Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha közel fénysebességgel megy...

Ha közel fénysebességgel megy egy űrhajó, melynek van egy lámpája, a lámpa fénye milyen gyors lesz?

Figyelt kérdés

Mind az űrhajóhoz, az űrhajóban lévő emberekhez, mind egy a közelben álló emberhez képest. Ha jól tudom, akkor a sebességek összeadódnak, ha egy járművön utazik valami, és annak is van sebessége ugyanabba az irányba. Az űrhajós is közel fénysebességgel megy, mégis a lámpa fénye is fénysebességgel távolodik tőle? Akkor a fény majdnem 2x-es fénysebességgel haladna a logika szerint. Vagy ilyenkor a lámpa fénye nagyon lassúnak tűnne az űrhajós számára? És a külső szemlélő számára milyen gyors lenne a fény? Azt még értem, hogy a valóságban, számára fénysebeségű lenne.

Más. Ha két űrhajó közel fénysebességgel távolodik egymástól, akkor gyorsabban távolodnak egymástól a fénysebességnél. De nem azt mondják, hogy semmi sem mozoghat gyorsabban a fénynél egy szemlélő számára? Vagy a távolodás egymástól lehet gyorsabb? És milyen gyorsnak látná egymást két ilyen űrhajó, már ha látnák, érzékelnék egymást valahogy (esetleg kvantumkorrelációs üzenettel)?

#fénysebesség #relativitás-elmélet
2016. júl. 30. 17:51
 131/151 dq ***** válasza:

"De ha felvetted az abszolút téridőt akkor mi a francos nyavajáért járna másképp benne mások órája ? "

Mert C ugyanakkora minden szemlélõdõ számára. Ebbõl következik hogy Lorentz idõdilatációs egyenleteinek muszáj fennállniuk. Vonatos példa, két lámpával az elején meg a végén. Ismered, gondolom.

A többi része még mindig nem tetszik, de, elvágnám itt a beszélgetést, teljesen parttalan.

((Helyreig: 129-ben Galilei hajós kísérlete helyett egy olyan állítást akartam iderángatni, amely szerint a világ megfigyelõtõl függetlenül mindenkinek ugyanaz. Nem egy olyat, amelyik a fizikai összefüggések ugyanaz mivoltát mondja ki. Most nem találok ilyet így kimondva. Azt a részét amit írtam, figyelmen kívül lehet hagyni.))

2016. dec. 17. 14:47
 132/151 dq ***** válasza:

"Harmadik vagy külső szemlélődő tudományosan nem létezik mert ahogy felveszed egy újabb téridő vektort hozol létre így a külső szó jelentése megszűnik immár két darab objektum van te és az előzőleg külsőnek nevezett objektum. Ekkor nem tudod vizsgálni az előzőleg kettes számú objektumot . Erre utaltam az ABCDE homokórák párosával való vizsgálásánál"

De, tudom vizsgálni. Minden objektumot tudok. Van hozzá a zsebemben mobcsitelcsi és azon stopper, meg, van a fiókban mérõszalag.

Sõt, harmadik szemlélõ annyira létezik, hogy akármikor megteheted azt, hogy létrehozol egyet. Ha kapsz egy feladatot, amelyben egy univerzum van két ûrhajóssal benne, akkor a legnagyobb nyugalommal mondhatod azt, hogy oké, beleülsz a tömegközéppontba. Vagy bármit. Szóval tetszõlegesen annyi küsõ szemlélõt veszel föl, amennyit akarsz.

A kapott eredmény persze nem lesz számszakilag azonos két felvett megfigyelõ között. De pl kvalitatívan azonos lesz.

2016. dec. 17. 14:55
 133/151 anonim ***** válasza:

Nem azt mondtam hogy ne hozhatnál létre n objektumot csak azt hogy nem számolhatsz mindent a saját időd szerint!!!

Már megint hülyeséggel mented az ellentmondó állításodat.

Ezek szerint az abszolút téridő fogalmát sem érted ,nem érted hogy az azt jelenti egy ilyen világban bármennyivel is mehetsz mindenkinek azonosan telik az ideje így a származtatott úthosszak is azonosak s=v*t.

De akkor miért kezded el a vonatos kísérletet magyarázni mikor az meg pont ennek a világnak a hamisságát bizonyítja hogy ilyen világ nem létezik mert más időben villan fel a fény a két megfigyelő számára miközben az álló megfigyelő egyszerre látja felvillanni ,a mozgó két felvillanást lát. Te a relativitás elméletével akarod igazolni hogy a világ nem relatív hát ez jópofa. Olyan mintha azt mondanád egyek meg egy kanál sót érezzem mennyire édes a só :D

A mérőszalagot meg kidobhatod a kukába ,nem működik,lehet hogy fölöslegesen írtam le neked a két autós mérési kísérletet ?

Ami az egyik autósnak 170km re van az a gyorsabban száguldó autósnak 169,9999999999km re . Ez egzakt kimérhető dolog emberi beavatkozás nélkül.

De ha inkább elvágnád a beszélgetést még ajánlom figyelmedbe van egy olyan rövidfilm yutubon hogy megröptetnek egy szinkronizált atomórát de előtte kiszámolják hogy mennyit kell eltérnie a földi párjához képest és tényleg el is találják. https://www.youtube.com/watch?v=cDvmN_Pw96A

Csak ha továbbra is tények ellen akarsz küzdeni. :)

2016. dec. 17. 19:11
 134/151 dq ***** válasza:

Azt hiszem megtaláltam mit nem értesz.

