Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet ezt összeegyeztetni...

Hogy lehet ezt összeegyeztetni a Nagy Bumm elmélettel?

Figyelt kérdés

A NB elmélete szerint egy pontból távolodik minden irányba az Univerzum. Namármost "szerintem ez hülyeség", mert akkor hogy lehet az, hogy az Androméda galaxis pedig épp KÖZELÍT hozzánk?! Elvileg minden galaxisnak akkor távolodnia kellene egymástól! Nem lehet hogy inkább a vöröseltolódás a térgörbület hatása miatt van? (ahogyan a napot is vörösnek látjuk a Föld görbülete miatt) Szeirntem meg az ilyen milliárd fényévre lévő galaxisok lehet hogy mi vagyunk és a környező galaxisok, csak rohadt régen: csak épp "körbelátunk", mert ugye a tér az egy véges-végtelen valami.

Ez még csak eszembe jutott, de szerintem minden naprendszeren belül van élet az Univerzumban. Ha csak abba gondolok bele hogy az élet itt is kitölt a bolygón minden négyzetmilimétert, ugyanígy lehet a galaxisokkal is.

2013. nov. 20. 19:55
1 2 3
 11/25 Szecsői Tibor ***** válasza:
#9 A gravitációs vöröseltolódás jelenségét ismerem, ám ha jól csalódom, az az idődilatáció következménye, nem a térgörbületé.
2013. nov. 21. 19:00
 12/25 anonim ***** válasza:

Én is csak találgattam, hogy mire gondolt a kérdező. :)

Az a vöröseltolódás azért van, mert a gravitációból kifelé igyekvő fénysugár veszít az energiájából, emiatt tolódik el a vörös felé. (Ahogy felfelé haladó lövedék a mozgási energiájából veszít.)

Amúgy lehet, hogy az idődilatáció felől is meg lehet közelíteni, ezt nem tudom, csak már nagyon eltérnénk a kérdéstől. :)

2013. nov. 22. 10:36
 13/25 Szecsői Tibor ***** válasza:

#13 Ugyan offtopic erről beszélni, de ennek legalább van értelme a kérdéssel szemben :). Szóval:

Ugyanarról beszélünk, ha véggigondolom. Az idődilatáció a frekvencia (\nu) felől közelít, mivel \nu=1/t. Amit te mondasz, az energia felől, de fotonra E=h\nu. Szóval ugyanott vagyunk :).

2013. nov. 22. 17:29
 14/25 A kérdező kommentje:

hmmm, azt hiszem nagyjából értem miről beszéltek, kapizsgálom.

Ignoramus:

"Nem lehet hogy inkább a vöröseltolódás a térgörbület hatása miatt van?

Oké, de miért lenne így? A vöröseltolódás ismert, egyszerű, megismételhető, számítható, mérhető jelenség, nem igényel további magyarázatot. Mi az, ami cáfolja az eredeti állítást, és mi támasztja alá a tiédet?"

konkrétan semmi, ez csak egy megérzés. hasonlat ahhoz ahogy a nap megy le és vastagabb légrétegen megy keresztül, ugyanúgy a "vastagabb" térrétegen keresztül is torzulhat az információ

Szecsői Tibor:

"Azt meg megint nem értem, hogy hogy lehetnének a távoli galaxisok ugyanazok, mint a közeliek, csak régen. Kétségtelen, a fény véges sebessége miatt egy régi állapotukat látjuk, de hogy lennének ugyanazok?"

ugyebár a táguló 3d-s teret léggömbként szimbolizálják. filctollal ha felrajzolunk egy A pontot, közvetlenül mellé egy B pontot, akkor - a léggömb dimenziójából - az Aból B-be tekintve közvetlenül látható a b pont. pontosan ellenkező irányban is látni lehetne, csak "nagyon messze". na és ha emellé reprezentáljuk a múló idót, pl. hogy percenként egy centis sebességgel "terjed a fény" azz adott felületen, akkor x időnek el kell telnie, hogy az ellenkező irányba tekintve a b pont egyáltalán látható legyen.

teccikérteni? :)

mindenesetre érdekes :)

2013. nov. 22. 19:22
 15/25 anonim ***** válasza:

Léteznek kísérletek, amivel elvileg mérni lehetne a tér görbületét az Univerzumban, és el is végezték nem egyszer, de nem találtak mérhető értéket. Szóval egyelőre vagy túl kicsi a görbület, vagy talán a vizsgálat hibás, de azt kizárták vele, hogy pl. a vöröseltolódásba bele kellene kalkulálni. (Mert akkor mérni is lehetne az eredeti kísérlettel.)

Aztán ki tudja, voltak már meglepetések a tudományban. :)

2013. nov. 25. 08:51
 16/25 A kérdező kommentje:
szerintem lesznek is...
2013. nov. 29. 17:10
 17/25 A kérdező kommentje:

hehehe, nem is vagyok egyedül véleményemmel

[link]

2014. jan. 19. 17:28
 18/25 anonim ***** válasza:
Ezzel csak megint az a baj, hogy bizonyítékot nem tudott adni, csupán egy hipotézist, ami csak függött a levegőben. Hipotézised van neked is, aminek semmiféle talajt nem tudsz adni. Így sok értelme nincsen, pláne, hogy a jelenlegi ismereteinknek teljesen ellent mond - a jelenlegi ismereteknek pedig vannak bizonyítékai.
2014. jan. 19. 19:49
 19/25 A kérdező kommentje:

vagy csak bizonyítéknak mondjuk (mellesleg ami ellentmond megint egynéhány dologgal)

A fizikai elméletekben valahogy lesz valami mindig ami ellentmond valaminek...

2014. jan. 20. 18:18
 20/25 anonim ***** válasza:

#19: ha problémád van az elmélettel, akkor próbáld konkrét érvekkel megcáfolni konkrét részeit. Mivel mod ellent? Melyik bizonyítékok tűnnek "hamisnak"?

Tudsz egyáltalán eleget a jelenleg elfogadott modellről, hogy tudd, egyáltalán mit próbálsz cáfolni?

2014. jan. 21. 00:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!