Hitel végtörlesztésekor a bank miért számítja fel a teljes, moratórium során felhalmozódott kamatot is? Mennyire jogos ez?
A következő a kamatozás lényege.
Mikor a moratóriumba léptél volt a tőketartozásod X.
A szerződés szerinti éves kamatláb R.
A moratóriumban eltöltöttél T napot.
A moratórium alatt nem törlesztesz semmit, csak a kamatok halmozódnak, amiket megfizetni a meghosszabbított futamidő alatt lett volna lehetséges.
E felhalmozott kamat összege:
X * R * T/360
Kerdező, te kaptál egy levelet jóval a moratórium életbelépése előtt, benne egy leírással, és a moratoriumrol lemondás lehetőségéről.
Szóltak neked, a panziós példád nem stimmel.
Te választottad tudatosan a plusz kamatot.
#44: ez egy összeg.
Ha lerövidíted felére a hátralevő futamidőt, akkor havonta 2x annyit fizetsz erre (az annuitásos tőke + kamattörlesztés mellett)
de a kérdező azt állítja, hogy a szerződése szerint nem kell kamatot fizetnie, csak tőkét. Tehát nem csak a hátralévőt, hanem a normál módon esedékest, az esetleg felgyűlt késedelmi kamatot, meg a moratórium alatt felgyűltet sem.
@kérdező számolj majd be az eredméynről, tényleg érdekel.
45 - Nem éppen,hisz szerződéskötéskor a kamat is fel volt tüntetve, azaz a kamattal megnövelt pontos összeg, melyet a futamidő végéig vissza kell fizetni. Effektíve a sima kamatnál is lehetett tudni, hogy mennyi lesz később,ez nem indok.
46 - Kedves válaszoló. Látszik, hogy nem olvastad el sem a kérdés leírását, sem az előző kommenteket, hanem csak idejöttél és megpróbálták te is hozzászólni a dolgokhoz. Utoljára ismétlem meg, ha valakinek meghaladja, arról nem tehetek. Nem, nem kaptam se levelet, se e-mailt, se telefonhívást, se személyes tájékoztatást, se galambpostán üzenetet stb. Pont ez a lényeg, hogy engem bizony nem tájékoztatott a bank. Ráadásul én kértem tájékoztatást, hogy pontosan milyen összegekkel jár a moratórium igénybe vétele és nem tudták megmondani.
49 - Rendben, mindenféleképpen. Egy fél év tuti lesz. Most a bank válaszát várom, az 60 nap. Utána PBT, az újabb 30-60...egyszer ha lesz válasz, mindenképp írok.
Addig is esetleg, van olyan válaszadó, akinek volt hasonló tapasztalata?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!