Az elmeletem vajon igaz lehet?
A fekete lyukakat ugy kepzelik el mint egy tornadot, a tornadoknak a belsejeben szelxsendvan, es ugye a feketelyuknak nincsen szelessege, nincsen eleje, nincsen vege, de megis elnyel mindent, igy lehetseges hofy amit mi latunk univerzumot, es latjuk ejszaka ezt a feketeseget, amit ugy hivnak hogy fekete anyag lehet hogy igazabol egy fekete lyuk? Es ezert gondolom azt hogy a vilgot amit latunk igazabol egy
nagy fekete lyuk, es a bolygok stb, azert van itt mert ez a feketelyyuk elnyelte mindent, es igy a nagy bum elmeletet is egyreszben meg cafolom (de erre nem terek ki most) es pl.: a fold meg minden mas bolygon ebben a "fekete lyuk" ahogy elnyelte es darabokra szedte az anyagokat de azok ujra ossze alltak stb; szoval lenyegeben lehet valami ebben az elkepzelesemben hogy igazabol az univerzum amit latunk meg sajat magunk is egy feketelyukban vagyunk? Es amit fekete anyagot latunk az igazabol nem ott van mindenhol, hanem csak egyszeruen az ezmrzeki csalodasbol szarmazoan latjuk ezt (mert a bolygok elott nem latjuk a fekete anyagot) es a fekete anag igazabol a fekete lyuk szele? Es azert lathatjuk feketenek mert a fekete lyukbol meg a fenysem jut ki?
Ha nem erthetoen irtam bocsanat, de nehez igy irasban elmagyarazni hogy gondolom el ezt az egeszet :/ es bocsnat hogy hosszu lett es hobas, meg ha esetleg rossz helyre irtam ki:/
"A Világegyetem" című sorozat 7 éveadának több része is foglalkozott ezzel a témával. Ott úgy vázolták hogy lehetséges (hiteles elismert tudósok tartják annak) a multiverzum elméletekhez kapcsolódóan, hogy amikor egy mondjuk 4 dimenziós térben (és térbeli dimenzió kiterjedésről van szó!) lévő 4 dimenziós csillag összeomlik fekete lyukká, akkor elbukik egy dimenziót, így a mi univerzumunk lehet egy ilyen "fekete lyuk" legalábbis kívülről nézve. És így az is elképzelhető hogy a mi összeomló csillagainkban 2 dimenziós a térszerkezet, ám az már más kérdés hogy a 2 dimenzió már nem teszi lehetővé komplex anyagok, molekulák létrejöttét, így ott már csak "massza" van. Szóval nem jó ötlet beleugrani a mi univerzumunk fekete lyukjaiba.
Fölfelé a 4 dimenzióba érdemes lenne menni, de hogyan, és mi történne velünk az talány. Föl sem tudjuk fogni milyen az ilyen anyag.
És a többiek is jól írták a fény hiánya és a fekete lyuk sem összekeverendő a sötét anyaggal. A sötét anyag és energia valamilyen részecskék összessége amiket még nem tudunk észlelni. Csak gravitációs hatásukból következtetünk létezésükre. Valószínűleg ez fejti ki azt a közegellenállást ami megakadályozza hogy 300000km/s-nél gyorsabban mozogjon tömeggel rendelkező test.
Eagle, jó nagy butaságokat is mondtál!
Először is: jókat lehet játszani a dimenziókkal - de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy létezne az, amit leírtál.
Az meg aztán végképp nem biztos, hogy a dimenziók között a csillagok csak úgy váltanának.
A sötét anyagot és az antianyagot pedig nem szabad összekeverni!
Az antianyagot már elég jól ismerjük... készítettünk is már atomokat belőle, és mértük, hogyan viselkednek.
Lefényképeztük a ködkamrában a csíkot, amit húzott.
Sötét anyagot még nem láttunk soha!
Az egyetlen, amit tudunk róla, az, hogy gravitációja van és hat rá a gravitáció. Vagyis, ha egy galaxis csillagai furán mozognak (nem úgy, ahogy a galaxis és a csillagok tömegéből következne), akkor ki lehet mérni, hogy hol és milyen anyag van még, ami ezt a hatást okozza.
A sötét anyag nem okoz közegellenállást!
Úgy gondoljuk, hogy a részecskéi nem súrlódnak semmivel: még egymáson is simán átmennek.
Amúgy, ha okozna, akkor mindenütt más lenne a fénysebesség, hiszen a sötét anyag sűrűsége erősen változik a különböző galaxisok környékén!
Azt pedig nagyon is észrevennénk, hiszen minden irányból máshogy jönne a fény!
