Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az univerzum határát hogy...

Az univerzum határát hogy tudnátok elképzelni?

Figyelt kérdés

Lesz majd olyan, hogy ez a tágulás megáll?

Ha igen, kb mikor?

Hogy képzelnétek el az univerzum határát?

Milyen színűnek, milyen térnek, milyen formának, vagy megis milyennek?

Tudom, hogy utána nincs semmi... de én ezt nem tudom elképzelni.

Ki mire gondol, ha az univerzum "végéről" van szó?

2017. febr. 1. 22:30
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

Bocs, ha nem volt érthető: én is úgy tudom, hogy a látható világunk véges kiterjedésű, tömegű, stb.

De határa nincsen, és a benne húzható egyenes végtelen.

Dávid Gyula a 2006-2007-es előadásaiban beszélt erről, és pl. a világ alakjáról, geometriájáról, de már nem tudom, melyikben.

[link]

2017. febr. 3. 00:23
 22/37 Mojjo ***** válasza:

@21:

"én is úgy tudom, hogy a látható világunk véges kiterjedésű, tömegű, stb."

Akkor te többet tudsz az összes kozmológusnál...

2017. febr. 3. 00:43
 23/37 Mojjo ***** válasza:
100%
@21-22: hopp, én meg nem tudok olvasni. A _látható_ világunk értelemszerűen egy ~13,7 milliárd fényév látszólagos (cca 45 milliárd fényév tényleges) sugaró gömb. A benne húzott egyenes sem lesz végtelen. A tényleges, teljes (!) világegyetem azonban lehet végtelen és véges nagy is. Nem tudjuk. Egyelőre.
2017. febr. 3. 00:47
 24/37 anonim ***** válasza:

Ez nem szakfórum, itt minden nem hivatkozott hozzászólás hiteltelen. Szakfórumon tudható, hogy ki szól hozzá, jó esetben. Itt biztosan nem.

Általában tizenéves fiatalok kérdeznek.

2017. febr. 3. 15:35
 25/37 anonim ***** válasza:
21.: Köszönöm a linket!
2017. febr. 3. 15:37
 26/37 Mojjo ***** válasza:
@24: akkor hiteltelen hozzászólásokat fogsz találni itt mindenfelé.
2017. febr. 3. 15:40
 27/37 anonim ***** válasza:

És a "hiteltelen" hozzászólásokat kénytelen leszel magad összevetni más "hiteltelen" hozzászólásokkal, beleértve a tudományos világ összes cikkét.

Mert egy forrás attól hiteles, hogy sok közlése van, azt sokan összevetik más dolgokkal, és nem találnak benne ellentmondást. Ezután sok ilyen "felelős" ember egybehangzóan elismeri hitelesnek azt a bizonyos állítást. És aki megkérdőjelezi, vagy komolytalannak tartják, vagy olvassák mellette azokat a cáfolatokat, amelyek valóban megmutatják, hogy a kérdéses állítás miben tévedett.

Newton törvényeit a 17. században publikálta, miután korábbi munkásságát már sokan ismerték és nagyra tartották. Sokan sokféle módon próbálták kétségbe vonni, míg arra a következtetésre jutottak, hogy a dolgok úgy működnek, ahogy Newton állította. Nem votl Wikipédia, nem volt úgynevezett link vagy hivatkozás, nincs kétségbevonhatatlan szentírás, hanem sok hozzáértő alapos vizsgálata, és egybehangzó elfogadása van. Innentől ez a szabály, és Newton törvényeit több, mint 200 éven át senki sem merte kétségbe vonni, mert nem tudta cáfolni. Aztán sok más mellett jött egy Maxwell nevű ember, aki az addigra kifejlődő kvantummechanikai ismereteket összefoglalva kimondta, hogy ott Newton törvényei nem érvényesek. Ekkor sem volt hivatkozás, volt azonban sok hozzáértő, aki megismételte Maxwell vizsgálatait, és hasonló eredményre jutott. Ezután kimondatott, és ma a tudományos világ elfogadja (ezáltal a többiek is kénytelenek elfogadni), hogy Newton törvényei nem általánosan, hanem megfelelő feltételek mellett érvényesek. Más feltételek mellett meg Maxwell mechanikára vonatkozó törvényei érvényesek. DE! Senki nem mondja. hogy ez a végeredmény, és punktum! Azt mondják, jelenlegi ismereteink mellett e törvények ebben a formában egybevágnak minden tapasztalattal, tehát "igazak". Ha majd a tudomány továbbfejlődik, és új tapasztalatokat is napvilágra hoz, lehet további állításokat tenni.

Ugyanez a helyzet minden más területen, így a gazdaságpolitikában, a kozmológiában és másutt. Csak talán még bonyolultabban. És aki kellő előismeret nélkül e határterületek állításait értelmezi (mert kétségtelenül érdekesek, izgalmasak), persze, hogy nem érti. Magyarázat, hivatkozás van. De mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mit fogad el valóságnak, és mit nem. Kevés ismerettel könnyű elfogadni hamis állítást is, mert nem tudjuk megítélni, mi a jó, mi nem. És bizony rengeteg magabiztos sarlatán van, aki kellő határozottsággal állít, meg "bizonyít" is rendkívül nagy ostobaságokat. Sajnálatos módon, sokan elhiszik, mert kellő ismeret híján félrevezethetők. Így van ez az élet minden területén. Van, ahol ez kevéssé számít, van, ahol ez mindenki életét nagyban befolyásolja. De mindig és mindenben az úgynevezett tekintély dönt. Ez se egy könnyen kifejthető fogalom. Mitől tekintélyes valaki, és milyen körben?

A hamisság, a téveszmék mindig a gondolatnélküliség közegében képesek a legjobban terjedni. Néha kiirthatatlanul.

2017. febr. 4. 07:43
 28/37 anonim válasza:
Úgy tudom, hogy nem végtelen, de határtalan.
2017. febr. 4. 08:43
 29/37 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, tetszik, amiket írtatok!
2017. febr. 6. 22:36
 30/37 A kérdező kommentje:

Akik azt mondják, hogy a végtelen is tud tágulni, azokhoz lenne egy kérdésem.

Ha tud tágulni a végtelen, akkor annak mégis van "határa", mert a végtelen hova tágulna?

2017. febr. 6. 22:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!