Ha közel fénysebességgel megy egy űrhajó, melynek van egy lámpája, a lámpa fénye milyen gyors lesz?
Mind az űrhajóhoz, az űrhajóban lévő emberekhez, mind egy a közelben álló emberhez képest. Ha jól tudom, akkor a sebességek összeadódnak, ha egy járművön utazik valami, és annak is van sebessége ugyanabba az irányba. Az űrhajós is közel fénysebességgel megy, mégis a lámpa fénye is fénysebességgel távolodik tőle? Akkor a fény majdnem 2x-es fénysebességgel haladna a logika szerint. Vagy ilyenkor a lámpa fénye nagyon lassúnak tűnne az űrhajós számára? És a külső szemlélő számára milyen gyors lenne a fény? Azt még értem, hogy a valóságban, számára fénysebeségű lenne.
Más. Ha két űrhajó közel fénysebességgel távolodik egymástól, akkor gyorsabban távolodnak egymástól a fénysebességnél. De nem azt mondják, hogy semmi sem mozoghat gyorsabban a fénynél egy szemlélő számára? Vagy a távolodás egymástól lehet gyorsabb? És milyen gyorsnak látná egymást két ilyen űrhajó, már ha látnák, érzékelnék egymást valahogy (esetleg kvantumkorrelációs üzenettel)?
"Ehhez nem kell ismerni a relativitáselméletet, ezek nem logikusak."
Bármilyen fájdalmas neked a világ nem a te logikád szerint működik .Attól hogy 12 oldalon keresztül mantrázod a neten ez nem logikus, mit sem változtat azon hogy 100 éve elfogadott és bizonyított,mára már napi szinten alkalmazott tudomány a relativitás elmélete .(az idődilatáció,hosszkontrakció,tömegnövekedés)
Azt is meg kéne értened hogy ez nem a fényről és látszólagos dolgokról szól ,amikor azt mondjuk ezt látja a másik űrhajó akkor még véletlenül sem arra gondolunk hogy a külvilágról visszaverődő fény szerint mit látunk hiszen a fénynek is idő kell mire eljut hozzád .
A relativitás elmélete nem a fénnyel foglalkozik ,az csak azért lett kiemelve mert az volt a segédeszköz amivel bizonyították és egy példa a maximális elméleti sebességre.
Csak mert egyre mélyebben vagy az erdőben ,azt mondod el tudod képzelni hogy a másik azt látja nem megy olyan gyorsan az egyik űrhajó de gondolom ezt is úgy értetted hogy az űrhajóról érkező fény képében látja ezt vagyis optikai csalódásként könyveled el a relativitást miközben nagyon nem erről van szó.
Ti meg 10 oldalon keresztül mantrázzátok ugyanazt a képtelenséget. Az előbb is precízen leírtam, mire gondolok, ti meg rendszeresen oda sem vetitek, hogy kinek a szempontjáról van szó, mindig engem hülyéztek le, teljesen másként értelmezitek, amit írok. Képtelenség, hogy a fény majd kétszeres fénysebességű legyen, szerintem a relativitáselmélet szerint is. Márpedig a külső szemlélő sebessége minimális, ő a mi szokványos szemszögünkből látja ezt, tehát nem változhat meg a fény sebessége a szemszöge szerint. Ha igen, akkor nem ártott volna megemlíteni az elmúlt 10 oldalon. Amúgy úgy tudom, a fény sebességével a spec. relativitálselmélet foglalkozik. Nem az én logikámról van szó, amely mellesleg valószínűleg nagyságrendekkel jobb az átlagnál (pl. képes vagyok nem teljesen másként értelmezni, ha valaki leír valamit), hanem A logikáról, amiből csak egy helyes van (bár több területe van).
Tkp. optikai csalódásokról van szó, hisz a valóságban a fény nem haladhat jóval fénysebesség fölött, és két test is távolodhat egymástól fénysebesség fölött, semmi nincs, ami ezt megakadályozná, hisz egyenként a közelében sincsenek a fénysebességnek. Ha nem így lenne, kis millió test mozgása korlátozhatná egymást, nem is lehetne megmondani, mennyi lehet egy test maximális sebessége.
Csak elképzelni tudom, hogy az idő lelassul, 10-ed annyit öregszem, mint más, nagyon megnyúlik az űrhajó, csak mert nagy a sebessége, fénysebességgel látok távolodni tőlem valamit, miközben én is közel fénysebességgel megyek az irányába, stb., mivel ezeket szerintem egy átlagembernek is nehéz megértenie. Számomra az is sokkal könnyebben megérthető, hogy két helyen van valami egyszerre, időutazik, a semmiből létrejön, mint a kvantumfizikában.