Az a tény, hogy az órák állása függ a megfigyelőtől NEM azt jelenti hogy csak párosával hasonlíthatóak össze a homokórák. Éppen ellenkezőleg. Azt jelenti, hogy párosával SEM hasonlíthatóak össze az órák. Ha arra vagyunk kíváncsiak hogy mit mutat a B óra akkor, amikor az A óra éppen lepereg, akkor erre ROSSZ válasz az, hogy beülünk az A órába, és megnézzük hogy mit mutat a B óra, amikor az A óra éppen lepereg. Hiszen ha azt kapnánk hogy a B órán 1 perc telt el, akkor, a B órába ülve azt kapnánk hogy ekkor az A óra nem hogy lepergett, hanem alig indult el.

A páronkénti összehasonlítás nem "az igazság", hanem _pontosan annyira_ jó vagy rossz, mint az, ha én a saját karórámmal mérek mindent. Semmivel sem jobb.

Nem tudom hogy ezt így tanították-e neked, de az szomorú lenne.

2016. dec. 17. 20:05
 135/151 dq ***** válasza:

És mivel az egyikbe beleülés NEM jobb összehasonlítása két objektumnak mint az, ha mindkettőn kívül vagyok, ezért azt kapjuk hogy egy rögzített téridő pontosan annyira jó minden szempontból mintha ide-oda ugrálnál az 5 homokórád között.

És azt is kapjuk, hogy a lehetséges téridők bizonyos szempontból "ekvivalensek", ahol az ekvivalenciát ennek a mátrixnak a hatása jelenti:

[link]

És egy darabot kivéve az ekvivalensek közül, azt kapjuk, hogy létezik és az az abszolút téridő (például amit én és a karórám határozunk meg).

2016. dec. 17. 20:21
 136/151 anonim ***** válasza:

Szerintem megynyerted az egymás mellett elbeszélés olimpiáját .

Ha egy kr ben ábrázolod az 5 óra téridővektorát és behúzgálod mindenkinek az egyidejűségi vonalát egy időben leolvashatod kívülről a papír fölé hajolva a 10 db idődilatációt de attól még hogy ezt csinálod nem lesz abszolút a világ ,hogyis lenne az akkor 0 db idődilatációt tudnál leolvasni.

2016. dec. 18. 00:41
 137/151 dq ***** válasza:

Ezt vegyem úgy hogy visszavontad azt az állításodat miszerint az én órám nem jó téridőd határoz meg, illetve, muszáj KETTESÉVEL végignézni az 5 órát ha le akarom őket olvasni?

(Amúgy 5x4=20 idődilatáció lesz, mint írtam az előbb, nem kommutatív.)

2016. dec. 18. 01:18
 138/151 anonim ***** válasza:

Az a baj hogy te leolvasásról beszélsz én meg úgy értettelek hogy szerinted az 5 órára egy abszolút téridő érvényes. Azt hittem hogy tagadod a relativitást ezért mondtam hogy csak párokat vizsgálhatunk.

És nem 20 lesz hanem 10 csak ebből 10+ os és 10- os előjelű . Pont azért mert PÁROKRA érvényes az idődilatáció ,annyi hogy jóska 20 évet öregedik míg pista 20 évet fiatalodik . Nézőpont kérdése de ez egy db dilatáció . Akkor lenne kettő ha az egyiknek 20 év a másiknak 25 év jönne ki de erről szó nincs mert szimmetrikusak az eltérések csak az előjelük ellentétes.

2016. dec. 18. 10:24
 139/151 dq ***** válasza:

"Pont azért mert PÁROKRA érvényes az idődilatáció"

A teljes térre érvényes.

"annyi hogy jóska 20 évet öregedik míg pista 20 évet fiatalodik . "

Fordítva! Nincs ilyen!

Ha Jóska azt látja hogy õ 20 évvel fiatalabb mint Pista, akkor Pista is azt látja, hogy õ 20 évvel fiatalabb, mint Jóska. Mindkettejük számára a másik sokkal gyorsabban öregszik.

Egyenletes mozgás esetén legalábbis, de, most errõl van szó. (mennek A,B..E órák az ûrben)

És ez nem az az igazság hogy Józsi 20 évvel többet öregedik, és nem is az az igazság, hogy Pista öregedik 20 évvel többet.

És semmivel sem vagy elõrébb, ha a kettõjük közül az egyikükbe beleülsz, és ott írod fel az egyenleteidet.

2016. dec. 18. 11:26
 140/151 anonim ***** válasza:

Hagyjad már ezt a beleülést ,nem akarok beleülni jóskába.

Mi az hogy teljes tér????? Tér nem létezik csak objektumok egymáshoz képesti sebesség viszonya!

És ez már a harmadik önellentmondásod mert azt állítod hogy egyenletesen mozgó testeknél nincs idődilatáció mert ugyan azt látja az egyik mint a másik.

Pedig egyenletes mozgásoknál azaz inerciális mozgásoknál is van idődilatáció ,tehát amit levezettél egy kapitális önellentmondás.

Ha igazad lenne akkor a föld-műhold viszonyokban nem kéne számolni sebességből adódó óralassulással pedig köztudott hogy a föld gravitációja és a sebesség eredő idődilatációja lesz a végeredmény a föld-műhold idődilatációjánál!

2016. dec. 18. 16:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!