Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hitel végtörlesztésekor a...

Hitel végtörlesztésekor a bank miért számítja fel a teljes, moratórium során felhalmozódott kamatot is? Mennyire jogos ez?

Figyelt kérdés
A végtörlesztéskor a fennálló tőketartozást kell kirendezni szerződés szerint. Erre rárakta a bank a moratórium során felgyűlt kamatok összegét, mikor azzal kapcs arról nyilatkozott, hogy egyenlő részletekben kell megfizetni a futamidő végéig. Mennyire jogos ez? Természetesen reklamációt már elküldtem, de kíváncsi vagyok más járt-e így és mi lett a vége. Véleményt nem kérek, csak konkrét tapasztalatokat. Köszönöm.
2023. ápr. 27. 03:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/82 A kérdező kommentje:

29 - A gond nem ezzel van.

30 - Örülök neki, talán rajtam kîvül sikerült mindenkit tájékoztatni. Szerintem ne menjünk bele személyeskedésbe, főleg ne ismeretlenül, ennyi alapvető intelligencia szokott szorul az emberekben, úgy látom nem mindenkibe.

2023. ápr. 28. 05:56
 32/82 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, mielőtt felesleges perköltségbe vered magad: tégy panaszt a bankra az mnb-nél. Az ingyenes és kivizsgálják. De ha az mnb is a banknak fog igazat adni, skkor ne perelj. Ha az mnb szamodra hoz kedvező döntést, azt a banknak be kell tartania.
2023. ápr. 28. 06:16
 33/82 xswerdy ***** válasza:
100%

Továbbra sem tudom elképzelni, hogy az lenne a szerződésedben, hogy végtörlesztéskor nem kell megfizetni az esedékes kamatot, tehát ha pl. 5.-én van a normál törlesztésed, aztán 20. án végtörlesztesz, akkor csak a tőkét kell megfizetned, és azt a fél havi kamatot már nem.

Ráadásul gondolj bele, hogy ha valaki elkezd nem fizetni (csak úgy, moratórium nélkül). Akkor neki elkezd halmozódni az ügyleti kamat, meg még késedelmi kamat is. Aztán pár év múlva pénzt lel, és végtörlesztene. Akkor csak a tőkét kell megfizetnie? És évekig kamatmentes volt a hitele? Sőt, ha a végén se fizetne, akkor még a végrehajtó is csak a tőkét hajthatná be?

A moratóriummal ugyan ez a helyzet, ha nem kellene megfizetni a felhalmozott kamatot, akkor évekig kamatmentes lett volna a hiteled.

Amit itt sokszor meg szoktak kérdezni, hogy mi van végtörlesztéskor az eredeti futamidő végéig esedékes kamattal. Az az, amit természetesen nem kell megfizetni. De ezt nem is szokták a szerződésben szerepeltetni, hiszen amikor nem használod a bank pénzét, arra természetesen nem lehet kamatot felszámolni.

Írod, hogy szerinted aránytalanul hosszabbodott meg a futamidőd, és hogy ezt nem mondták meg előre. A szabályokból azért ez elég könnyen levezethető volt, itt a gyakorin is többször levezettük, hogy bizony sokkal többel fog hosszabbodni a futamidő, mint ameddig moratóriumban vagy. A bank ezt pontosan nem tudta megmondani, hiszen nem tudta, hogy meddig fog maradni a moratórium, ezen belül Te meddig leszel benne. Hány verzióra kellett volna a kalkulációt megcsinálni? Azért általános figyelmeztetések voltak a sajtóban, a bankok és a jegybank részéről.

De persze a te szerződésedet nem olvastuk, ha úgy érzed, hogy átvertek, akkor fordulj a bank elutasító válasza után a PBT-hez, vagy indíts fogyasztóvédelmi eljárást az MNB-nél. Ezekről a lehetőségekről a bank elutasító levele is tájékoztatni fog.

2023. ápr. 28. 09:56
 34/82 A kérdező kommentje:

32 - Köszönöm az infót, pontosan így tettem. Először a banknál kellett panaszt tenni, erre 60 napjuk van válaszolni. Ezt követően az MNB Pénzügyi Békéltető Testülete felé kell továbbítani a problémát, S ha ez sem hoz megoldást, később jön a per...ezért is írtam korábban, hogy kb.félév, mire ez lemegy. Viszont köszönöm a segítőkészséged.

33 - Igazából neked nem kell semmit elképzelned, nálam itt van a szerződés és látom, mi van benne. Nem véletlenül vagyok biztos benne, hogy ebben az esetben a bank fog veszíteni. Bizonyára a későbbi hiteleknél már ügyeltek erre, amikor még én kötöttem, akkor nem figyeltek erre.

