Ha nem lenne idő, minden egyszerre történne?
Az idő? Természetesen a téridő egy része. De feltételezzük hogy az ősrobbanáskor nem a teljes téridő szövete hanem csak a tér alakult ki.
Egyébként valószínű hogy az ősrobbanás nem egy hanem végtelenszer történik meg és a miénk csak egy a sok közül.
Akár így is fel lehet fogni az időt.
Lehet jobban értem mint te egyébként.Tanulmányozd kicsit a téridőt, a fogalmát és majd nézz vissza később.
Köszönjük. csókolom.
Nyugodtan lehet ide írni, nem kell privátban irkálni.
>> "Az üzenet témája: wtf"
Oké.
>> "Én nem az az ember vagyok aki trollkodik másnál hogy hallottál már erről, arról, stb.
Itt kész tények vitája zajlik ahol a vita nem a másik személye ellen folyik hanem az adott témakörben lévő kérdések megválaszolására.
Jelenesetben a téridő amit ezek szerint nem tanulmányoztál kellő alapossággal.
De van idő fejlődni. Minden nap:) Nekem is és mindenkinek."
Nem a személyed ellen folytatok vitát, csak már kifejezetten unalmasnak tartom, hogy én több évnyi egyetemi szintű fizika tanulás után nem mondom azt, hogy tudom mi is az idő, illetve én még hagyján, de nálam sokkal nagyobb tudású nagy nevű fizikusok sem mondják ezt így ki. Ellenben Te tudod mi az és engem hurrogsz le, hogy nem ismerem a téridőt. Én nem kigoogléztam a téridőt, hanem megtanultam matematikával. Nem tudom mond-e neked valamit a nem pozitív definit metrikájú Minkowski-tér, ami lényegében a metrika kárára lesz kovariáns vagy ha úgy tetszik invariáns a Lorentz-transzformációval szemben. Ez az a dolog, amit téridőztök minden-féle matematikai tudás nélkül. Tudod mik az n. rendű négyestenzorok amik leírják az egész fizikát a Minkowski-téren? Tudod egyáltalán, hogy mi az az analízis, négyes differenciáloperátor, D'Alambert vagy hullámoperátor? Ezek nélkül hogy lehet relativitáselméletről beszélni? Főleg ennyire magabiztosan? Ez pedig még csak speciális, nem általános. Azt már inkább meg se kérdezem, hogy ismered a görbületet leíró Riemann, Ricci meg egyéb tenzorokat... Jó, tudom, én vagyok a sz.ar. Ha tévedek, akkor elnézést kérek itt mindenki előtt, csak ahhoz bizonyítsd be, hogy tényleg érted. Mondjuk vezesd le nekem a tértenzort vagy az energia-impulzus tenzort. Elég lesz az egyik. Utána ígérem bocsánatot kérek tőled.
#7-nek igaza van.
Azért annyit el lehet mondani így is, hogy idő nélkül valószínűleg minden egyszerre történne, aminek egyáltalán van esélye ilyen körülmények között megtörténni.
Gondolok itt pl. az ősrobbanásra... amire csak két lehetőség van:
- vagy egy téridőben történt (ami nem feltétlenül olyan, mint a miénk, de szintén téridő)
- vagy pedig az időtlen semmiben történt, amiről úgy gondoljuk, hogy jelenleg a világunkon kívül van.
Erről elég kevés elképzelésünk van, hogyan történhetett.
7-es!
Hozzáértőnek tűnsz. Megmondanád, hogy van az, hogy a mi szempontunkból a fény számára ugye nem telik az idő (spec.rel), mégis csak véges idő alatt tud távolságot leküzdeni.
Ugyanígy a hosszkontrakció szerint is a fény számára minden kiterjedés nélküli, viszont tudjuk, hogy a fény képes helyet változtatni.
Nem történhetnek egyszerre olyan dolgok, amelyek megtörténésének feltétele egy másik, korábbi esemény...
Nem eheted meg a rántottát csak ha előtte valaki már elkészítette, a tojást egy tyúk megtojta stb. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!