Az emberi fajnak miért kell tanulnia az úszást?
Ha minden fajnak egyetlen közös őse van, ami vélhetően egy vízi élőlény volt, akkor hogy van az, hogy az emberek ösztönében még sincs benne az úszás?
Rengeteg más faj (állatokra gondolok) ha vízbe kerül, akkor ösztönösen úszni kezd, míg ha egy ember vízbe kerül, akkor veszettül kapálózik és örül, ha a fejét a víz felett tudja tartani, nemhogy kiússzon a vízből.
A kérdés nem az evolúcióról szól, mert én is hiszek benne. :)
Szóval mi az oka annak, hogy az embereket kifejezetten tanítani kell az úszásra? Anatómiailag kedvezőtlen a testfelépítésünk az úszásra vagy másról lehet szó? Netán az evolúció során elvesztettük az úszni tudás ösztönét, mert a szárazföld lett az otthonunk?
Elsözör is ezen az alapon minden élölénynek tudnia kellene úszni - de nem tud, mert ahol erre nem volt szükség, ott ez kiesett az öröklödésböl.
Az embernek sem kell tudni úszni, mert az eredeti életterében erre nem volt suüksége. De az emberek is tudnának úszni, ha kis korukban megkapják erre a lehetöséget. Amit nem tudnak, az a "szabályos" úszás, de ezt semmi más élölény semt tudja, mind kapálózik meg a fejét valamennyire kitartja a vízböl.
Mondjuk az evolúcióban nem hinni kell.
Hinni tények nélküli állításában lehet.
Az emlősök a dinoszauruszok után kaphattak esélyt, az első emlős olyan rágcsálóféle, cickányszerű élőlény lehetett, abból fejlődött ki az összes többi, így nem csoda, hogy egyes ösztönök, amikre nem volt kimondottan szükség, elvesztek, vagy csak nyomokban maradtak meg.
Az sem biztos, hogy már akkor nem volt e elveszve és azok, amelyeknél ez megtalálható, nem azóta szerezték ezt meg megint, az óceáni lét már nagyon-nagyon messze van, arra már szerintem nem sok ösztönünk utalhat.
Továbbá igen, az evolúciót elfogadni kell és megérteni, nincs köze semmilyen hithez.
Szerintem egy 5éves gyerek is tud úgy úszni mint egy macska.. Nem véletlenül nem rendeznek úszóversenyt kutyáknak macskáknak, pedig a kutyafuttatás régi sport..
Persze háziegerekkel kísérletezhetsz a kádban.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!