Ha moratórium nélkül nem törlesztene valaki, akkor nem csak a kamat nőne, de 90 napnyi tartozás után a bank fel is mondhatná a szerződést, de értem, ami példát akartál felhozni. Akkor is hidd el, hogy nekem ez van a szerződésemben.

Itt ismételten csak azt tudom mondani, az, hogy mi volt a sajtóban stb.az hidegen hagy a téma szempontjából. Mi van, ha valaki nem követi a sajtót? Ha nem olvasok újságot? Ha a média sem érdekel és nem nézek tv-t, valamint internetezni sem szeretek? Nekem a bankkal van szerződésem, így az ő kötelessége jelezni felém, ha változás áll fenn. Ennyi erővel én nyitok egy panziót, valaki foglal szállást. Tegyük fel, hogy mielőtt érkezne a vendég, egy héttel előtte leég a panzióm. Az én kötelességem jelezni felé, hogy nem tud jönni, mert nincs hová. Ha nem szólok, S mondjuk a tv-ben benne volt, hogy leégett a panzió és az újság is megírta, de a vendég nem olvasta és leutazott potyán 300 km-t, mert én nem voltam képes írni egy e-mailt legalább, akkor jogosan lenne felháborodva. S ha odavagnam a képbe, hogy a tv-be meg az újságban is benne volt, láthatta, az még nem ment fel engem az alól, hogy jeleznem kellett volna felé, hogy nem tudja igénybe venni a szolgáltatást. Így nem gondolnám, hogy az én esetemben a bank részéről oké lenne, hogy nem tudott tájékoztatni a díjakról, most pedig hozzátette a díjat.

"Hány verzióra kellett volna a kalkulációt megcsinálni?"

Gyakorlatilag kettőre, amit kérdeztem. Egy adott 30 napos hónapra tekintve, illetve 12 hónapra kiszámítva. Se többet, se kevesebbet. Erre azt mondta a bank, hogy nem tudja kiszámolni. Pedig nekem se lett volna mindegy, hogy kérek a rokonoktól arra a pár hónapra, vagy kérem a moratóriumot. Egy példa: 30 ezres törlesztőnél konkrétan ha tudom, hogy 60 ezer lesz a kamat egy hónapra lebontva, ez annyiszor… ahány hónapig igénybe veszem, akkor nyilván inkább rokonoktól kérek kölcsön és fizetem tovább. Ha egy 30 ezres törlesztőnél jelentett volna havi 5-10 ezer többletet a moratórium, akkor nem kérek kölcsön. Ezt le is vezettem a bank munkatársának, aki rögzített vonalon még azt is kijelentette, hogy nem, ennyi biztosan nem lesz. (30 ezerre 60 kamat) aztán kiderül, hogy dehogynem.

Igen, pontosan ez van folyamatban, ezért írtam korábban, hogy egy fél év múlva kb.kiderül mi a helyzet, addig is tapasztalatokat szeretnék gyűjteni olyan emberektől, akik kerültek hasonló szituációba. Kíváncsi vagyok, járt-e még így valaki és mi lett a következménye ennek.

2023. ápr. 28. 20:58
 35/82 anonim ***** válasza:
100%
Sokba fog kerülni a bank ügyvédje…
2023. ápr. 28. 22:10
 36/82 A kérdező kommentje:
Sokba bizony...de ezúttal nem nekem.
2023. ápr. 28. 22:12
 37/82 anonim ***** válasza:
100%
A kamatot nem a törlesztőrészletre fizeted, hanem a tőkére.
2023. ápr. 28. 22:14
 38/82 anonim ***** válasza:
100%

Biztos, hogy nincs ennyi kamat.

A panziós példát meg teljesen hibás. Mivel egy törvényt/kormányrendeletet hoztak, ami alapján a banknak el kell járni. A törvény nem ismerete meg nem mentesít ugyebár. A törvény írja azt is elő, hogy jogyan kell elszámolni a felgyűlt kamatot.

Feleslegesen csinálod magadnak a gondokat, de te dolgod.

2023. ápr. 28. 22:14
 39/82 A kérdező kommentje:
Így van, én dolgom. Örülök neki, hogy ennyien foglalkoznak vele. Viszont igazából nem látom, hogy egy olyan személy is írt volna választ, akinek TAPASZTALATA van ezen a téren.
2023. ápr. 28. 22:20
 40/82 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom milyen tapasztalatot szeretnél? Jogosan járt el a bankod. Nálunk is pont ugyanífy műkődik, mivel ez a törvényi előírás.
2023. ápr. 28. 23:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!