Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hitel végtörlesztésekor a...

Hitel végtörlesztésekor a bank miért számítja fel a teljes, moratórium során felhalmozódott kamatot is? Mennyire jogos ez?

Figyelt kérdés
A végtörlesztéskor a fennálló tőketartozást kell kirendezni szerződés szerint. Erre rárakta a bank a moratórium során felgyűlt kamatok összegét, mikor azzal kapcs arról nyilatkozott, hogy egyenlő részletekben kell megfizetni a futamidő végéig. Mennyire jogos ez? Természetesen reklamációt már elküldtem, de kíváncsi vagyok más járt-e így és mi lett a vége. Véleményt nem kérek, csak konkrét tapasztalatokat. Köszönöm.
2023. ápr. 27. 03:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/82 xswerdy ***** válasza:
95%

Nem hiszem, hogy az lenne a szerződésedben, hogy végtörlesztéskor csak a tőketartozást kell kifizetned. Normál esetben ugyan kamattartozásod alig van, hiszen azt minden hónapban kifizeted (meg mindig egy kicsit többet a tőkéből is). De ha mondjuk 5.-én volt a havi törlesztési napod, és 20.-án lesz a végtörlesztés, akkor erre a fél hónapra eső kamatot is természetesen ki kell fizetned.

A moratórium során pedig nem fizettél kamatot. A felgyűlt kamatot tilos volt tőkésíteni, tehát arra további kamatok nem rakódnak. De ha most le akarod zárni a hitelt, akkor természetesen minden tartozást rendezned kell.

Vagy Te hogy gondoltad? A tőketartozást rendezed, és a moratórium alatt felgyűlt kamatot pedig fizeted az eredeti futamidő végéig?

2023. ápr. 27. 09:20
 12/82 A kérdező kommentje:

1 - Valóban a tartozás része, de egyenlő részletekben kérik megfizetni, valamint 16 igénybe vett hónap miatt meghosszabbították a futamidőmet 55 hónappal. Azaz majdnem másfél év miatt, 5 évvel kitolták a futamidőt. Ha végtörlesztek, akkor az adott napig fennálló tőketartozást kell kifizetni, a hátralévő kamatokat elengedik, mivel megkapják előbb az összeget.

2 - Nálunk ez úgy nézett ki, hogy nem kellett semmit kitölteni, automatikusan élt a moratórium. Konkrétan 13x hívtam fel a bankot, rögzített vonalon és kértem, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy a moratórium pontosan milyen összeget jelent a számomra. Rögzített vonalon 13x közölték, hogy ezt nem tudják megmondani, mert még nincs kialakulva a koncepció. Ezt fel fogom használni a perben, hiszen akkor is mondtam az ügyintézők el, hogy hogyan nyilatkozzak, ha nincsenek kész tények. Tehát nem olvastam el semmit, mert nem volt mit. Nem kaptam tájékoztatást sem, hanem miután kiléptem kitolták a futamidőt, de az összegeket akkor sem ismertették. Külön kellett fizetnem egy igazolásért, amiben feltüntették ezt. Aki nem végtörleszt, jó hogy kifizettetik, mert kitolták a futamidejét és részletekben fizettetik meg vele. A végtörlesztésnek az a lényege, hogy ha êvekkel előbb kifizeted a törzstőkét, elengedik a kamatokat.

3 - Ez már megtörtént, folyamatban van a panasz. Nem azzal van a gond, hogy ki kell fizetni. Hanem hogy nem adtak tájékoztatást arról, hogy mennyi ez a kamat, csak a végtörlesztéskor verték oda. Ha lett volna tájékoztatva az ember erről, akkor nem lepődött volna meg.

4 - Neked is elmondom, hogy nem írtam alá semmit, illetve nem olvastam el semmit, mert NEM VOLT MIT. Ismétlem 13 alkalommal, rögzített vonalon keresztül kértem tájékoztatást ezzel kapcsolatosan és 8 hónap alatt sem sikerült a banknak választ adnia. Akkor kérdezem én, miért is érdemlem meg?

5 - A végtörlesztés szerződés szerint úgy szól: hogy az adott napig fennálló tőketartozást kell megfizetni, cserébe elengedik a hátralévő kamatokat és egyéb díjakat. A moratórium alatt is kamat, valamint egyéb költség halmozódott fel, melyet így el kellett volna engedniük szerintem. 2021 óta fizetem a hitelt tovább, tehát 2 éve már fizettem részletekben a moratórium kamatait is elég rendesen, így el kellett volna engedniük a hátralévő kamatot.

6 - Ha tartozás lenne és nem kamat, akkor a tőketartozásban kellene szerepelnie, nem pedig kamatként feltüntetve.

7 - Egy fél év múlva el fog válni, hogy mennyire volt jogos így, hogy tájékoztatni nem tudták róla korábban 13 alkalommal sem.

8 - Nem igazán értem, hogy jön ide a babaváró?

9 - Segítek neked, a nem véleményt kérek kifejezés arra utal, hogy nem olyan emberek véleményét kérem, akik nem voltak ilyen helyzetben és csak szeretnék okoskodni, hanem olyan emberektől várok információt, akik moratóriumot vettek igénybe és azóta végtörlesztettek. Remélem így világos.

10 - Ez is egy hasznos, értelmes és informatív hozzászólás volt, köszönjük Mónika.

