Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Relativitás? Elmélet.

Tambi3 kérdése:

Relativitás? Elmélet.

Figyelt kérdés

Minden bizonnyal és kétségkívül összeolvastam mindenfélét ("népszerű ismeretterjesztőt", tehát nem nagydoktorikat) a kozmológia és kvantumfizika tárgyköréből. Egyszerű, földhözragadt gondolkodásom nem tudja elfogadni, hogy a tér és az idő az ősrobbanással keletkezett, és a "fénysebesség nem léphető át" elméletben sem. Tudomásom szerint a CERN-ben (közel) fénysebességre gyorsítanak részecskéket, és ezeket ütköztetik. Az egyik jön erről, a másik arról, és durr. Ez a mi falunkban legalább (közel) kétszeres fénysebesség, bár egyik részecske sem lépi át, de a kettőjük sebességvektora az ütközés pillanatában 2*c. Hol a hiba "okoskodás"-omban?

Továbbá bármilyen nagy tisztelője vagyok is Heisenberg határozatlansági elvének, akkor sem hiszem, hogy 1 db elektron egyszerre lehet 2 db helyen... Ti ezt elhiszitek?

2017. júl. 9. 11:52
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
71%

Az alapprobléma itt az, hogy (nagyon sokakkal együtt) téged nem tanítottak meg tanulni. Az nem is olyan egyszerű dolog annak, akinek nincs benne tapasztalata.

A világban mindenről írnak, a tudományos folyóiratok iránt feltehetően nem fogsz érdeklődni, de számos más hely is elérhető. Egy témáról millió írást találhatsz millió színvonalon. Azt érdemes tudni, hogy minél alacsonyabb szintre mész, annál nagyobb hülyeségeket lehet csak írni benne. A kellemetlen az, hogy formálisan ettől még látszólag érthető szavak vannak benne, úgy tűnik, mintha igaz is lenne. És a probléma az, hogy miként döntse el az ember, amit olvas, igaz-e. És ez valódi komoly probléma, hiszen azért olvas, hogy megértsen valamit, de nem tudja megítélni, hogy amit olvas, ezt a célt szolgálja-e. Itt jön az, hogy tudsz-e tanulni.

És ezt vagy keservesen, nagyon hosszú idő alatt, rengeteg tévedés árán tanulhatod meg, vagy értők megtanítják neked. Utána már tudsz válogatni, és módszeresen haladni. Mérhetetlen azok száma itt, akik összeolvasnak mindent, tanulni nem tudnak, ezért hatalmas meggyőződéssel alakulnak ki bennük olyan téveszmék, amiről heroikus munkával sem lehet lebeszélni őket. Ez azért van, mert ha az ember egy csomó munkát fektet valamibe, amire mások azt mondják, hogy hamis, akkor inkább megharagszik, semmint ismét hatalmas energiát fektessen - és továbbra se tudja, érdemes-e.

Tehát előbb tanulni, válogatni tanulj meg. Kérdezz jó tanárokat. Nem tudományról, tanulásról.

2017. júl. 10. 11:18
 12/16 A kérdező kommentje:

Kedves ismeretlen Barátaim!

Köszönöm a hozzászólásokat, a részletes válaszokat, bizony sokat tanultam belőlük.

Nagyjából két évtizede vettem kezembe az első kozmológiai tárgyú (címét elfelejtettem "népszerű ismeretterjesztő") könyvet. Akkoriban (legalábbis ezen könyvek lapjain) még ment a tudományos vita, hogy 15 vagy 20 milliárd éves, és "merre tart" a világegyetem. Összeomlik majd, vagy hideg sötétben végezzük. Még szó sem volt sötét anyagról és energiáról. Mai ismereteinkkel úgy tudjuk, hogy csupán 13,7 milliárd évesek vagyunk, és egyre gyorsabban tágulunk, sőt mi, "anyagok" csupán csak pár százalékát képviseljük az univerzumnak... Ennek nagy részét a vöröseltolódásból számítjuk. (az üveg lelassítja a fényt; lesz röhögés, ha a kozmosz is...). Nagy izgalommal várom a nyaralásokat, amikor is ilyen könyvvel a kezemben kifekszem a vízpartra egy-két hétre, és számomra ez az igazi kikapcsolódás (sajnálom, de semmi múzeum, viszont jártam a Lamborghini gyárban...) Végig dolgozom az év szinte minden napját, így a kozmológia a nyaralásra marad.

