Enélkül nem is lenne idődilatáció és hosszváltozás sem a fénysebesség közelében.
2016. júl. 1. 08:40
4/8 Mojjo válasza:
Te is meghajlítod. Akkor is, ha egyhelyben ücsörögsz. Nem, nem viccelek/trollkodok, tényleg így van.
2016. júl. 1. 08:54
5/8 anonim válasza:
Wadmnalac teljesen félreérti a dolgot. Az idődilatáció és hosszkontrakció speciális relativitáselméleti effektusok, tehát sík téridőn is fellépnek. Híre-hamva sincs még téridő-görbületnek és Einstein-egyenletnek, amikor az idő már "nyúlik", a tér meg "összemegy".
2016. aug. 22. 15:30
6/8 Wadmalac válasza:
"Az idődilatáció és hosszkontrakció speciális relativitáselméleti effektusok, tehát sík téridőn is fellépnek."
Akkor tényleg félreértem, mert eddig biztos voltam benne, hogy ezek valóban tértorzulással is járnak.
2016. aug. 23. 08:31
7/8 anonim válasza:
Nem, nem járnak. A téridő görbülete mint fogalom egyáltalán nem kerül elő a speciális relativitáselméletben, az idődilatáció és a távolságkontrakció azonban alapjelenségek. De semmilyen torzulásra nem utalnak, utalnak viszont a mozgó megfigyelő idejének illetve hosszának az álló megfigyelő rendszerében elvégzett mérésének eredményére, amely a nyugalmi értékekhez képest így változik. Ez tehát csak sima Lorentz-transzformáció, de semmi gyorsulás vagy téridőgorbület.
2016. aug. 23. 16:03
8/8 Mojjo válasza:
Annyi félreértés előfordulhat, hogy idődilatációt az általános relativitáselmélet is megjósol. A gravitációs idődilatációt, illetve a világegyetem tágulásából adódó idődilatácót. Az elsőt már ezer éve kimérték, a Föld felszínétől távol elhelyezett órákal (pontos kísérleti elrendezést ne kérdezz, nem emlékszem), az utóbbi pedig jól tanulmányozható távoli galaxisokban felvillanó Ia típusú szupernovarobbanások lefutási görbéjén. De ezek egyike sem a speciális relativitáselméletből adódó idődilatáció.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!