Valaki elmagyarázná az időutazás elméletét?
Biztos nagy kérés,de talán nem lesz olyan nehéz ha az alapok megvannak nálam.A szakszavak felét nem értem szóval a Wikipédia ebben nem segít.
Nagyon érdekel,valaki légyszíves vegye a fáradtságot :)
Van itt egy kis fogalomzavar. Az elmelethez mindenki ert akinek van fantaziaja. Egyre kell negyon odafigyelni, hogy azt a gyakorlatban ne lehessen megvalositani, mert akkor az mar gyakorlati fizika, ami letezo tudomany.
Elmeleti sikon neked teljesen igazad van, es ha kicsit jobban utanna jarsz meg tobb idegen ertelmezhetetlen szavakkal, meg tudomanyosabba tudod tenni a hozzaszolasaidat.
De a gyakorlati resz, az ember a 60 evekben holdra szalt nehanyszor. Ennyire futotta. Errol lehet barmilyen konzekvenciat levonni, mert megtortent a gyakorlatban, es van kezzelfoghato tapasztalat.
Viszont minden mas csak elmeletben, valakinek a fejeben, fantazia vilagban letezik. Meg rajzfilmekben. Konyorgom ezt ne vigyuk at a valo vilagba, mert ezek csak gondolatok a semmirol. Mert minden ugy kezdodik, hogy valaki valamit kitalal, megfelelo koritessel egyre tobb ember ertesul rola, aztan rengetegen hisznek benne ... de ez attol meg nem letezik.
"en viszont vissza kernem a penzemet"
Azért, mert te buta vagy.
Ugyanaz a helyzet, mintha hegyen laknál, a másik pedig síkságon. Akkor neked fel kell másznod, a másiknak meg nem.
Ilyen a világunk, szokd meg.
Más kérdés, hogy ilyen kis sebességeknél és gravitációnál csak nagyon pontos méréseknél jön elő az időeltérés - DE OTT VISZONT IGEN.
És nem összevissza, hanem pontosan kiszámolhatóan.
"Azért, mert te buta vagy. "
Vallalom, nem hordok selejtet. :)
Tehat azt mondod, hogy vannak nagy pontossagu idomero eszkozok. Hadd kerdezzem meg ezek milyen idot mernek? Ugy ertem aki ezt az idomerot megalkotta, honnan vette az etalont? Azt a fix ido intervallumot, amihez pontositjuk a tobbi orat ami hol siet hol kesik. Tehat mihez viszonyitott, hogy megkapta ezt fix idoegyseget?
Teljesen mindegy.
Veszel 2 db ilyen nagy pontosságú eszközt, és az egyiket mozgatod. Adott idő után mérni fogják a különbséget.
Ilyet már csináltak repülőgépen és űrhajón is (mármint a párja a földön maradt).
Pontosan annyit tért el, amennyit számoltak.
De hogy ne legyen annyira elméleti a téma:
a kozmikus sugárzásban rendszeresen keletkeznek müonok.
Ezek gyorsan el is bomlanak - és, ha mindenütt mindenkinek ugyanúgy telne az idő, ezek soha nem érhetnék el a földfelszínt.
Elérik.
Advil,
Az idő tényleg relatív. Az idő, amit az órád mér, egy ember alkotta egység, ami bizonyos folyamatok sebességét neked időként jelzi.
Mondhatod, hogy elmélet, de az idődiláció LÉTEZŐ tény. Ha a GPS-ed működik, akkor bizony az elmélet működik. Ugyanis a GPS műholdak nagy sebességgel keringenek, emiatt az ő saját idejük lassabban telik mint a tied. Viszont, kisebb gravitációs hatás hat rájuk, emiatt a saját idejük gyorsabban telik! A végeredmény pedig egy, valamivel lassabban telő idő, mint idelent, a felszínen. Emaitt a műholdak óráját alapból úgy állítják be, hogy ezt a hatást ellensúlyozzák, tehát a műholdon lévő óra kilövés előtt gyorsabban "ketyeg".
Ez normál esetben nem fontos - sőt, te észre se vennéd. Azonban nagy pontosságú rendszer esetében (mint a GPS) ahol rendkívül pontos időmérés szükséges, ott ez a hatás már szerepet játszik, olyannyira, hogy enélkül a hatás ismerete nélkül a GPS rendszer egyáltalán nem tudna működni.
Sőt, ez a hatás érvényes a nemzetközi űrállomás űrhajósaira is - nekik pár milliszekundumommal kevesebb idő telik el hónapok alatt, mint nekünk, itt a Földön.
Nezzunk egy masik megkozelitest. Az ido allando ezt tudjuk merni, de nem tudunk olyan szerkezetet epiteni ami minden kozegben, minden korulmenyek kozott tokeletesen mukodik. Ezzel megmagyaraztam az idodilatacios teveszmet is.
Lehet tamadni. :)
"ha mindenütt mindenkinek ugyanúgy telne az idő, ezek soha nem érhetnék el a földfelszínt"
Ezt hiaba probalom, nem tudom ertelmezni. Egy gyors reszecske eleri a foldet, ennek mi koze az egyetemes ido rahatasnak?
Én vagyok az 1# és a 7#
Kedves Advil!
