Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan bizonyították/bizonyíth...

Hogyan bizonyították/bizonyítható, hogy a fénysebességnél semmilyen anyag/energia/bármilyen mozgó entitás nem lehet gyorsabb?

Figyelt kérdés

Emlékszem, olvastam is erről egy közelmúltban megjelenő cikket, amiben azt hiszem pont erről volt szó..... csak annyi rémlik, mintha egyetlen fotonnal végeztek volna ott kísérletet...

Mindenesetre a kérdésem, hogy mi minden bizonyítja/bizonyította azt, akár elméleti, akár gyakorlati szinten azt, hogy a fénysebesség az bármíly létezhető sebességnek a határa.

2015. márc. 9. 19:48
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
78%

A középsulis oktatásba szerintem belefér az olyasmi, hogy relativisztikus tömegnövekedés meg hogy az E=mc^2 az milyen szép misztikus képlet. Sokat kellene magyarázni ugyanis a tinédzsereknek olyan dolgokat, amelyek az egyetemi anyag részét képezik. Esetleg megjegyzés szintjén el lehet nekik mondani az igazságot.

A mező fogalma viszont elég szemléletes (vektormező esetén pl. "3D füves mező"), nem értem, mit nem lehet ezen felfogni.

2015. jún. 11. 11:58
 32/36 SwapP ***** válasza:
Nalátjuk! Az osztály legokosabb tanulója ezt megértette még, aztán biológiaórán szóbajött a fénysebesség, feketelyuk stb.( a biosztanár aki Elméletileg kémiaszakos volt fizikaórát tartott:D) aztán mertem 5percet prédikálni az idődilatációról, és én éreztem magam kellemetlenül, mert tudok valamit, amit nem hisznek el, mert olyan nincs..dehát ez a fizika már csak ilyen. Ahogy egyre többet tanulok, belebotlok én is egy két hihetetlen dologba. A korreláció vagy a sötétenergia is ilyen volt. Aztán belementem ezen az oldalon egy teoritikus beszélgetésbe, ahol a sötétenergia mellett érveltem, és meggyőztem magam. A fényre Visszatérve sokat vitáztam ám arról is. Csak mondta az E=mc^2 et. Na de hát ha a "relativisztikus tömegnövekedésről" beszélünk, akkor a fotonbak is végtelen tömege kell, hogy legyen. Jóhogy rendelhető hozzá tömeg, ha van energiája, nem véletlen tömeg-energia ekvivalencia a neve. Az a legborzalmasabb, hogy vannak akik ezeket a gondolatokat túl gondolják, elméleteket gyártanak, és nem biztos, hogy csak ő tanulja meg rosszul, hanem az arrajáró érdeklődő. Én igyekszem óvatosan kezelni a kijelentéseimet, amik nincsenek alátámasztva még( nem saját elméletek, hanem a fizika tisztázatlan részei). Szeretem, ha valaki tőlem megtanul valamit, de hülyeségre nem akarok tanítani senkit, és nem szeretem, amikor teljesen képzetlenek mégis megteszik. Aut meg Pláne nem, amikor képzett tanárok tanítják a hülyeséget...
2015. jún. 11. 12:45
 33/36 SwapP ***** válasza:
Bocsánat, véletlen kék kezet nyomtam..pirosat akartam..:D csak viccelek, zöldet akartam, de kék lett. Sorry
2015. jún. 11. 12:50
 34/36 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sok fizikus sincs teljesen tisztában bizonyos dolgokkal. Hraskó Péter Relativitáselmélet című könyve pl. nekem nagyon tetszik, mert jól helyre tesz dolgokat. Fogalmilag teljesen tiszta, jól indokol, gondolkodásra késztet, és a levezetései is világosak, sokat lehet belőle tanulni. Szerintem Einsteinnek is teszene.
2015. jún. 11. 15:21
 35/36 SwapP ***** válasza:
Nem olvastam még, de ez után a reklám után hajlok rá:D most igyekszem a zöldkezet megnyomni!
2015. jún. 11. 15:45
 36/36 anonim ***** válasza:
Nekem erről az a véleményem, hogy ha nem ismerünk olyan részecskét ami gyorsabban terjedne a fénynél, még nem azt jelenti, hogy nincs.
2016. júl. 23. 11:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!