Hogyan óldható fel a Schrödinger macskája paradoxon?
Talán jobb példa a sperma és pete képződéskori rekombináció.
Na, akkor most van Isten?
Igen, az valószínűleg még jobb példa.
Nem mondtam, hogy ettől van Isten. Egyszerűen csak szerintem világnézetileg érdekes a kérdés.
Nemtom mit irkáltam 3 éve, de az ugrott be, hogy akérd. egy olyan problémát dobott be, ami fizikai alapprobléma. A macska-paradoxon az ellentétet szemlélteti a klasszikus fizika és a kvantummechanika között, amit a fizikusoknak sem sikerült soha feloldani, bárrengeteg kísérlet, ötlet létezik rá. Wikipédia is említ néhányat. [link]
A hullámfüggvény-összeomlás az, ami áthidalja a különbségeket, de errőlképtelenek vagyunk megmondani, hogy mikor következik be, létezik-e egyáltalán; csak betömi a lyukat. Viszont megfigyelés alapján a mikro és a makro fizikai módszereink is működnek, nem vethetjük el önkényesen egyiket sem.
Eddig terjed,amit laikusként ellehet mondani, gyanítom hogy leírtam egy csomó mindent, amit én is csak félig értek, de ez a veleje. Kérd.nem fizikus, én se vagyok az, többi válaszoló sem,tehát innentől nem tudunk érdemben miről beszélni.
#24 Vree "Eddig terjed,amit laikusként ellehet mondani, gyanítom hogy leírtam egy csomó mindent, amit én is csak félig értek, de ez a veleje. "Kérd.nem fizikus, én se vagyok az,
TÖBBI VÁLASZOLÓ SEM,"
tehát innentől nem tudunk érdemben miről beszélni.
Kikérem magamnak!
Dr. Sheldon Cooper
bevallom, lusta voltam végigolvasni az előző hozzászólásokat, nem tusom megírták e már, de egy valami fontos:
Schrödinger ezt az eszmefuttatást NEM a quantummechanika szemléltetésére találta ki, pont az ellenkezője, ezzel akarta felhívni a figyelmet a tudományág kezdetlegességére, hogy a macska se lehet egyszerre kettő, vagy ez - vagy az, csak nem tudjuk, mind a kettőnek egy hozzárendelt valószínűsége van.
csak persze ez már senkit nem érdekelt, mert egy ilyen gonsolattal a kis ember is a sajátjának érezhette az egészet - még ha hibásan is - minden féle agyi megerőltetés nélkül.
aztán azóta a fizikusok, youtuberek és mezei érdeklődők a mai napig nem tudták megmondani, hogy a háttérben mi történik pontosan.
"Schrödinger ezt az eszmefuttatást NEM a quantummechanika szemléltetésére találta ki, pont az ellenkezője, ezzel akarta felhívni a figyelmet a tudományág kezdetlegességére, hogy a macska se lehet egyszerre kettő, vagy ez - vagy az, csak nem tudjuk, mind a kettőnek egy hozzárendelt valószínűsége van."
Kicsit módosítanám, ha nem gond, javítsatok ki, ha nem így van.
Schrödinger ezt az eszmefuttatást NEM a quantummechanika szemléltetésére találta ki (eddig stimmel), hanem a koppenhágai értelmezés abszurditásának bemutatására kreálta a példát.
Abban az értelemben nevezhető ez paradoxonnak, hogy a hagyományos világképünk, hagyományos fizika nézőpontjából ez az egyszerre két állapot egy józan észnek ellentmondó abszurditás.
Mondjuk ettől még a kvantumfizika működik, ez van, el kell fogadni.
A paradoxon gyakoribb (és szerintem praktikusabb) értelmezése, a logikai paradoxon értelmezés szerint ez NEM paradoxon.
Mivel csupán a kvantumvilág egy bizarr tulajdonságát szemlélteti hétköznapi eszközzel, ezen a "paradoxonon" nincs mit feloldani.
Ha csak az nem, hogy nem tudunk létrehozni szuperpozícós állapotú cicust a dobozban, mivel ilyen makroszinten kivédhetetlen a környezettel az interakció, a hullámfüggvény mindenképpen összeomlik, a cica vagy döglött, vagy él.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!