Mielőtt személyeskedésbe kezdenél megkérlek ne tedd! Ha megteszed, abban a tudatban tedd, hogy előnyben vagyok!
Tehát az idő dilatáció az a jelenség, amikor egy külső megfigyelő számára máshogy más időben/alatt zajlik le egy esemény. Magyarul:
Legyen a földi atom óra a megfigyelő, a műhold pedig a megfigyelt. A nagy sebesség, és az alacsony gravitáció miatt a két óra mást mutat. A műholdat és a földi atom órát 10percig Figyeljük. Ugyan annyi idő telik el a két mérés között, de a műhold órája mégis mást mutat. Pontatlan az óra? Nem mert az atomórák pontossága jelenleg a 10^-16 nagyságrendben van (azaz 300 millió év alatt 1 másodpercet csúszik) ez 0,000.000.000.000.001 másodperc eltérés/másodperc.. Tehát nem pontatlan! Amíg mind a 2 egy vonatkoztatási rendszerben van, addíg a kettő között nincs eltérés. Ahogy egyre távolabb kerül a Föld középpontjától, úgy nő a különbség. Ahogy nő a sebesség szintén nő a különbség. Saját idejükben mérve mind a 2órának 1másodperc 1másodperc alatt telik el, viszont ha az egyik figyeli a másikat, azt tapasztalja az egyik a másikkal szemben, hogy a másik lassabb, vagy épp fordítva. Ez a relativitás. Más szóval nézőpont kérdése.
A bizonyításért legyen néhány milliárd fontos, menny elGreenwichbe, vedd meg az órájukat, meg vegyél mégegyet, lövesd magad Földkörüli pályára( persze a Földön maradt órát zárd be Nehogy átálltsa valaki) majd amikor vissza térsz egy hét múlva, hasonlítsd össze a két órát. Ha nincs pénzed erre, az is elég ha elhiszed, hogy így van.
Talán jobban tudom szemléltetni így. Képzelj el egy vonatot, ami épp elmegy előtted, és azon két gyerek tenisz labdát dobál egymásnak. Mit fogsz látni te és mit látnak ők? A gyerekek azt látják, hogy a labda távolodik tőlük, azaz A dobja B nek és ennek megfelelően egyenesen B kezébe tart a labda. Te mit látsz? Azt, hogy a labda egy irányba mozog, mindíg menetiránynak megfelelő irányban. Ez nem varázslat, csak a mozgó vonat sebessége nagyobb, mint a labdáé, ezért nem megy menetiránnyal ellenkező irányban. Ha a labdát olyan sebességgel dobja a menetiránynak háttal álló gyerek, mint a vonat sebessége, akkor azt látod, hogy a labda a levegőben egy helyben megáll, és úgy kapja el a másik gyerek. Kipróbálható autóval, vagy biciklivel ugyan ezt. Vegyél egy labdát a kezedbe és vedd föl oldalról az eseményt. Ha előre dobod a sebességes összeadódik a labdáéval, és a labda ezzel a sebességgel repül előre. Nem nehéz kitalálni, hogy mi történik, ha hátradobod. A sebességed kivonódik a labdáéból, a labda pedig ezzel a sebességgel fog repülni. De merre? Ha negatív előjelet kapsz, akkor arra fog repilülni, amerre mész, ha pozitív, akkor dícsérd meg magad, mert jó erőset dobtál, és hátra fele fog menni. De a te szemszögedből ez úgy néz ki, hogy a labda arra megy, amerre dobod. Ugyan ez zajlik le a műholddal is. Más a megfigyelő helyzete, mint a műholdnak, ezért mást is fog tapasztalni, mint a műhold. És az idő is máshogy fog telni.
Amint látod ezek bizonyítható dolgok, és bizonyítottak is.
"Mielőtt személyeskedésbe kezdenél megkérlek ne tedd! Ha megteszed, abban a tudatban tedd, hogy előnyben vagyok!"
Kedves 1# es 7#-es, nem tudom mibol kovetkeztettel arra hogy szemelyeskedek, itt ram nezve tortentek nem ide illo megjegyzesek, ami felett atsiklottam. Vigyazok arra hogy ne fajuljon el reszemrol a dolog. :)
Amit szep hosszan leirtal, az megfigyeleseken alapul, es remek eszrevetelek, de nem zarja ki az en feltevesemet.
Megprobalom erzekeltetni. Vegyel egy nagyon jo autot. Legyen Bugatti Veyron. Menj vele nehany kort. Utanna engedd le az olajat es toltsd fel homokkal. Most megint menj vele nehany kort. Hadd ne vonjam le az egyertelmu konzekvenciat. Egy tokeletesen mukodo valami, mas kozegben nem ugy mukodik mint egyebkent mukodott. Ha nincs penzed Veyronra az is eleg ha elhiszed hogy besul a motor.
Amit leirtal az mind mind gyonyoru, de ugy nezem engem igazol. Jelenleg nem tudunk olyan szerkezetet gyartani, ami mindenhol tokeletesen mukodik. Es ne vegyunk bele mast, mert hibas szerkezetekrol van szo, a tobbi elmelet.
Labdas hasonlat nagyon jo, mas kozegben maskepp mukodik ugyanaz a targy ... koszonom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!