Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberi élethez feltétlenül...

Az emberi élethez feltétlenül szükségesek a földben megtalálható elemek?

Figyelt kérdés
Mint például szén, foszfor, nitrogén, nátrium, kálium,kalcium, magnézium, vas, klór.
2019. jún. 25. 16:22
1 2 3 4 5 6 7
 11/63 anonim ***** válasza:
100%

"Összefüggés kell hogy legyen ha az ember a földben található elemekből épül fel"

Ez így hamis okozat. Attól, hogy elmondható hogy a földben megtaláhatóak azok az elemek amik az emberi testet is felépítik, még nem lesz összefüggés a kettő között.

2019. jún. 26. 17:39
 12/63 A kérdező kommentje:

"Attól, hogy elmondható hogy a földben megtaláhatóak azok az elemek amik az emberi testet is felépítik, még nem lesz összefüggés a kettő között."

Miért nem? Szerintem egyértelmű az összefüggés. Ahogy a 10-es válaszoló is írta az élet a Földön alakult ki így evidens hogy a földben található elemekből épül fel.

2019. jún. 27. 08:46
 13/63 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hellyel-közzel igaz, hiszen természetesen csak azokból az elemekből lehet, ami úgymond "kéznél van".

De akkor is óvatosan kéne bánni az ilyen összefüggések húzásával.

1. tisztáznunk kéne, mit értesz azon, hogy "a földből vannak az elemek". Ha a föld alatt a termőtalajt értjük, akkor nem igaz, hiszem magát a termőtalajt éppen az élet hozta létre. Előtte csak vízben oldott ásványi anyagok voltak.

2. ha a komplett Föld bolygó összetételét nézzük, akkor is sántíthat a dolog, mert az élet használ olyan anyagokat, amelyek eredetileg nem voltak jellemző Föld-összetevők, hanem meteorokkal, üstökösökkel érkeztek és részben az élet fel is használta őket, mielőtt magának a bolygónak mondhatni alkotórészévé váltak volna.

3. Az élet sok esetben használ olyan anyagokat is, amelyek ugyan itt vannak, máshogy nem is lehetne, de NEM jellemző összetevői a bolygónak, például rendkívül ritka elemek.

Szóval az élet ugyan valóban "itthoni" anyagokból főzött, de megvannak a saját "fontossági prioritásai", amelyek szempontjából a Föld még talán nem is ideális alapanyag-bolygó.

Mindezek alapján szerintem egyszerű mondatként az, hogy az élet a földi elemekre alapul, valahol igaz, de veszéylesen félreértelmezhető.

2019. jún. 27. 09:44
 14/63 A kérdező kommentje:

Nem csak a termőtalajt értem föld alatt, hanem a bolygó szilárd rétegeit. Mégha van is olyan elem ami meteorokkal, üstökösökkel érkezett valamikor (egyébként melyik ez?), az onnantól már a föld alkotórészének tekinthető. Attól pedig hogy egy elem ritka, még része a földnek.

Tudom vannak olyan elméletek hogy az élet a világűrből származik ami szerintem nem valószínű de még ebben az esetben is a földben található elemekből tudott építkezni.

2019. jún. 27. 11:54
 15/63 Wadmalac ***** válasza:

Mint írtam is, értelmezés kérdése, szerintem továbbra sem teljesen "kerek" ez a megfogalmazás.

Egyébként az első alap aminosavak űrből érkezése mellett egyre több a bizonyíték. Nem maga az élet, de az alapvető molekulái így végképp nem földiek lennének.

Természetesen az élet létrejöttéig tovább építkezni már nem "hozott anyagból" kellett, de ezek fényében már végképp nem kerek az élet földi anyagokból létrejötte, még ha a szükséges elemek, vegyületek itt is jelen lettek volna.

2019. jún. 27. 12:15
 16/63 A kérdező kommentje:
Milyen bizonyítékok vannak arra hogy az aminosavak űrből érkeztek? Nem zárom ki teljesen, de számomra elég hihetetlennek tűnik hogy szerves vegyületek túlélik az utazást az űrben egy meteoron, majd a Föld légkörébe való belépést és a becsapódást.
2019. jún. 27. 12:29
 17/63 anonim ***** válasza:

"Miért nem? Szerintem egyértelmű az összefüggés. Ahogy a 10-es válaszoló is írta az élet a Földön alakult ki így evidens hogy a földben található elemekből épül fel."

Az összefüggéssel az a baj, hogy közvetlen kapcsolatot feltételez az ember és a föld között, ami a valóságban nincs jelen.

Ráadásul, ahogyan Wadmalac is utalt rá, az életet felépítő elemek közül több is eleve az élőlények anyagcseréje és bomlása folytán jutott a földbe, tehát az élet messze megelőzte a föld mai elemi összetételét.

2019. jún. 27. 12:42
 18/63 A kérdező kommentje:
Szerintem elég közvetlen a kapcsolat ha az ember a földben található elemekből épül fel. Nyilván az első élőlények csak azokból az elemekből épülhettek fel amik akkor a földben voltak. Később lehet volt szerepük abban hogy egyes elemek általuk jutottak a földbe, de onnantól már azok is a föld részét képzik. Ugyanez igaz az meteorokkal érkezett anyagokra is ha volt ilyen (melyik is ez?).
2019. jún. 27. 12:59
 19/63 Wadmalac ***** válasza:
2019. jún. 27. 14:10
 20/63 anonim ***** válasza:

"Szerintem elég közvetlen a kapcsolat ha az ember a földben található elemekből épül fel"

Ez nem kapcsolat, ez csak szimpla hasonlóság. De még az azonos elemi összetétel sem indukál automatikusan semmilyen kapcsolatot, az ember és a föld esetében pedig még csak nincs is szó azonosságról.

"Nyilván az első élőlények csak azokból az elemekből épülhettek fel amik akkor a földben voltak."

Nem egészen, mivel az élet bölcsője a víz volt, így szimplán nem volt jelentősége hogy mi minden hiányzott akkoriban még a földből.

2019. jún. 27. 14:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!