Mi a véleményetek Debrecenről?
Van egy egyetemük (ami rajtuk kívül még egy jópár más magyar városban és jóval magasabb színvonalon is megtalálható), egy nagytemplomuk (nem értem mi olyan nagy kunszt benne, ugyanis egy nagy sárga, puritán épület), egy nagyerdejük (szintén nem nagy szám, Miskolcon Lilafüred vagy akár Nyíregyházán Sóstó milliószor szebb és érdekesebb) 207 ezren vannak, így a második legnagyobb városuk van az országban (ja igen, csak éppen úgy, hogy vagy húszmillió környező tanyát hozzájuk csatoltak, a szoci érában meg tele cs*szték még a városközpontot is az ótvar ronda panelokkal, az óváros lényegében 6-7 utcából áll, gyakorlatilag egy nagy falu az egész) és ez szerintük feljogosítja őket arra, hogy úgy viselkedjenek, mintha ők sz*rták volna a spanyolviaszt, nagypofájuság terén talán a pestieket is lepipálják, akik utóbbiaknak legalább van is valamennyicske okuk arra, hogy büszkék legyenek.
"Cívis" város, ugyanmár... egy sivár, igénytelen, dögunalom nagy falu, ahol már este 8 után semmi élet nincs, az emberek jórésze irrdatlan suttyó, a nagyállomásuk pedig közbiztonságilag talán a Keleti pályaudvart is alulmúlja.
Na szép napot! :))
"Az egyetemünk jobb annál, mint amennyire lenézed" Két évig oda jártam és egy kész rémálom volt, aki csak tudott átjelentkezett az ELTE-re vagy egyéb más intézménybe és furcsa módon senki sem bánta meg és rengeteg olyan diáktól hallom, hogy borzalmas az oktatási színvonal, akiknek tényleg fontos az, hogy tanuljanak és nem csak végig piálni és narkózni akarják az egyetemi éveket.
"A Nagytemplomunk a magyar reformáció legfontosabb jelképe, és a történelmünk során is adatott neki néhány fontos szerep. De nem vagyok benne biztos, hogy érted miről beszélek, én azért büszke vagyok, hogy láthatom nap mint nap ezt az épületet a maga puritánságával együtt." Nem azt mondom, hogy csúnya épület és aláírom, hogy jelentős történelmi események színhelye volt, de szerintem ahhoz képest mennyire el vannak tőle sokan ragadtatva nem egy olyan pazar építészeti remek, mint pl. a Szegedi Dóm, amihez, véleményem szerint mint látványosság, a közelébe nem ér.
"A Nagyerdőnk egy tipikus alföldi erdő, igaz, az nekem sem tetszik, hogy nagyrészt telepített, de furcsa lenne, ha itt cseppkőbarlangokkal büszkélkednénk." Nem azzal van feltéten a gond, hogy telepített, hanem azzal, hogy egyáltalán nincs rendben tartva, a csövesek rendszeresen ellepik, szemetes, a régi szocreál hodály stranddal sem kezdenek évek óta semmit, az aquaticum jó lenne, de szerintem nagyon kicsi, az állatkert egy szégyen, szóval nem egy élménydús hely az egész Nagyerdő.
"Az óváros tényleg kicsi, hogy a város egy nagy falu, az nem tudom, miért baj." Azért baj, mert egész egyszerűen én egy várostól, azt várom el, hogy város legyen! Ha majd ingertelen környezetre és nyugalomra vágyok, akkor majd kimegyek Mucsajröcsögére de egy több százezer fős városnak valahogy ez nem áll jól. Nem jó értelemben falu egyébként, mert a zaj, a szmog és a ronda panelok azok megvannak, ezekben igazán városi, ami falusi az az, hogy az urbánus létnek semmi pozitívumát nem képviseli. A kulturális élete iszonyat silány, színvonalasabb szórakozóhelyek nincsenek, nincsen pezsgő, hangulatos éjszakai élete, mert mint már írtam este 8 után egy szellemvárosra emlékeztet, a Piac vagy még esetleg a Kossuth utcán kívül pedig nincs egy igazán városias, kellemesen nyüzsgő utcája. Egy város az legyen város!
"Akadnak erre suttyók, szép számmal, itt sem suttyóbbak az emberek, mint máshol, úgy látom." Hát nem tudom hány helyen jártál az életed során az országban, vagy mennyire vagy nyitott a környezetedre, nekem egy jó pár éve úgy alakult a sorsom, hogy rendszeresen járom az országot és azt kell írjam, hogy ha van a pesti embernél nyersebb, agresszívabb és pökhendibb az a debreceni. Vannak persze debreceni barátaim és nyílván nagyon sok értelmes és kedves debreceni ember van, de ami a jellemző az a suttyóságnak valami igen magas foka, amit én speciel sehol, mint már írtam még Pesten sem tapasztaltam ilyen mértékben és ez nem csak szerintem van így.
"A vasútállomások közbiztonsága pedig sehol sem túl jó az országban." Erre mondom azt, hogy ha nekem gyomorrontásom van, az valahogy nem vígasztal meg, hogy rajtam kívül még sokaknak az van. Egyébként nem igaz, hogy mindenütt ilyen balkániak lennének az állapotok az országban! Látogasd meg, Győr, Szeged vagy Nyíregyháza vasútállomását, azok valahogy nem egy hajléktalanszállóra emlékeztetnek. Egyszerűen a nagyállomás elé nem lehet kimenni rágyújtani, mert azonnal oda megy minimum 20 cigány, hogy cigit kérjen. A rendőrök vígan kávéznak a dumálnak, mellettük pár méterrel pedig a szipus dzsipó kölykök dülöngélnek félig kábultan vagy éppen egy csöves hányja le a falat. Na ez az, amit az országban max. a Keletinél vagy a miskolci Tiszainál látok, máshol a felügyelő rendőrök vagy vasútőrök azonnal kitessékelik az ilyeneket olyan módon, hogy azután az állomás közelébe nem mernek menni.
