkodású szerencsétlen, aki képtelen volt meghaladni a legalapvetőbb komplexusait." Tehát a több száz dollármilliomos, illetve dollármilliárdos az szegénygondolkodású szerencsétlen? :D Mesélj még!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!