Ha a részecske-annihiláció megfordítható lenne, lényegében tudnánk anyagot "teremteni" energiából? Így keletkezett a Világegyetem?
Az elemi részecskéknek létezik antirészecske-párjuk.
Ha ez a pár összetalálkozik, a részecskék megszűnnek létezni, az anyag "átváltozik" fotonná (vagyis energiakvantummá). Tehát ennek a fordítottja az lenne, ha fotonból készítenénk egy részecske-antirészecske párt. Lehet hogy így keletkezett az Univerzum is?
Tudunk ilyet csinálni.
A világegyetem nem pont így keletkezett, de hasonló módon.
Csak sokkal nagyobb volt az energia, és nem csak egy részecskepár keletkezett.
Az univerzum keletkezéséhez nem tudom mennyi köze van ennek, de amit mondasz az teljes mértékben létező dolog...párkeltésnek hívják.
Ez bizonyos hőmérséklet (talán 100 millió fok) alatt van így.
E fölött már léteznek szabad kvarkok, de csak egymás közelében, mint egy folyadékban. Ez ment régen az LHC-ban.
Kvark-gluon plazma.
Az anyag és energia ekvivalens, egymásba át"konvertálható" dolog. Tehát igen, keletkezhet energiából anyag - kvantum-szinten ez meglehetősen gyakran meg is történik (és utána a keletkező részecskék meg is semmisítik egymást).
Az, hogy ezt valaha is ki tudjuk használni a Star Trek stílusú replikátorokba, ahol energiából bármit elő tudunk állítani, na, az egyelőre totálisan rejtély :)
Kicsit elszaladt a fantázia a párképződéssel úgy látom :D de nem baj
Elkezdtem egy Wiki-bejegyzést írni, hátha ez segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!