2023. ápr. 27. 18:38
 13/82 A kérdező kommentje:
11 - Elmondom hogy gondoltam. Mivel a tőketartozást kell kifizetni fennálló napon, így azt gondoltam, hogy azt kell kifizetni. Mivel nem voltam végig a moratóriumban, így már jó két éve törlesztek azóta, S egy példa. Moratórium előtt a törlesztőrészlet kb fele ment a tőketartozásba, fele kamatra. Jó két éve a törlesztőrészlet kb 20 százaléka megy a törzstőkébe, 80 százaléka kamat + a moratórium kamata. Így két éve alig csökken a törzstőkét ígyis a moratórium miatt. Mivel a moratórium nem törzstőke, hanem kamat, így igen azt gondoltam, hogy kifizetem a törzstőkét és elengedik a kamatot, beleértve a moratórium kamatait is. Én így gondoltam,már csak arra való tekintettel is, hogy a mai napig nem tájékoztattak a moratóriummal kapcsolatos feltételekről.
2023. ápr. 27. 18:45
 14/82 anonim ***** válasza:
93%

“Egy fél év múlva el fog válni, hogy mennyire volt jogos így, hogy tájékoztatni nem tudták róla korábban 13 alkalommal sem.“

A szerződésed alapján egyértelmű, hogy mekkora a kamatláb.

A moratórium szabályai egységesek és nyilvánosak voltak.

A kettő információból tudhattad forintra fillérre az összeget. Nem a tájékoztatásukon múlik, te is felnőtt, érettségit (de legalább két általánost) végzett, önálló, cselekvőképes ember vagy, felelősséged teljes tudatában.

2023. ápr. 27. 18:48
 15/82 A kérdező kommentje:
14 - Maradjunk annyiban, hogy ha egy bank minden hülyeséggel meg tud keresni levélben,telefonon akárhogy, akkor egy ilyen fontos információval kapcsolatban,legalább egy 80 Ft-os levelet, vagy egy ingyenes elektronikus üzenetet megengedhette volna magának, hogy az ügyfele tájékoztatva legyen. Ez nem történt meg, hanem az ügyfele kert személyesen és telefonon 13 alkalommal tájékoztatást és mind a 13 alkalommal azt a választ kapta a bank munkatársaitól, hogy nem tudnak tájékoztatást adni erről. Az, hogy mi ment a híradóban, mi ment az interneten, semmi köze ehhez, nem vagyok köteles onnan tájékozódni, a bank Köteles tájékoztatni. A szerződésemben benne van a kamatláb, a nálam számolt moratórium kamaránál nem ezt vették figyelembe, azaz nem e szerint számoltak. Teljesen mindegy tehát, hogy honnan szerezhettek volna információt, akár a szomszédtól is ennyi erővel...mert többet mondott volna, mint a bank a saját ügyfelének.
2023. ápr. 27. 19:05
 16/82 anonim ***** válasza:
82%

De bizony a szerződéses kamatlábat szorozták rá napi szinten az aznapi tőketartozásodra, s a moratórium napjai alatt ezek halmozódtak fel. Ezt könnyen ki lehet számolni és teljesen logikus.

A moratórium szabályai pedig rendeletben a magyar közlönyben is olvashatók voltak - a jogszabályok nem ismerete nem ment fel a betartásuk alól, nem hivatkozhatsz arra, hogy nem tájékozódtál… emellett az összes bank a honlapján is leírta, és idearozsdásbökőt hogy levelet is küldtek róla csak ment olvasatlanul a kukába mint a szerződés meg a törlesztési értesítők, számlakivonatok…:)

2023. ápr. 27. 19:15
 17/82 anonim ***** válasza:
90%

Próbálom leegyszerűsíteni neked a dolgot. A kamat az a pénz, amit a banknak fizetsz, amíg használod a pénzét. A moratórium alatt gyűlt ez a kamat, hisz nem fizetted.amit most végtörlesztéskor kifizetetlen veled, az a moratórium alatti pénzhasználati díj, vagyis a múlt.

A kamat, amit végtörlesztés esetén nem kell kifizetni, az ajövőben esedékes. De ezt sem elengedi a bank, hanem szimplán nem használod már a pénzét, ezért nem kell ennek a díját kicsengetned.

2023. ápr. 27. 19:16
 18/82 anonim ***** válasza:
95%
Sokba lesz a perköltség. A felhalmozódott kamat, az a tartozásod. Az eddig nem esedékes kamatot engedik el.
2023. ápr. 27. 19:41
 19/82 A kérdező kommentje:

16 - Akkor már foghatod magadhoz a rozsdást, mert bizony se levélben, se elektronikus úton nem tájékoztattak, valamint telefonon 13x kijelentették, hogy nem tudnak információt adni ezzel kapcsolatosan.

17 - Akkor próbálom én is leegyszerűsíteni neked: a kamat az nem törzstőke. Ha nekem a törzstőkét kell megfizetnem szerződés szerint végtörlesztéskor, akkor abba kamatot ne tegyenek bele,mert az nem törzstőke.

2023. ápr. 27. 19:52
 20/82 A kérdező kommentje:
18 - Nem érdekel mennyibe kerül, jogtalan, amit csinált a bank.
2023. ápr. 27. 19:54
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!