Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hitel végtörlesztésekor a...

Hitel végtörlesztésekor a bank miért számítja fel a teljes, moratórium során felhalmozódott kamatot is? Mennyire jogos ez?

Figyelt kérdés
A végtörlesztéskor a fennálló tőketartozást kell kirendezni szerződés szerint. Erre rárakta a bank a moratórium során felgyűlt kamatok összegét, mikor azzal kapcs arról nyilatkozott, hogy egyenlő részletekben kell megfizetni a futamidő végéig. Mennyire jogos ez? Természetesen reklamációt már elküldtem, de kíváncsi vagyok más járt-e így és mi lett a vége. Véleményt nem kérek, csak konkrét tapasztalatokat. Köszönöm.
2023. ápr. 27. 03:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/82 anonim ***** válasza:
100%

A következő a kamatozás lényege.

Mikor a moratóriumba léptél volt a tőketartozásod X.

A szerződés szerinti éves kamatláb R.

A moratóriumban eltöltöttél T napot.

A moratórium alatt nem törlesztesz semmit, csak a kamatok halmozódnak, amiket megfizetni a meghosszabbított futamidő alatt lett volna lehetséges.

E felhalmozott kamat összege:

X * R * T/360

2023. ápr. 28. 23:09
 42/82 A kérdező kommentje:
41 - Ez így van. Na most, mindezt nem adhatják hozzá a tőketartozáshoz, illetve a hátralévő törlesztőrészletekben kell, egyenlő részletekben megfizetni. Két éve ez megy is. Majd végtörlesztés esetén, a tőketartozást kell megfizetni, cserébe elengedik a hátralévő kamatokat és egyéb költségeket. Innentől szerintem nem korrekt hozzáadni azokat a kamatokat és egyéb költségeket (pl.moratórium) a törzstőkéhez, melyeket később kellett volna megfizetni.
2023. ápr. 28. 23:26
 43/82 anonim ***** válasza:
100%
A hátralevő kamatokat engedik el. A moratórium nem hátralevő kamat.
2023. ápr. 28. 23:45
 44/82 A kérdező kommentje:
A moratórium során felgyülemlett kamatok és egyéb költségek, olyan költségek, melyeket egyenlő részletekben kell megfizetni a futamidő végéig, tehát igenis jövőbeni kamat egy része. Ha a futamidőt lecsökkentem 5 évvel, akkor el kell engedniük azt, ami még hátra lenne.
2023. ápr. 28. 23:49
 45/82 anonim ***** válasza:
87%
Nem. Mert az nem később keletkező kamat. Hanem a felgyűlt meg nem fizetett kamat. Porlasztott kamat és díjak. Ezt a megnövekedett futamidő végéig kell kifizetned, de ez már fennálló tartozásod. Azzal, hogy moratótiumban voltál ezt elfogadtad, hiszen attól, hogy fizetned nem kellett a tőketartozásod kamatozott. Hülyét fogsz magadból csinálni. Ezért nem szabadna pénzügyi alapismeretek nélkül hitelt felvenni. Vagy legalább elolvasni a jogszabályokat.
2023. ápr. 29. 00:48
 46/82 anonim ***** válasza:
82%

Kerdező, te kaptál egy levelet jóval a moratórium életbelépése előtt, benne egy leírással, és a moratoriumrol lemondás lehetőségéről.

Szóltak neked, a panziós példád nem stimmel.

Te választottad tudatosan a plusz kamatot.

2023. ápr. 29. 06:06
 47/82 anonim ***** válasza:
100%

#44: ez egy összeg.

Ha lerövidíted felére a hátralevő futamidőt, akkor havonta 2x annyit fizetsz erre (az annuitásos tőke + kamattörlesztés mellett)

2023. ápr. 29. 06:07
 48/82 anonim ***** válasza:
100%
Kerdező, te rosszul gondolkodsz. A moratorium alatt felgyűlt kamat NEM HÁRRALÉVŐ KAMAT. Az a múltban keletkezett tartozas, amit ki kell fizetni. A futamidő végéig. Ha te vegtörlesztéssel lerövidíted a futamidőt, akkor a a vegtörleszteskor kell kifizetni. Nem a futamidő hosszától függ, hogy azt neked ki kell-e fizetni vagy sem.
2023. ápr. 29. 06:30
 49/82 xswerdy ***** válasza:
100%

de a kérdező azt állítja, hogy a szerződése szerint nem kell kamatot fizetnie, csak tőkét. Tehát nem csak a hátralévőt, hanem a normál módon esedékest, az esetleg felgyűlt késedelmi kamatot, meg a moratórium alatt felgyűltet sem.

@kérdező számolj majd be az eredméynről, tényleg érdekel.

2023. ápr. 29. 08:22
 50/82 A kérdező kommentje:

45 - Nem éppen,hisz szerződéskötéskor a kamat is fel volt tüntetve, azaz a kamattal megnövelt pontos összeg, melyet a futamidő végéig vissza kell fizetni. Effektíve a sima kamatnál is lehetett tudni, hogy mennyi lesz később,ez nem indok.

46 - Kedves válaszoló. Látszik, hogy nem olvastad el sem a kérdés leírását, sem az előző kommenteket, hanem csak idejöttél és megpróbálták te is hozzászólni a dolgokhoz. Utoljára ismétlem meg, ha valakinek meghaladja, arról nem tehetek. Nem, nem kaptam se levelet, se e-mailt, se telefonhívást, se személyes tájékoztatást, se galambpostán üzenetet stb. Pont ez a lényeg, hogy engem bizony nem tájékoztatott a bank. Ráadásul én kértem tájékoztatást, hogy pontosan milyen összegekkel jár a moratórium igénybe vétele és nem tudták megmondani.

49 - Rendben, mindenféleképpen. Egy fél év tuti lesz. Most a bank válaszát várom, az 60 nap. Utána PBT, az újabb 30-60...egyszer ha lesz válasz, mindenképp írok.

Addig is esetleg, van olyan válaszadó, akinek volt hasonló tapasztalata?

2023. ápr. 29. 11:55
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!