Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az univerzum határát hogy...

Az univerzum határát hogy tudnátok elképzelni?

Figyelt kérdés

Lesz majd olyan, hogy ez a tágulás megáll?

Ha igen, kb mikor?

Hogy képzelnétek el az univerzum határát?

Milyen színűnek, milyen térnek, milyen formának, vagy megis milyennek?

Tudom, hogy utána nincs semmi... de én ezt nem tudom elképzelni.

Ki mire gondol, ha az univerzum "végéről" van szó?

2017. febr. 1. 22:30
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:

A végtelennek semmiképpen nincsen határa.

A tágulást pedig úgy képzeld el, mint egy rácsos füzetlapot.

Egy négyzet legyen rajta fél centis.

Aztán már 1 centis.

Minden maradt ugyanúgy végtelen, határ sehol - de most már, ha el akarsz jutni valahova ugyanannyi idő alatt, akkor kétszer olyan gyorsan kell futni.

2017. febr. 6. 23:15
 32/37 Mojjo ***** válasza:
100%

@30: ezt gondold át. Ha nem megy, egy egyszerű példa: vedd az egész számokat. Mindegyik szám kezében van egy tábla, amin a saját száma van. Ez egy végtelen és határtalan sokaság. Namost ide szeretne csatlakozni még tíz szám. Mit csinálunk? Mondjuk egytől a pozitív végtelenig minden szám fogja a tábláját, letörli, ami rajta van, és tízzel nagyobbat ír oda, a tíz új jövevény pedig megkapja az 1 és 10 közötti táblákat.

Mi történt? Bővült a határtalan és végtelen sokaságunk 10 új taggal.

Ekkor jön megszámolhatóan végtelen sok új tag. Mit tehetünk? Minden régi számunk letörli a tábláját, és kétszer akkora számot ír oda, mint ami az eredetije volt. Az új jövevények bedig becsüccsennek az így keletkezett végtelen sok lyuk helyére, átvéve azokat a táblákat.

Itt tehát a végtelen sokaságunkat végtelen sok új taggal bővítettük.

A végtelen nagy univerzum tágulása pont ilyen. Minden véges térfogatú része képes x-szeresére tágulni. És hiába van végtelen ilyen szelet, a dolog működik.

Ti valahogy úgy képzelitek el a végtelent, hogy annak van egy határa - az maga a végtelen - ami után nincs tovább. Vagy nem is tudom. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogyan gondolják azt egyesek, hogy a végtelen nem tágulhat, bővülhet. Tényleg általános iskolás matek...

2017. febr. 6. 23:17
 33/37 tatyesz ***** válasza:

A végtelen az már csak ilyen :)

[link]

2017. febr. 7. 09:29
 34/37 anonim ***** válasza:
100%
Itt a probléma a végtelen fogalmával van, kérdező. Mojjo elég szemléletesen leírta. Annyit mondhatsz, a végtelen és a "határ" egymást kizáró fogalmak. És azt kénytelen leszel elhinni, hogy ráadásul sokféle minőségű végtelen van. Azért vagy kénytelen elhinni, mert ennek megértéséhez olyan matematikai ismeretekre van szükség, ami több év tanulmányokkal szerezhető meg. Aki erre nem hajlandó, vagy nincs rá lehetősége, ő mindig kénytelen elhinni. Nekem, másnak, mindegy. Úgy sem tudja az illető eldönteni, melyik az igaz, ha a hivatkozások ellentmondanak, és választani kell.
2017. febr. 7. 10:13
 35/37 Mojjo ***** válasza:
@34: mondjuk szerintem vannak olyan részei - ez a része, amiről beszélünk, pont olyan - a témakörnek ami, ahogy írtam is, általános iskolás matekkal simán megérthető. Nem hiszem, hogy a példám bonyolult lenne, és egy hetedikes-nyolcadikos alighanem simán be tudja ezt látni.De való igaz, komolyabban belemenni a témába már kissé nehezebb menet :)
2017. febr. 7. 10:18
 36/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Nem azzal van a gond, hogy általános iskolás matek tudással érthető. Mert ez olyan téma, ami a legnagyobb rejtély.

Rengeteg dolgot nem tudhatunk róla, az is csak felvetés, hogy végtelen, mert erre mi a bizonyíték? Számolások stb, ez szerintem édes kevés ahhoz, hogy megértsük az egész univerzumot. Ebben a témában rengeteg kérdés merül fel az emberben, és.ráá rengetegre nincs is válasz...

Aki azt hiszi, hogy annyira tudja ezeket, az sem biztos, hogy jól tudja...

2017. febr. 8. 21:28
 37/37 anonim ***** válasza:

OK, azért nem kell ködösíteni, el kell fogadni, hogy a tudásod elméletekből, modellekből tevődik össze és vannak más hasonlóan nagy -vagy kisebb- megválaszolatlan kérdések is, itt a Földön.

Pl. molekulamodellezők körében általános derültséget okozott az a kérdés, ahol a kérdező véletlenül a "valóságra" hivatkozott a kérdésében egy tudományos konferencián!

Mert ugye, mi a "valóság"?

Vannak a modellekből előre számolható mennyiségek és vannak mérhető mennyiségek. Mindkettő hibával terhelt.

Mert neked mit jelentenek, hogy "nem tud semmit az emberiség", ill. a "már mindent tud az emberiség"?

Mikor nem tudott semmit az emberiség és mikor lenne az, amikor már mindent tudna? Pl. ha lenne egy "egyetemes egyenlet" a kezünkben? Vagy, ha ezt meg is tudnánk oldani, pl. mikrorendszerekre az időben?

2017. febr. 10. 22:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!