Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha közel fénysebességgel megy...

Ha közel fénysebességgel megy egy űrhajó, melynek van egy lámpája, a lámpa fénye milyen gyors lesz?

Figyelt kérdés

Mind az űrhajóhoz, az űrhajóban lévő emberekhez, mind egy a közelben álló emberhez képest. Ha jól tudom, akkor a sebességek összeadódnak, ha egy járművön utazik valami, és annak is van sebessége ugyanabba az irányba. Az űrhajós is közel fénysebességgel megy, mégis a lámpa fénye is fénysebességgel távolodik tőle? Akkor a fény majdnem 2x-es fénysebességgel haladna a logika szerint. Vagy ilyenkor a lámpa fénye nagyon lassúnak tűnne az űrhajós számára? És a külső szemlélő számára milyen gyors lenne a fény? Azt még értem, hogy a valóságban, számára fénysebeségű lenne.

Más. Ha két űrhajó közel fénysebességgel távolodik egymástól, akkor gyorsabban távolodnak egymástól a fénysebességnél. De nem azt mondják, hogy semmi sem mozoghat gyorsabban a fénynél egy szemlélő számára? Vagy a távolodás egymástól lehet gyorsabb? És milyen gyorsnak látná egymást két ilyen űrhajó, már ha látnák, érzékelnék egymást valahogy (esetleg kvantumkorrelációs üzenettel)?

#fénysebesség #relativitás-elmélet
2016. júl. 30. 17:51
 141/151 Mojjo ***** válasza:
100%

@141: ez, az amit a másik topicban sem értesz: a Földön földi megfigyelőként számoljuk az idődilatációt. Hiszen földi megfigyelők vagyunk, vagy mi. Mi azt látjuk, hogy a műholdak órái a sebességük miatt lassulnak. A műholdon lévő megfigyelő viszont ettől még azt látná, hogy a mi óráink lassulnak a sebesség miatt (is). De mi nem a műholdon csücsülünk, tudod...

@dq: kitartást! De csak, hogy tudd mire számíts, itt nézz körül, aztán döntsd el, pazarolsz-e erre több időt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2016. dec. 18. 16:13
 142/151 Mojjo ***** válasza:
Akarom mondani @140, nem @141...
2016. dec. 18. 16:14
 143/151 dq ***** válasza:
60%

Na, átrágtam magam rajta :D Mondjuk az érdektelen részek átugrásával.

Tudom javasolni hogy telepítsd a Lazarus nevű böngésző-kiegészítőt. Alapesetben nem veszed észre hogy létezik, csak sunyiban lementegeti a szövegdobozba gépelteket, így, ha véletlenül bezárnád az oldalt akkor vissza tudod vonni. Sok haszon, minimális kár.

Illetve tudom ajánlani az ikerparadoxon egy másik feloldását. Amelyről 44%-os kolléga is írt, hogy látta DGy videójában.

Amelyik nem globálisan nézi az egészet, és nem csak záródó utakkor működik, hanem lokálisan, minden időpontban megvizsgálja hogy éppen ki mit lát, ki mit tapasztal.

Amelyben az szerepel hogy gyorsuláskor, amikor a sajátidőnk síkja változik, akkor a távolsággal egyenesen arányos hogy mennyire változik egy fix helyen látott idő.

Amikor kocogásból futásba váltasz, akkor a melletted állók alig öregednek, de, mondjuk a Marson már egy perccel előrébb ugrik az idő, nagyobb távolságokon meg akár millió éveket.

És ténylegesen akkor történik meg a 20 év öregedés, amikor az illető megfordul. Legalábbis a sajátidejének a síkjának a Föld bolyó idővonalával vett metszésének az ideje ennyit ugrik. (Amikor elindul a Földről illetve megérkezik a Földre akkor túl közel vannak egymáshoz, hogy a gyorsulás-lassulás szerepet játsszon.)

Ebben nincsen "záródás". Talán annak nincsen fizikai tartalma, én legalábbis nem tudok róla hogy lenne (arról sem hogy ne lenne). Azon kívül persze hogy csak záródva képesek összemérni magukat hogy ki mennyit öregedett.

(44%-os válaszoló számára ez még kevésbé jó magyarázat, ő nem ismeri a sajátidő fogalmát, de mondjuk a Galilei relativitási elvet sem. Jól titkolja hogy mekkora hiányosságai vannak, egyébként)

2016. dec. 18. 20:42
 144/151 A kérdező kommentje:
Hol találok videót az ikerparadoxonról (dgy-től)?
2016. dec. 18. 22:42
 145/151 anonim ***** válasza:
2016. dec. 19. 16:30
 146/151 anonim ***** válasza:

Ja én nem ismerem a sajátidő fogalmát de te beszélsz mindere kitrerjedő téridőről!

Mojjo sok a melléduma . Mikor kezdesz el reagálni a feltett feladatomra .

Duma helyett kezdheted el megrajzolni a két bolygó csapágygolyó életvonalát Minkowski kr ben !!!

Segítek ha nem tudnád mert életedben nem láttál ilyet :[URL= [link]

És itt a gravitációs sajátidő valós működése!

[URL= [link]

2016. dec. 19. 21:49
 147/151 anonim ***** válasza:

gravitációs hullám sajátidő [link]

Hosszkontrac: [link]

2016. dec. 19. 21:51
 148/151 dq ***** válasza:
100%

De legalábbis 138-ban pillanatnyilag elfelejtetted, amikor arról értekeztél hogy az eltérés ha az egyik számára pozitív, akkor a másik számára negatív.

(valóban a "nem ismer" erõs kijelentés, nyilván engem is akármikor megzavarhatnak a kis sebességeknél megszokott törvények, lejátszódó események)

2016. dec. 19. 22:26
 149/151 anonim ***** válasza:
23%
A kérdezőnek van igaza! Természetes hogy nem érti, mivel nincs benne értelem! Az okoskodó mojjo meg a többieknek sincs fingjuk se hogy miről beszélnek :D Szánalmasak :D A mérések alapján a fénysebesség állandó..minden más ebből következik, pl. az is hogy tejjik akkó máskípp a ziddő báttya..meg rövidüjjik a zút oszt jó lesz..a mojjo félék úgyis majd szentírásként terjesztik..mert mindegy mi hogy csak okosnak tűnjenek..
2019. jan. 20. 09:21
 150/151 anonim ***** válasza:
23%
De ha holnap megjelenne, kiderült hogy a fénysebesség mégsem állandó, a mojjo félék behúzott farokkal eloldalognának
2019. jan. 20. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!