Mi értelme a természettudományok ilyen szintű tanításának a gimnáziumokban?
11. osztályos vagyok, és úgy vélem, hogy olyan magas szinten tanuljuk ezeket a tárgyakat (fizika, biológia), hogy hátráltatnak azoknak a tárgyaknak a tanulásában, amikkel tovább szeretnék tanulni.
A legfőbb indok mellettük az, hogy bevezetnek a tárgyba, hátha egyszer tovább szeretnék belőlük tanulni, és alapműveltséget adnak. Én ezzel egyet értek, azt nem árt tudni, hogy melyik belső szervünk hol helyezkedik el, és hogyan működik, vagy hogyan kell egy villanykörtét kicserélni.
De vegyük az én esetemet. 7. osztály óta van nálunk fizika és biológia (kémia is volt, de szerencsére az tavaly véget ért), és a bizonyítványom szinte minden évben így nézett ki: magyar-töri-művészetek-tesi-idegen nyelvek 5-ös (gyakran dícséretes), matek 3-as körül, fizika-biológia-kémia 2-es. Nem egyszer volt, hogy a bukás széléről jöttem vissza.
Mielőtt azt mondanátok, hogy simán lusta vagyok, angolból 9.-ben volt előre hozott érettségim és nyelvvizsgám, magyarból és töriből faktra járok, ezekből emelt szinten szeretnék érettségizni. Ezekből a tárgyakból eddig stabil 5-ös megvolt, most azonban ezek is elkezdtek romlani, hiszen a természettudományokból egyszerűen annyit kell már tanulni, hogy egyáltalán ne bukjak meg belőlük, hogy azokra a tárgyakra, amik érdekelnek egyszerűen nem is jut idő. Fizikából különtanárhoz is járok, mert már olyan bonyolult és érthetetlen az anyag, hogy magamtól nem tudnám megtanulni. Aki humán szakra készül, annak miért kell ilyen mélységekben belemenni a kvantumfizikába vagy az optikába, illetve biológiából miért kell genetikai térképeket rajzolnunk, ha nem is értem ezeket a témákat, a témazáró után nagy valószínűséggel örök életemre elfelejtem, és őszintén szólva nem is nagyon érdekelnek?
Előre is köszi a válaszokat, 17/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!