Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha közel fénysebességgel megy...

Ha közel fénysebességgel megy egy űrhajó, melynek van egy lámpája, a lámpa fénye milyen gyors lesz?

Figyelt kérdés

Mind az űrhajóhoz, az űrhajóban lévő emberekhez, mind egy a közelben álló emberhez képest. Ha jól tudom, akkor a sebességek összeadódnak, ha egy járművön utazik valami, és annak is van sebessége ugyanabba az irányba. Az űrhajós is közel fénysebességgel megy, mégis a lámpa fénye is fénysebességgel távolodik tőle? Akkor a fény majdnem 2x-es fénysebességgel haladna a logika szerint. Vagy ilyenkor a lámpa fénye nagyon lassúnak tűnne az űrhajós számára? És a külső szemlélő számára milyen gyors lenne a fény? Azt még értem, hogy a valóságban, számára fénysebeségű lenne.

Más. Ha két űrhajó közel fénysebességgel távolodik egymástól, akkor gyorsabban távolodnak egymástól a fénysebességnél. De nem azt mondják, hogy semmi sem mozoghat gyorsabban a fénynél egy szemlélő számára? Vagy a távolodás egymástól lehet gyorsabb? És milyen gyorsnak látná egymást két ilyen űrhajó, már ha látnák, érzékelnék egymást valahogy (esetleg kvantumkorrelációs üzenettel)?

#fénysebesség #relativitás-elmélet
2016. júl. 30. 17:51
 121/151 A kérdező kommentje:
Nem értem, miért kell folyton támadni, teljesen normálisan válaszoltam megint. Ti "profik" érdekes dolgokat írtatok eddig, legutóbb pl. azt, hogy nincs külső szemlélő, mert nincs benne a képletben... Már rég leszűrtem, mi a helyes válasz a válaszok alapján, le is írtam. Térhajtómű vagy ilyesmi biztosan lesz, különben nem tudnánk elég gyorsan utazni az univerzumban. Most is van egy módszere a természetnek, amivel fénysebesség fölött lehet utazni: a sötét energia okozta tértágulás. Tkp. ez is fénysebesség feletti mozgás bizonyos szempontból.
2016. szept. 19. 22:15
 122/151 anonim ***** válasza:
75%

Nem támad téged senki csak a hülyeségeidre reagál amiből nem sokat veszel észre .

Megint olyanokat mondasz hogy már rég megértetted de közben ezelőtt megkérdezted "nem tudom hogy kéne válaszolnom a fenti kérdéseimre"

Persze most sem értettél meg semmit ,megint térhajtóműveket vízionálsz és c feletti mozgást ,vagyis egy árva szót sem értettél meg abból hogy tele van a pohár akkor az tele van . Nincs olyan hogy c nél gyorsabb mozgás még elméleti szinten sem . Ezeket a "mozgásokat" térugrásnak nevezzük mint a nevében is benne van nem mozgunk a térben semekkora sebességgel csak egyik pontról a másikra ugrunk kikerülve a térbeli mozgás korlátait.

DE ha te mégis a térben mozognál akkor sem kéne azon fáradoznod hogy hogyan lehetnél gyorsabb fénysebességnél mert a saját időd szerint c az végtelen sebességű térbeli mozgást eredményez. oké a rokonjaid meghalnak mire teszel egy kis kiruccanást de ez akkor is működik.

A térugrásban viszont nincs számottevő idődilatáció tehát fényévekre is elmehetnénk és vissza szinte jelen időben ,ezért kell fejleszteni ezeket a kutatásokat.

2016. szept. 20. 21:31
 123/151 Mojjo ***** válasza:
82%
@122: mondjuk abban igaza van a kérdezőnek, hogy a tér tágulása megfelelő távolságok mellett felfogható valamilyen szinten fénysebesség feletti mozgásként. Igaz, azzal nem a térben mozgunk, szóval a valamilyen szinten kitételt fontos hangsúlyozni. (Abban mondjuk nincs igaza, hogy ezt a sötét energia okozza, legalábbis nem úgy, ahogy gondolja.)
2016. szept. 20. 22:04
 124/151 anonim ***** válasza:
83%

@108

Nem igazán értem mit szeretnél. Ha van egy külső szemlélő, akkor ő egy viszonyítási pont lesz. A kérdező azt kérdezte, hogy ha két valami megy egymással szemben, akkor hogy a francba "lassulna be" a távolodásuk 1c alá. A külső szemlélőhöz képest mindegyik 1c alatt fog mozogni, ettől még ha kívülről nézed, akkor úgy látod, mintha az egyik űrhajótól a másik c< sebességgel távolodna. Szerintem ez okozta a zavart a kérdezőben, hogy úgy értette, hogy a válaszolók azt állítják, ez nem így van.