(ha túl hosszú: goto 3. bekezdés)
Igazából nem olvastam végig az újabb sok oldalt, de nem értem hol a probléma. Egy külső szemlélőtől távolodhat két különböző űrhajó (közel) fénysebességgel, de attól még ha az egyik űrhajóról mérnénk a másik sebességét, nem mérné azt, hogy a fénynél gyorsabban távolodik tőle a másik űrhajó. Külső szemlélő ettől még azt fogja látni, hogy 1 mp múlva közel 2 fénymp lesz a távolság köztük, ha befagyasztanánk a pillanatot - azaz számára az egyik hajó ~2c-vel távolodik a másiktól. Mintha autók mennének 100-al, ellenkező irányban. A külső megfigyelő az álló inerciarendszer, rá nem hat semmiféle gyorsulásból fakadó "mérték-eltolódás".
Az űrhajósok azért látják máshogyan, mint a külső szemlélő, mert máshogy érzékelik az időt, emiatt a távolságot is. Ez igazából nem zárja ki az előbbit, a relativitás-elmélet szerintem nem tagadja ezt az állítást.
(!)Inkább azt lehetne mondani, hogy bármilyen rendszerben is vagy, nem tudsz olyat mérni, hogy valami c< sebességgel távolodik tőled (vagy te tőle). Ettől még távolodhat egymástól két fénysugár ellentétes irányba c-vel. Az egésznek az a lényege, hogy egy bizonyos vizsgálandó rendszeren belül nincs olyan, hogy valami a megfigyelőtől c< sebességgel távolodjon/közeledjen.
A relativitás elég furcsa paradoxonokat képez (amik látszólagosak), de a maga ismert korlátain belül működik. Pl. ott van a mezonok bomlása:
Ezek apró részecskék, amiknél ismerjük (CERN LHC, stb. empirrikus mérései alapján) azt az időt, ami alatt (!)nyugalmi állapotban visszabomlanak elemi részecskékre. Ez alapján elvileg nem lennének képesek elérni a földfelszínt elbomlás nélkül, de mégis működik a relativitás-elmélet, mérhetőek.
Ez azért van, mert közel fénysebességgel képes mozogni (a nagyon kis tömegük+nagy energiájuk miatt), és így lényegében az élettartamuk is megnő, képesek megtenni azt a távot, amit egyébként a rel. elmélet létezése nélkül nem tudnának. Azaz kb. az ikerparadoxon gyakorlati esete áll fent.
Bocs, ha ismétlek pár dolgot, de nem világos, hogy mi a kérdés jelenleg. Egyébként tényleg nehéz az internetes anyagok alapján megérteni a modern fizikát. Vagy elfogadsz tényként bizonyos dolgokat, vagy megpróbálsz mégtöbb anyagot előkeríteni, és gondolkozni. Van a "Hogyan főzzünk rizst" kategória, meg van az - amibe ez is beletartozik -, amit háttértudás nélkül nem fogsz tudni megérteni. Ide nem elég az egyszerű, józan logika.
Bár van pár elég makacs kérdező, azért túlzás lehülyézni valakit, aki nem áltatja magát azzal, hogy ért egy bizonyos dolgot, miközben nem, vagy éppen nem fogad el valamit rámondásos alapon.
@105:
"Mondjuk azt nem tudom, két, egymástól összességében fénysebesség felett távolodó űrhajó hogy érzékel bármit a másikból."
Úgy, hogy az ő rendszerükben nem távolodnak egymáshoz képest fénysebesség felett. Ne akarj egy abszolút, kitüntetett vonatkoztatási rendszert felvenni - a kérdésed mögött ugyanid egy ilyen vonatkoztatási rendszer gondolata húzódik...
Ajánlom a fizika jegyzetünket:
Nézz körül, elég normálisan le vannak írva a dolgok.
543. oldaltól
Nás Páng veled is csak többen lettünk ,vak vezet világtalant szindróma.
Fogjátok már föl hogy nincs ilyen hogy külső szemlélődő, a valóságban egyszerre csak két objektum viszonyát tudjuk mérni!
Mi az hogy "álló inercia rendszer" ezt a hülyeséget mikor álmodtad ébredj fel! Inercia rendszer csak annyit jelent szabadesésben lévő test. Egyik test az egyik űrhajó másik meg a másik és kész vége pont ,nincs még egy harmadik aki középen áll és nézi! Hol látsz a képletben harmadik testet ?: (A+B)/1+(AB) .
Helyettesítsd be a két űrhajó sebességét mondjuk A=0,5 ;B=0,8 c és számold ki !!! Hol lesz ez a sebesség különbség több mint 1c azaz 299 000 km/s?
A középen "álló" fantomot meg nem is kell kiszámolni hiszen tudod hogy hozzá képest A=0,5c ÉS B=0,8c mi a probléma??? Mit nem értetek azon hogy ez KÉT kbszott eredmény mivel egy időben csak két objektum viszonyát tudjuk kiszámolni ez pedig három adat A B és C a fantom ,mindenképpen fel kell bontanod két számításra mert nem létezik három objektummal számoló képlet . Azért nem létezik mert a világ RELATÍV részegységekből írható csak le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!