Mint egyszerű "kétkezi mérnökember" valóban beleesek a Newtoni fizika csapdájába. Mi ezen a szinten dolgozunk, és a "hiszem, ha látom" úgy is lefordítható, hogy "bizonyítsd be kézzelfoghatóan, és akkor igazat adok neked". Szerény képességeimet bizonyítja, hogy egyetértek Schrödingerrel: "számára az az elképzelés, hogy a macska egyszerre élő és holt is, abszurd elképzelés volt, amit nem tudott elfogadni (WIKIPEDIA)". A kvantumfizikát pedig pontosan a kétrés kísérletnél szoktam becsukni, mondván: "kész, slussz, passz, vége, fújt a bőrgyár", szóval irány a víz... Értem én, hogy "itt állok a fal mellett, de ilyen-olyan (csekély) valószínűséggel a fal túloldalán (is) vagyok", sőt az "esemény be is következik, ha kellő ideig várok"... nyilván közben elporladok...néhányszor...

Barátaim! Egy percig sem hiszem, hogy valamelyest is értek a fentiekhez, különösen azokhoz képest nem, akik ezt TANULTÁK, és nem csupán hiszik (vagy nem hiszik). Mindenesetre köszönöm még egyszer hozzászólásaitokat, valóban nagyon tanulságosak, és gondolatébresztőek voltak. Egytől-egyig! Ismételten köszönöm. Mindenkinek jó nyaralást, derűs estét!

2017. júl. 12. 22:03
 13/16 A kérdező kommentje:
Bocsánat kedves Barátaim, tévedtem (nem utoljára...); a "sötét anyag" felfedezése és elnevezése Fritz Zwicky nevéhez fűződik, mégpedig 1934-ből.
2017. júl. 12. 22:45
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

"az üveg lelassítja a fényt; lesz röhögés, ha a kozmosz is...)"

Nem, a vákuum nem lassítja a fényt.

Viszont az ősrobbanás után elég sokáig igen sűrű volt a világ, ráadásul nem is átlátszó... na, az eléggé lassította a fényt.

"a "hiszem, ha látom" úgy is lefordítható, hogy "bizonyítsd be kézzelfoghatóan, és akkor igazat adok neked"

A részecskék viselkedését egyszerűbb elképzelni, ha tudod, hogy közben hullámok is.

Ketté tudsz osztani egy hullámot?

Át tud menni egy hullám két résen is?

Ilyeneket lehet elképzelni...

2017. júl. 12. 23:41
 15/16 Mojjo ***** válasza:
89%

Egyébként csak érdekességképpen: az üveg is csak úgy lassítja a fényt, hogy benne a fénysugár lassabban terjed - de egyenletes sebességgel. Azaz ha 10 centit, vagy épp 10 milliárd fényévet halad a fénysugár, akkor is végig ugyanazzal a sebességgel halad. Épp ezért, ha a vákuum lassítaná is a fényt (egyébként mégis mihez képest?) ugyanúgy, mint az üveg, az sem jelentene semmit. Értem, kérdező, hogy egy fényfáradásos magyarázatot akarsz találni a vöröseltolódásra, de ez rossz út.

Nem mellesleg a világegyetem tágulására több bizonyíték van, mint csupán a vöröseltolódás. És a fényfáradásos izék azokkal nem tudnak mit kezdeni. Ha érdekel, csak címszavakban, hogy utánanézhess: Ia típusú szupernovák lefutási görbéjének változása a távolságuk függvényében. Na, ezt nem tudja kimagyarázni a fényfáradás.

2017. júl. 12. 23:48
 16/16 Mojjo ***** válasza:
89%

Most hirtelen:

[link]

ez a fejezet:

Szupernóva-kozmológia

2017. júl. 12. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!