"Hol látsz a képletben harmadik testet ?: (A+B)/1+(AB) ."

Nem tudom ez milyen képlet, de ha jól emlékszem már írtam is egy számítást egy régebbi válaszban, tehát be tudok helyettesíteni számokat egy képletbe. Nem számoltam bele semmilyen harmadik testet, de erre irányult a kérdező értetlenkedése, mint ahogy már írtam.

Szerintem te értettél félre, többé-kevésbé igyekeztem ellentmondásmentesen írni.

2016. szept. 28. 20:57
 125/151 anonim ***** válasza:
100%

124

Fölösleges azt magyaráznod hogy a külső szemlélőhöz képest a két űrhajó mert ilyen verzió nincs. Van A és B, pont ,nincs olyan hogy "külső szemlélő C".

Ez a képlet csak arra jó hogy azonos tengelyen ellentétes irányba mozgó objektumok közti sebességet kiszámold.

2016. szept. 29. 20:55
 126/151 dq ***** válasza:
23%

#124: "Nem igazán értem mit szeretnél. Ha van egy külső szemlélő, akkor ő egy viszonyítási pont lesz. A kérdező azt kérdezte, hogy ha két valami megy egymással szemben, akkor hogy a francba "lassulna be" a távolodásuk 1c alá. A külső szemlélőhöz képest mindegyik 1c alatt fog mozogni, ettől még ha kívülről nézed, akkor úgy látod, mintha az egyik űrhajótól a másik c< sebességgel távolodna. "

Nem csak így látod, de, így is van. Ha két lézert ellenkezõ irányba fordítasz, akkor a két fénynyaláb 2c=600 000km/s -cel távolodik egymástól.

Egymástól a dolgok távolodhatnak 2c sebességgel, csak tõlem nem távolodhathak gyorsan.

2016. dec. 16. 14:55
 127/151 dq ***** válasza:

@44%-os válaszoló:

mit értesz az alatt, hogy nincsen külsõ szemlélõdõ?

2016. dec. 16. 15:01
 128/151 anonim ***** válasza:

Azt hogy tényleg nincs .

Hiába magyarázod hogy a két lézerfény ellentétes irányba 600ekm/s al távolodik . Ez csak akkor állná meg a helyét hogy ha amivel leosztasz /idő egy globális állandó lenne.

Az idődilatáció ténye azt mutatja hogy a rajtunk kívül álló idő értelmezhetetlen ezért mindenkinek csak saját ideje van . A saját időmértéked 300ekm/s nál 0 ra csökken és így tovább mindenki saját ideje attól függően hogy mennyivel mozog c hez képest vagy mekkora g erő hat rá. Ezeket a saját idő eltéréseket viszonyítjuk egymáshoz amikor A B testeket nézünk ebből lesz az idődilatáció vagy a látszólagos hosszkontrakció. Ezért relatívitás ról beszélünk és nem abszolútitásról. Neked van ABCDE homokórád szanaszét az űrben ,egyik ennyivel másik annyival megy a harmadik egy csillag mellett száguld el . Mind máshogy méri a saját időt mivel nincs is olyan óra ami a másik idejét mérné ezért egyszerre csak két óra viszonyát tudod megnézni hiába van öt ki kell választanod mindig kettőt és így sorba menni.

Ha a másiknak az órája nem úgy jár mint az enyém akkor nem alkalmazhatom az én órámat az övére . Hétköznapokon és te is ezt csinálod ,a km/óra ezt csinálja .Azt hazudja hogy minden országnak van egy időzónája és akkor ott mindnekinek egyformán telik az idő . Mivel az utat is az időből számítjuk s=v*t ki azzal hogy megmérjük míg végigmegyünk rajta ,az is hazugság hogy két város egyforma távolságra van mindenkinek . A valóságban aki 300 al megy pestre szegedről annak nem 170km re van pest mint aki 100 al megy. Minél gyorsabban mész annál jobban rövidülnek a hosszak úgy hogy 300ekm/s on 0 távolságra lesz pest és ez nem játék a számokkal hanem elvégezhető kísérlet csak kell egy pontos stopperóra ami a menetidőt méri a kocsiban és kell egy egy érzékelő kapu a két vársoban amik elindítják és leállítják a stoppert a megérkezéskor. A gyorsabb kocsi nem 3ad annyi idő alatt ér fel pestre hanem egy alig kimutathatóan kevesebb idő alatt amiből az fog kijönni s=v*t miatt hogy ha a 100km/h s kocsinak 170km volt a két kapu közti távolság akkor a 300km/h s nak 169,99és még sok kilences és valami szám.

