Ti mit csináltok a lakáskassza megtakarításotokkal?
"Mire használod ki? Évi 1,8 milliót raktok egészségpénztárba? Furcsa lenne."
Már miért raknék 1,8 milliót?! Évi 750 ezernél van a maximális adókedvezmény. Ketten a párommal ez 1,5 millio. És igen, elköltjük pelenkara, gyógyszerre, magánorvosra stb. A maradékot pedig kivesszük gyed kiegészítésre. Lazán teljesíthető, lakashitel törlesztő nélkül is. Szóval nekünk semmit sem jelent, hogy arra is lehetne. Mert igyis úgyis megvan az évi 2*150 ezer adókedvezmény.
Ellenben az LTP a vásárlásnál és pár év múlva a törlesztésnél is nagy és valós segítség lesz. Két gyerekünk van, CSOK-ot nem kaptunk, legalább az LTP nyújt némi állami támogatást nekünk is!
"Mindenki egyszerre max 20 ezer forintos havi megtakarítäsig vehette igénybe"
Szép elmélet, csak te is tudod hogy valaki 1 darabot tudott nyitni valaki meg 6-ot. Akár 0 adó befizetéssel is.
"Már miért raknék 1,8 milliót?!"
750x2 + 300 = 1,8 millió.
"Két gyerekünk van, CSOK-ot nem kaptunk"
1 és 2 gyerekre is jár a CSOK pont a CSOK-ba akarják beletolni az LTP-t így ott visszajön.
Akinek meg nincs gyerek és CSOK az meg nem vesz 2 millióért pelenkát évente így a törlesztőre fordíthatja az állami támogatást.
1 és 2 gyerekre is jár a csok ha megfelelsz a feltételeknek. Mi nem feleltünk meg, ezt írtam. Mint ahogy az is nagyon szép elmélet, hogy első lakásra 35 év alatt fele annyi(2%) az illeték. Na ja, 15 millió alatti ingatlan esetén. De ha az egész ház 30 millió és én csak 1/3-ot veszek 10 millióért akkor bizony 4% az illeték (szerencsére csak a 10M után). Nem érdekes, hogy amit vettem az 15M alatti és első lakás.
Valamint ugyanezen szituációban CSOK sem jár. Pedig ugyanúgy van két gyerekünk (ráadásul nem csak "ígért" hanem valós), ugyanúgy elköltöttünk több milliót lakásra.
Na az LTP ezzel szemben viszont jár így is és valós segítség és több százezres állami támogatás segítség lesz pár év múlva előtörlesztésre is.
'Már miért raknék 1,8 milliót?!"
750x2 + 300 = 1,8 millió.'
Ja jó, így értem mire gondolsz. De előbb azt írtad mi rakunk be 1,8-at. Pedig mi csak 1,5-t rakunk be.
Nem lesz egyébként adókedvezmény után sem 1,8 mert költségeket vonnak.
De annyi mindenre fel lehet használni. Temetés, szülés, beiskolázás, tandíj, gyógyszerek, pelenka, gyed, gyes stb stb. Lakashitelre is, de mivel anélkül is megvan a max, így azzal értelmetlen nekem számolnom.
"A nagymama ilyenkor a saját állami támogatás lehetőségéről mondott le az unoka javára."
Nagymama kapja a nyugdíjat segítsen abból, vagy menjen pluszban dolgozni ha még aktív. Akinek meg korán halt meg a nagymama vagy nem is volt soha az meg se nyugdíjat, se állami támogatást, semmit nem kap. Ne az én adómat osztogassa a nagymama.
Ne féltsd az adódat! A nagymama a saját részére eső állami támogatäst osztogatta.
Igazságosabb, mint állami pénzből nyaralni...
"A nagymama a saját részére eső állami támogatäst osztogatta."
Ja, főleg ha nyugdíjba ment 55 évesen és még 90 évesen is az én adómat osztogatja.
Azt írtad mindenki igénybe tudta venni, mert olyan szuper volt, mégis kevesebb mint a lakosság 15%-a vette igénybe. Ami a harmada lehet ennek ha a többszörös nyitást is beleszámoljuk. 5%-a a lakosságnak. Pl. nekem se volt jó a konstrukció. Ha 100% igénybe tudta volna venni akkor meg azért nem lett volna értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!