Valaki elmagyarázná az időutazás elméletét?
Biztos nagy kérés,de talán nem lesz olyan nehéz ha az alapok megvannak nálam.A szakszavak felét nem értem szóval a Wikipédia ebben nem segít.
Nagyon érdekel,valaki légyszíves vegye a fáradtságot :)
Oké...
Mire vagy kiváncsi? Lehetséges-e? Nem.
Miért nem? Mert sok sok paradoxon a ütközünk ha a múltba akarunk utazni.( nagyapa paradoxon) ez azt jelenti, hogy ha visszamész a múltba, arra az időre, amikor még nen születtél meg, és megölöd az apádat, akkor te sem születhetsz meg, hogy majd elutazz a múltba, és megöld...stb. Magyarul a múltba utazás Önmagát teszi lehetetlenné. Ráadásul tudjuk, hogy az idő egy irányba halad, és ezt az irányt nem tudod visszafordítani. A jövőbe úgy tudnál utazni, ha vagy nagyon gyorsan mennél, vagy egy nagyon nagy gravitációs erő hatna rád. Ilyenkor a földi időhöz képest a te időd nagyon lelassul a. Amikor vissza érsz az utadrólazt vennéd észre, hogy neked alig telt el egy év, a Földön viszont 100.( ezek nem valós számok, csak a hasamra ütöttem).
Csak sajnos ez nem idő utazás. Ett úgy hívják, hogy idő dilatáció.
Advil: Elég nagy baromságot mondtál. Az idő tőlünk függetlenül létezik, és a térrel elválaszthatatlan egységet alkot, ez a tér-idő.
Nagy tömegű dolgok pedig meggörbítik a tér-időt (mint pl. egy bolygó), ezért van az, hogy az űrben eltérő sebességgel telik az idő, mint itt a Földön. Sőt nagy sebességnél is máshogy telik az idő.
:)
Nagy szavak ezek baratom. Tehat ha jol ertem itt egy rosszul uzemelo szerkezetrol beszelunk amit nem tudtak osszehangolni itt a foldon meg valahol a sulytalansagban. Mire kitalaltak hozza egy hangzatos meset ahelyet hogy megoldottak volna a problemat. Na ez azert nekem mosolyt csalt az arcomra. De remekul peldazza hogy miert is letezik sok ember szamara az elmeleti fizika, es minden elmeleti sikon torteno "tudomany" ag.
Advil, én nem dicsekednék azzal, ha semmit nem értenék az elmélethez.
Kérdező: minden test folyamatosan fénysebességgel utazik a téridőben. Ha a térben áll, akkor az időben megy fénysebességgel.
Ha elindul a térben valamerre, akkor az időbeli sebessége lelassul. Mondjuk ennek nagyobb sebességeknél van jelentősége: legalább a fénysebesség tizede kell hozzá, hogy könnyen észrevehető legyen.
A műholdak óráinál azért számít, mert ott nagyon pontos mérés kell.
Megegy szosszenet. Te buszken hordanad azt az orat ami roppant draga, de minden nap allitani kell mert mindent mutat csak a pontos idot nem, es amikor kerdore vonod az eladot, akkor azt mondja hogy neked mas a kar hosszusagod, a verellatasod ami befolyasolja a kar mozgasi sebesseget igy a gravitacios turzulast figyelembe veve, termeszetes hogy idonkent korrigalni kell ezt a szinte elenyeszo csuszast.
Te valoszinu elegedett arcal jonnel ki onnan, en viszont vissza kernem a penzemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!