Na jó, hát a nyíregyházi állomáson igencsak történtek beruházások, ami a debrecenire is ráférne, de igazából az a hely vonzza a rosszat. Egy olyan épület, aminek a beltere, az előtere félig sincs kihasználva, és így begyűlik a lepratelep. De szerintem az épületen belül igazából nincs nagy "veszély". Győrben még nem jártam, a szegedi állomáson pedig embert sem igen láttam két jegyáruson és az újságoson kívül, úgyhogy arról nem tudok sokat mondani. De mondom, az olyan forgalmú állomásokon, mint a debreceni, sehol sem volt felhőtlenebb a helyzet, ahol én jártam.
A Nagyerdőnek igen, vannak részei, amiket elleptek a csövesek. Más városban nem tudom, hogy van megoldva, de kizártnak tartom, hogy csak itt vannak hajléktalanok. Amit a strandról mondasz, az igaz, sőt, ha látnád most a várost, tovább lehetne mondani, hogy öt kilométer útszakasz romokban hever egy éve és még ki tudja meddig, mert a kettes villamost építő fővállalkozó nem fizet az építőknek, kedves Kósa Lajos polgármesterünk pedig akkora bunkó, hogy döngölni lehetne vele a földet, hogy hagyja, hogy ezt meg lehessen tenni egy ekkora városban.
Úgyhogy vannak problémák a városban, és valószínűleg nem ez a legvonzóbb hely jelenleg az országban. De én továbbra is tartom, hogy semmivel nem rosszabb hely, mint a többi nagyváros. Egy biztos, és ebben abszolút igazat adok: nagyon erősen hanyatlik a kulturális élet és a szórakoztatás. Nem tudom, hogy mikor jártál itt egyetemre, de úgy 3-4-5 éve még folyamatosan volt élet este, egymást érték a városi rendezvények is. Jelenleg minden sokkal kevesebb, és alacsonyabb színvonalon futó programok vannak, ez igaz.
Úgyhogy sok rossz döntés, pocsék városvezetés és pénzhiány miatt most hanyatlik a város, és ettől lehet rossz véleményed róla. De a Nagyerdő akkor is jó hely (nem a városi része, hanem a városon kívüleső, vadoni része), kisétálok és csapatostul látom az őzeket, vagy nyulat. Egyszer még vaddisznót is találni fogok, és még csak az állatkertbe sem fogok menni érte, azokért egyik városban sem vagyok odáig. A Nagytemplom pedig tényleg nem látványosságnak készült, nem tudom, miért keresne benne azt bárki is. (Persze, a turista, de egy turista kívánsága valahol mindig igazságtalan.) És hogy egy várostól ki mit vár... hát, ez teljesen szubjektív, ebben nem fogok vitára kelni veled. :) Úgy értem, mindenkinek van egy elképzelése egy városról, de minden várostól azt kell elvárni, ami. Debrecen nem lehetne sokkal másmilyenebb, ha megszakadna sem, mert eleve így jött létre. De nem rossz hely, vagy lehet, hogy csak a lokálpatriotizmus mondatja velem. A negatívumaid egy részét osztom, habár nem feltétlenül a város, vagy a lakóinak a hibája, de egy részét meg elutasítom. És szerintem átlagban jófejek az emberek, legalábbis akiket én ismerek.
Én Denrecenbe járok suliba, de nekem se jött be a város. Mezőkövesdről kerültem ide és nagyon vártam már, hogy itt legyek, mert úgy voltam vele, hogy ez már csak egy nagy, laza, mozgalmas város lesz Mezőkövesd után, de elég nagyot pofára estem! Ugyanolyan élettelen faluban élek mint azelőtt, a rasta hajam miatt ugyanúgy megbámulnak (Pesten, sőt még a harmad akkora Szolnokon is úgy voltak vele, hogy le se sz*rták), egy debreceni barátom sincs, mert nagyon műveletlenek és durvák az itteni fiatalok, akit megismertem és lehetett vele normálisan dumcsizni, arról is kiderült, hogy vagy szolnoki vagy nyiregyi vagy egyéb más helyről jött. Ha a nagyállónál felszálunk a nagy táskáinkal a buszra tipikus eset, hogy a helyi beképzelt, nagyarc emberek megjegyzik, hogy; "hihi megjöttek, a tanyasiak" (közben, mint az előző kommentelő írta, maguk is egy nagy tanyán élnek), ha nagyritkán van valami értelmesebb esemény vagy filmklub vagy valami underground koncert mondjuk a Roncsban, azokon érdekes mód, alig vannak debreceniek, valamiért igényük nincs rá, csak mi "sz*r tanyasiak" jelenünk meg javarészt az ilyeneken és szervezzük az ilyeneket.
Azt is bírom, amikor az öregasszonyok dumálják a buszon, hogy; "hát igen, azért csak gyönyörű a mi nagy, civis városunk" ekkor gondolom magamban azt, hogy; "mivan??? mi? merre? hány méter???" Ugyanis, ha Pécsről, Egerről, Szegedről, Budapestről, Sopronról van szó, az oké, azok tényleg meseszép városok, annyira, hogy az ember képes beléjük szeretni, de Debrecenben még élek nem tudom felfogni mit lehet szeretni. Üres és rideg hely, egyszerüen már elegem van belőle!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!