Az energia létező valami?
Tényleg nem nagyon létezik. Próbálj egy százzal robogó mozdony elé állni. A mozgási energiájára oda se figyelj, egy kézzel megállítod. Hiszen az az energia csak a gondolkodást segíti. Nem létezik. Akkor se, amikor egy véres húscafatot hagy csak belőled.
Vagy fogd meg nyugodtan a folyékony vasat. Meg is ihatod. Csak hőenergia, nem komoly. Ha füstté válsz tőle és elpárologsz, közben gondolja arra, csak a gondolkodást segíti.
Vagy végy fel egy vasruhát, és állja a mágnes alá. nem fog felszippantani, hiszen csak a mágneses erő energiája.
Esetleg keress egy karvastagságú vastekercsből álló rugót, amely éppen teljesen össze van nyomva. Egyet se félj, amikor kibiztosítod. Igaz, hogy a falnak passzíroz, de nem kell törődni vele, hiszen csak rugalmas energia.
Remélem megkönnyítettem a gondolkodásodat.
Jó, de nem is létezik semmilyen formában, nem? Azt értem, hogy felemeled a testet, nő a helyzeti energiája pont a belefeccölt erővel arányosan, de valójában semmi se változott, csak át lett helyezve a térben, történetesen a gravitáció ellenében. Ez "visszajön", amikor hagyom végre a gravitációt is kibontakozni, de az egész energia (hegy-völgy) gondolat csakis két dolgot szolgál: el tudjam képzelni az egyensúlyi működést lehetőleg jelenségtípustól függetlenül, és ami fontosabb, szép egyenleteim legyenek szintén eliminálva azt, hogy miféle jelenségéiből milyen totál másféle jelenségéibe alakulnak a fránya erőhatások.
A vonatomnak is csak én nevezem a lendületét energiának, attól még erővel hat, nem energiával... Vagy tévedek teljesen?
De egyébként értem azokat is, akik a léte mellett érvelnek, teljesen igaz, hogy létezőnek tekinthető, mert a törvény létezik és megkerülhetetlen. Zárt rendszerben konstans mennyiségű "valami" (nevezzük energiának) alakulhat erővé, hatássá, és kérlelhetetlenül kijön a végeredmény mindig, legalábbis a méréseink korlátain belül természetesen.
De ahogy a helyzeti energiás példánál: csak távolabb húzom a Földtől és fent lerakom valamire. Nem tárolódik sehol semmi, de ha akarom "kivehetem" az emelésbe gyűrt erőmet (a gyakorlatban csak nagyrészt nyilván), csak hagynom kell a Földnek, hogy visszarángassa végre a testemet (mármint nem szó szerint egyelőre). Csak az egyenlet miatt "létezik", csak mint törvényre, "szabályra" érdemes gondolnunk, ha a szót halljuk, jól találom fel a lyukat a csőben akkor?
"A vonatomnak is csak én nevezem a lendületét energiának, attól még erővel hat, nem energiával... Vagy tévedek teljesen?"
Ez elég durva fogalomzavar. Ezek teljesen más mennyiségek energia, impulzus, erő. Ilyen alapon az impulzus létét is meg lehet kérdőjelezni, sőt, úgy általában bármilyen fizikai mennyiség (töltés, hőmérséklet, térerősség) létét meg lehet kérdőjelezni, de semmiféle értelmes hozadéka nincs megkérdőjelezni a létüket. Üres filozófiai helybenjárás. :)
Az absztrakt gondolkodás lényege éppen abban áll, hogy elfogad létezőnek olyan fogalmakat is, amiket nem tud a kezébe venni...
Ilyen alapon a "magasság", a "hosszúság" létező valami? Az "elektromos áram" létező valami? És az "áramerősség"?
És a "kék szín" létező valami?
És a "barátság" létező dolgok? :)
Nem jó irányba akarjátok kihegyezni a problémát. A kérdésem az, hogy tényleg csak egy önkényesen (bár marhára célszerűen) bevezetett fogalom, egy jól megválasztott gyűjtőnév és nem több, ami épp a "nem vész el" gondolatán nyugszik, vagy ismer valaki olyan esetet, amikor az energia különálló valamiként létezik?
Igazából azért kérdezem, mert jó lenne az ezóbirkákat jobb belátásra téríteni, amikor nagyon rájuk tör az "energiázhatnék", hogy bakker, ilyen hogy energia nincs, csak bevezetett mennyiség, csak az eltérő fizikai mennyiségek uniformizálása miatt és a megmaradási törvény köré csoportosításához kellett elnevezni egy szóval valahogy! Na de tényleg így van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!