"Valószínűleg ez fejti ki azt a közegellenállást ami megakadályozza hogy 300000km/s-nél gyorsabban mozogjon tömeggel rendelkező test. "
-Baromira nem. A testet a saját magából 30000000 kiáradó gravitációs hullámok akadályozzák meg hogy átlepje ezt (és persze más égitestek gravitációja de itt pont nem ez a lényeg).Ugyan ez a helyzet a fénynél is csak ott nincs nyugalmi tömeg de könnyen megérthető hogy minden létező dolog csak ilyen hullámokat kiárasztó rendszereknek írható le ahol is a hullám kiáradási állandó 1c bár ennek semmi köze a fényhez Einstein is ezt próbálta szájba rágni hogy van egy ilyen állandó aminek az értéke 1 ami csak annyit jelent hogy maximum. Ehhez a maximumhoz igazodik minden létező mérhető anyagi vagy nem anyagi megnyilvánulás pl fény , mindjük közös jellemzője hogy képtelenek egymáshoz képest 1 nél gyorsabban haladni hisz az 1 kiáradás tartja fent a létezésüknek az állapotát ,a megfoghatóságát . Pl a fénynél is csak azért tudod hogy részecske mert 1 el beleütközik egy anyagba ami jelesül egy mérőfej .
Ha a fényt lefagyasztják akkor mérhetetlen ,anyagilag nem látható már nem részecske .Az anyag meg csak annyiban különbözik a fénytől hogy a megméréséhez nem kell 1 el becsapódnia sehova ugyanis olyan komplex gravitációs kiáradási rendszerek eredő interferencia képe ami a megfoghatóság fizikai mivoltát adja ki az 1 érték töredékén . Ezért hangsúlyozzák hogy a fizikai világ csak egy fizikai illúzió ,bővebben húrelmélet vagy Kisfaludy száluniverzum írásai dettó erről szólnak aki esetleg még ott tart hogy pici helyben forgó bogyókból állunk.
Fenntartom azon észrevételemet, hogy a tudomány határterületei annyira izgalmasak a laikusok (és néhány jó fantáziájú tudós) számára, hogy bátran szabadon engedik a fantáziájukat, és gyártanak elképesztő elméleteket. Ezekkel az a baj, hogy megalapozottság nélkül bátran és hosszan véleményezhetők, hiszen éppen - határterület lévén - ezekről a tulajdonságokról nincs még információ.
Azt még értem, hogy fárasztó tevékenység után valaki - pihentető kikapcsolódásként - ezzel foglalkozzék, de hogy az ilyesmi megvitatása a fő cél legyen - hát tudok jobb elfoglaltságot.
Én is tudok kitalálni erre a határterületre elméletet.
Ugyanúgy bizonyíthatatlan kísérletileg, de talán nem feltétlenül hülyeség.
Mi van, ha az eseményhorizonton belül a tér szerkezete abban a formában változik, hogy a térgörbület révén a fekete lyukon belül a csillagászatban használatos hiperbolikus geometria is kevés lesz, inkább egy koncentrikus gömbfelületekre, mint dimenziósíkokra alapozott geometria léphet életbe. Ezzel a gömbfelület irányú két dimenzió polárkoordinátás alapon kezelődik, a sugárirányú dimenzió viszont normál dimenziós értelmezés szerinti véges távolságon belül is végtelen távolságot tartalmazhat.
Ezzel a fekete lyuk úgymond térfogati kapacitása végtelenné válik, a beleeső anyag is végtelen ideig és távolságra "esik benne a középpont felé".
Ilyen viszonyok közt viszont a fénysebesség, mint határsebesség, a tömeg, a gyorsulás és a relativitás általánosan teljesen más értelmezést kap, anélkül, hogy saját tértulajdonságokon belül bármilyen törvény sérülne.
Lehet, hogy ennek sincs semmi fizikai értelme, talán zagyvának is tűnik, csak játszok a lehetőségekkel.
#18:
?
Csak annyit tudok róla, amennyit Einstein bácsi feltételezett. Pontosabban ő sokkal többet tudott róla. Hawking bácsi meg még többet tud. Én meg műkedvelő laikusként játszok a hipotézisekkel. :D
12-es
"jó nagy butaságokat is mondtál!
Először is: jókat lehet játszani a dimenziókkal - de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy létezne az, amit leírtál.
Az meg aztán végképp nem biztos, hogy a dimenziók között a csillagok csak úgy váltanának."
Azt a tudósok sem állították hogy pont ez az igaz mert most van vagy 7 elmélet ami egymással verseng, és ez csak az egyik. Az meg már hab a tortán hogy LEÍRTAM hogy ezt NEM ÉN ÁLLÍTOM hanem komoly tudósok (Pl: Michio Kaku), mégpedig a fönt leírt "A Világegyetem" című tudományos ismeretterjesztő sorozat több részében is!
Ez az:
http://www.youtube.com/watch?v=8jpks9k1EdQ
http://www.youtube.com/watch?v=Cp5ucDTr2sc
"A sötét anyagot és az antianyagot pedig nem szabad összekeverni!"
Pontosan ezt írtam le én is, miért nekem válaszoltál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!