Hogyan bizonyították/bizonyítható, hogy a fénysebességnél semmilyen anyag/energia/bármilyen mozgó entitás nem lehet gyorsabb?
Emlékszem, olvastam is erről egy közelmúltban megjelenő cikket, amiben azt hiszem pont erről volt szó..... csak annyi rémlik, mintha egyetlen fotonnal végeztek volna ott kísérletet...
Mindenesetre a kérdésem, hogy mi minden bizonyítja/bizonyította azt, akár elméleti, akár gyakorlati szinten azt, hogy a fénysebesség az bármíly létezhető sebességnek a határa.
A középsulis oktatásba szerintem belefér az olyasmi, hogy relativisztikus tömegnövekedés meg hogy az E=mc^2 az milyen szép misztikus képlet. Sokat kellene magyarázni ugyanis a tinédzsereknek olyan dolgokat, amelyek az egyetemi anyag részét képezik. Esetleg megjegyzés szintjén el lehet nekik mondani az igazságot.
A mező fogalma viszont elég szemléletes (vektormező esetén pl. "3D füves mező"), nem értem, mit nem lehet ezen felfogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!