(régen csináltam ilyen kiszámoló programokat erre de most nincs kedvem megkeresni a lényeg hogy pontosan is tudom mennyi ha kell .ezt nevezzük hosszkontrakciónak)

Ugyan ez a szitu a lézernél is mivel bárhonnan nézed az 1c sebesség miatt vagy számodra vagy a fény számára megállt az idő így esélyed nincs hogy tovább növekedjen a távolság köztetek.Ami a 300km/h nál csak egy kimutathatatlan kis útrövidülés volt az a fénysebességen az egész univerzumot összehúzza 0cm hosszúra.

De ezt ne úgy értsd hogy mindenkinek összemegy hanem csak annak aki tényleg gyorsabban haladt és igazából nem megy össze semmi hanem az órád lassul le amit nem érzékelsz belülről így a távolságokat rendellenesen rövidebb idő alatt teszed meg mint a józan ész abszolút idejével megszoktad.Ezért azt is látod hogy felgyorsul a kinti világ miközben összemegy.

2016. dec. 17. 01:08
 129/151 dq ***** válasza:
100%

Ezt a gondolatot eddig nem ismertem.

Nem tetszik.

(Csak érdekelt hogy hogyan építed fel az egészet a fejedben, milyen alapvetésekből indulsz ki, amikből levezeted a többit, stb. Sok dolgom nincs vele.)

Ez viszont nem igaz:

"Neked van ABCDE homokórád szanaszét az űrben ,egyik ennyivel másik annyival megy a harmadik egy csillag mellett száguld el . Mind máshogy méri a saját időt mivel nincs is olyan óra ami a másik idejét mérné ezért egyszerre csak két óra viszonyát tudod megnézni hiába van öt ki kell választanod mindig kettőt és így sorba menni."

A karórám állása alapján tudni fogom hogy melyik óra mit mutat. Egy állás alapján az összeset.

Nincs szükségem párosával végignézni őket, hiszen Galilei hajós kísérlete óta megvan az a szabadságom hogy felvehetek egy abszolút időt és teret, és Lorentz óta tudom azt is, hogy száguldozó homokóra milyen lassan pereg.

2016. dec. 17. 01:36
 130/151 anonim ***** válasza:

Látom még mindig saját magaddal hadakozol. Ezek nem az én felépített gondolataim és nem tetszik nem tetszik alapon igaz vagy hamis hanem igaz mivel egymilliószór bebizonyították már hogy így van . Nem létezik egyetemes idő az utolsó mondatod egyik állítása üti a másikat csak mivel nem látod át észre sem veszed.

Azt állítod hogy felveszel egy abszolút időt és abszolút teret ,utána még abban a mondatban azt állítod hát oké oké a száguldó óra lassabban jár :D De ha felvetted az abszolút téridőt akkor mi a francos nyavajáért járna másképp benne mások órája ? Kimondtad ez egy olyan téridő ami abszolút vonatkozású mindenkire nézve és a te órád mutatja mindenki más óráját is . Hát egy francot ,ez csak egy elfogadott emberi egyezmény hogy időzónák vannak és ráfogjuk hogy minden óra egyformán jár .

Egy műhold -föld vonatkozásában ez már nem megengedett ,ott már számolnunk kell azzal hogy igazából csak saját idők léteznek ,ezért a műholdon más az egy másodperc közti intervallum mint a földön. IDŐDILATÁCIÓ!

Alkalmazott tudomány valódiságát megkérdőjelezni kicsit gáz. Harmadik vagy külső szemlélődő tudományosan nem létezik mert ahogy felveszed egy újabb téridő vektort hozol létre így a külső szó jelentése megszűnik immár két darab objektum van te és az előzőleg külsőnek nevezett objektum. Ekkor nem tudod vizsgálni az előzőleg kettes számú objektumot . Erre utaltam az ABCDE homokórák párosával való vizsgálásánál.

2016. dec. 17. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!