Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan óldható fel a Schröding...

Hogyan óldható fel a Schrödinger macskája paradoxon?

Figyelt kérdés
Felóldható-e egyáltalán ? Mi a megoldás?
2015. jan. 28. 22:40
1 2 3 4
 21/37 dq ***** válasza:

Talán jobb példa a sperma és pete képződéskori rekombináció.

Na, akkor most van Isten?

2017. jan. 28. 21:21
 22/37 anonim ***** válasza:

Igen, az valószínűleg még jobb példa.

Nem mondtam, hogy ettől van Isten. Egyszerűen csak szerintem világnézetileg érdekes a kérdés.

2017. jan. 28. 22:32
 23/37 Alex Fly ***** válasza:
Tehát a sejt hullámfüggvénye is összeomlikb ha elbomlik az a szájonvágott radioaktív atom? Addig egyszerre rákos is meg nem is? Vagy most hogy?
2019. febr. 11. 11:58
 24/37 Vree ***** válasza:
0%

Nemtom mit irkáltam 3 éve, de az ugrott be, hogy akérd. egy olyan problémát dobott be, ami fizikai alapprobléma. A macska-paradoxon az ellentétet szemlélteti a klasszikus fizika és a kvantummechanika között, amit a fizikusoknak sem sikerült soha feloldani, bárrengeteg kísérlet, ötlet létezik rá. Wikipédia is említ néhányat. [link]

A hullámfüggvény-összeomlás az, ami áthidalja a különbségeket, de errőlképtelenek vagyunk megmondani, hogy mikor következik be, létezik-e egyáltalán; csak betömi a lyukat. Viszont megfigyelés alapján a mikro és a makro fizikai módszereink is működnek, nem vethetjük el önkényesen egyiket sem.

Eddig terjed,amit laikusként ellehet mondani, gyanítom hogy leírtam egy csomó mindent, amit én is csak félig értek, de ez a veleje. Kérd.nem fizikus, én se vagyok az, többi válaszoló sem,tehát innentől nem tudunk érdemben miről beszélni.

2019. febr. 11. 13:39
 25/37 anonim válasza:
38%

#24 Vree "Eddig terjed,amit laikusként ellehet mondani, gyanítom hogy leírtam egy csomó mindent, amit én is csak félig értek, de ez a veleje. "Kérd.nem fizikus, én se vagyok az,

TÖBBI VÁLASZOLÓ SEM,"

tehát innentől nem tudunk érdemben miről beszélni.

Kikérem magamnak!

Dr. Sheldon Cooper

2019. aug. 8. 16:04
 26/37 anonim ***** válasza:
76%
Ez nem paradoxon.
2019. aug. 23. 22:39
 27/37 anonim ***** válasza:
0%
Hiába pofáztok a fizikáról képletek, egyenletek, bizonyítások (matematika!) nélkül. Nagyon fárasztó ez a som rizsa. Egyébként pont a semmiről írtok, mert Schrödinger ezt a metaforát pont azért találta ki, hogy képletek nélkül is meg lehessen érteni a sztorit, tehát a hasonlatról SEMMI értelme nincs "vitázni". k
2019. okt. 7. 10:56
 28/37 anonim ***** válasza:

bevallom, lusta voltam végigolvasni az előző hozzászólásokat, nem tusom megírták e már, de egy valami fontos:

Schrödinger ezt az eszmefuttatást NEM a quantummechanika szemléltetésére találta ki, pont az ellenkezője, ezzel akarta felhívni a figyelmet a tudományág kezdetlegességére, hogy a macska se lehet egyszerre kettő, vagy ez - vagy az, csak nem tudjuk, mind a kettőnek egy hozzárendelt valószínűsége van.

csak persze ez már senkit nem érdekelt, mert egy ilyen gonsolattal a kis ember is a sajátjának érezhette az egészet - még ha hibásan is - minden féle agyi megerőltetés nélkül.

aztán azóta a fizikusok, youtuberek és mezei érdeklődők a mai napig nem tudták megmondani, hogy a háttérben mi történik pontosan.

2020. febr. 10. 14:06
 29/37 Wadmalac ***** válasza:
57%

"Schrödinger ezt az eszmefuttatást NEM a quantummechanika szemléltetésére találta ki, pont az ellenkezője, ezzel akarta felhívni a figyelmet a tudományág kezdetlegességére, hogy a macska se lehet egyszerre kettő, vagy ez - vagy az, csak nem tudjuk, mind a kettőnek egy hozzárendelt valószínűsége van."

Kicsit módosítanám, ha nem gond, javítsatok ki, ha nem így van.

Schrödinger ezt az eszmefuttatást NEM a quantummechanika szemléltetésére találta ki (eddig stimmel), hanem a koppenhágai értelmezés abszurditásának bemutatására kreálta a példát.

Abban az értelemben nevezhető ez paradoxonnak, hogy a hagyományos világképünk, hagyományos fizika nézőpontjából ez az egyszerre két állapot egy józan észnek ellentmondó abszurditás.

Mondjuk ettől még a kvantumfizika működik, ez van, el kell fogadni.

A paradoxon gyakoribb (és szerintem praktikusabb) értelmezése, a logikai paradoxon értelmezés szerint ez NEM paradoxon.

Mivel csupán a kvantumvilág egy bizarr tulajdonságát szemlélteti hétköznapi eszközzel, ezen a "paradoxonon" nincs mit feloldani.

Ha csak az nem, hogy nem tudunk létrehozni szuperpozícós állapotú cicust a dobozban, mivel ilyen makroszinten kivédhetetlen a környezettel az interakció, a hullámfüggvény mindenképpen összeomlik, a cica vagy döglött, vagy él.

2020. máj. 14. 10:33
 30/37 anonim ***** válasza:
Nagyon sokan félreértik ezt. A Schrödinger-kísérlet mindössze annyit mond ki, hogy ami bármilyen módon nincs kimérve (érzékszervvel, műszeres méréssel, tényleg akármivel), az nem is létezik. Se többet, se kevesebbet nem mond.
2020. aug. 4. 18:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!