Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki elmagyarázná az időutaz...

Valaki elmagyarázná az időutazás elméletét?

Figyelt kérdés

Biztos nagy kérés,de talán nem lesz olyan nehéz ha az alapok megvannak nálam.A szakszavak felét nem értem szóval a Wikipédia ebben nem segít.

Nagyon érdekel,valaki légyszíves vegye a fáradtságot :)

2015. máj. 15. 16:39
1 2 3 4 5
 41/44 anonim ***** válasza:
64%

Az átalakított hasonlatodhoz odaírtam, hogy mit minek kell tekinteni. Még mindig rosszul értelmezed. Szerencsére eljutottunk odáig, hogy mi pirosat mondunk, és már nem fehéret, hanem narancssárgát mondasz rá. Közeledünk a valósághoz.

Tehát az elmélet úgy születik, ahogy előttem írták. Tehát Galilei gondolt egyet, felmászott a ferdetoronyra és dobálta lefele a dolgokat, mert volt egy elmélete. Amit igazolt, Mégpedig azokkal a tárgyakkal, amiket leejtett. És egyszerre értek le a dolgok.

Az óra Függetlenül a közegtől pontosan mér. Vannak tényezők ami miatt változhatnak a dolgok ez igaz, de ezeket figyelembe veszik, kiküszöbölik, és elvégzik a kísérletet. Ha kell többször. Ez a kísérlet folyamatosan zajlik, és folyamatosan be is igazolódik.

Felküldik a műholdat 10évre. Itt mérjük a Földön az időt, és 10év múlva lehozzuk onnan. A hasamra csapok 9,8 évet mutat az óra. Pedig az 10évet volt fenn. Nem hibásodott meg, pontos volt az óra mindvégig. Csak a saját idejében történt változás. Nehéz elképzelni tudom, de így van.

Figyelembe kell venni, hogy egy olyan dolog mérésére teszünk kísérletet, amit nem is tudunk felfogni. Tégy egy próbát, egész életedben elleszel azzal, hogy az idő természetén gondolkozol. Tehát az idő egy végtelen oszthatóságú dolog. Mindig tudod tovább osztani. Az atom óra 10^-16 eltéréssel működik, de ezt is lehet tovább osztani, de ha 10^-900000 eltéréssel dolgozna akkor is tudnád tovább osztani. Ezért mondhatjuk, hogy az idő folytonos. Milyen lenne, ha minden ketyegésnél megállna az idő?

Belemehetünk számelméletbe is, engem nem zavar ez se.

A relativitás nem abban merül ki, hogy jó kedvem van vagy rossz. (egyébként ez is csak egy szemléltetés) Ahogy korábban mondtam a relativitás az= nézőponttal. A foton nézőpontjából a dolgok azonnal történnek. Neki nem telik el idő, amíg a napból a Földre jut, pedig tudjuk, hogy a mi rendszerünkből nézve ez majdnem 9perc. De ha azt mondom, hogy 10milliárd evet utazik a mi időnk szerint, de a foton ideje szerint egy másodpercetsem. Nem telik számára az idő, mert c sebességgel közlekedik. A látható univerzum kb 14milliárd fényév. Ha odébb megyek egy galaxissal, vagy 3-mal vagy 15 tel mennyi lesz? A te állításod szerint annyival kevesebb amennyivel odébb mentem, de ez nem igaz. Pontosan ugyan annyi. Ha 14,1 milliárd fényév távolságból nézek a Fold felé láthatom a Földet? Nem. Kihagyod arelativitást a gondolatmenetedből. Pedig ez az ami az alapja a kérdésnek amin vitázunk.

De egy koordinátarendszerrel igazolható a dolog.

Rajzolj egy koordinátarendszert. Legyen y a sebesség és x az idő. Jelképesen jelöld az első fokot 2km\s mal illetve 2másodpercel. A többi fokot mindig az előzőhöz 2őt adva növeld. Jelöljük ki az első pontot. Azaz 2km\s és 2s nál metsze a pont. Aztán 4nél 4, 6 nál 6 és így tovább.. Ez vagy te, ez a te mozgásod, ez a te inerciarendszered. Most jelölj ki egy újabb pontot 2s nál és 6km\s nál. Aztán 4 nél 12, 6 nál 18. Ez az én mozgásom sebességem, időm, inerciarendszerem.

Az origón keresztül kösd ossze a te mozgásod pontjait, majd az én mozgásom pontjait szintén az origón keresztül. ( origo= ahol az x és y ágak találkoznak)

Azt látjuk, hogy van 2 egyenesünk, mind2 meredek, de máshogy meredekek. Mit jelent ez? Ha megnézzük mind2egyenes bármely szakaszát (pl a 4másodperctől 12 másodpercig tartó szakaszt) akkor azt látjuk, hogy hosszabb vonallal jut el oda. Az idő tengelyre vetítve ez azt jelenti, hogy hosszabb idő telt el az Origó szempontjából, míg 4-12 másodpercig jutott.. Azaz lelassult az idő a külső megfigyelő szempontjából.

Ha nem akarsz hinni nekünk úgyse fogsz, ez a te dolgod, csak ne híreszteld azokat amiket mondasz, mert nem úgy van. A többieknek meg annyit, hogyha idegesítő az értetlensége akkor ne foglalkozz vele. Ő nem kért senkit hogy szálljon vele vitába

2015. máj. 15. 23:35
 42/44 anonim ***** válasza:

Nem kötöszködésből mondom, de a mérleg nem olyan egységet mér, amit ha számszerűsítünk folyton változik, hanem be van állítva, a nyomás pedig elmozdítja a számot akkor, arra amikor/amerre kell. Az idő nem ilyen, folyamatosan nő. Azt sajnos nem tudom hogy hogyan korrigálják az eltérést, de nekem az lenne a logikus, ha úgy állítanák ba, hogy minden x esik rezgésre 2x annyit mérjen.

De egyébként jó hasonlat :)

2015. máj. 15. 23:46
 43/44 anonim ***** válasza:
64%

"Te buszken hordanad azt az orat ami roppant draga, de minden nap allitani kell mert mindent mutat csak a pontos idot nem, es amikor kerdore vonod az eladot, akkor azt mondja hogy neked mas a kar hosszusagod, a verellatasod ami befolyasolja a kar mozgasi sebesseget"

Pedig ez pontosan így van!

Csak egyelőre kevés olyan ember van, aki fénysebesség közelében lengetné a karját. Ha több lenne, akkor az óráik is többet késnének.

Most kivételesen nagyon jó példát hoztál.

Örülj neki, hogy egyelőre ilyen kis sebességekkel mozgunk - különben tényleg állandóan korrigálni kellene az óráinkat.

Amúgy megtudhatom, hogy ki az a kretén, aki több névről belépett és lepontozta az összes jó választ?

2015. máj. 16. 00:01
 44/44 anonim ***** válasza:

Engem nem pontoztak le :P mondjuk nincs hova :D...

Ez két dologra enged következtetni:

Vagy én voltam, vagy Advil...

És én nem vallanám be ( és magamat jól felpontoztam volna) ezért szépen Advilra kenem :D

2015. máj. 16. 00:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!