Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Merre van a Világegyetem...

Brain Storming kérdése:

Merre van a Világegyetem középpontja, vagy a Nagy Bumm helye?

Figyelt kérdés
Ha biztonsággal megállapítható, hogy a Világegyetem tágul, akkor megállapítható a tágulás középpontja is, nem? Tud erről valaki valami megbízható információt?
2009. okt. 11. 02:36
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
56%
Jó példa még a rétestészta, amikre mazsolát teszel. Ha minden irányból megfogják a tésztát, és nyújtják, akkor akármelyik mazsolát is nézed, az összes többi távolodik tőle. Ha átmész egy másik mazsolára, akkor ott is ugyanez van.
2009. okt. 12. 02:26
 12/26 anonim ***** válasza:
45%
Hát pedig. Aki azt bizonygatja, hogy nincs középpont annak csak elárulom, hogy kimérték a kozmikus háttérsugárzás vörös- és kékeltolódását. Ergo van egy 0 sebesség amihez lehet viszonyítani. Ha ezt megismételnénk pár (ezer, millió) fényévvel arrébbról, akkor megkapnánk két vektort, aminek a metszéspontja ad egy középpontot. Ha párhuzamosak na akkor állhat a lufis elmélet...
2009. okt. 12. 10:07
 13/26 anonim ***** válasza:
52%
Nos igen ... Érdekes, hogy senki nem vitatja az ősrobbanást magát. Akkor nem értem mért mondják egyesek hogy nincs középpont. Természetesen van, ha valóban volt ősrobbanás. A probléma a viszonyítással van. Ugyanis egész egyszerűen nem volt mihez viszonyítani a helyzetét. Ma sem sokkal könnyebb a dolog, hiszen egy folyamatosan változó, de alapvetően táguló világegyetemről beszélünk. legszemléletesebb a lufis példa valóban, hiszen annak minden egyes pontja tágul egymáshoz képest, így ezekből megállapítani a tágulásának kiinduló pontját valóban nehézkes. Az utolsó hozzászóló azonban rávilágított hogy elméletileg mégis megállapítható a vörös és kék eltolódások alapján az ominózus pont. A nehézsége abban áll, hogy a megfigyelés időszaka rendkívül rövid a világegyetem vélt korához (13,6 milliárd év) képest. És a megfigyelhető változás (maga a tágulás) nagyon pici. Gyakorlatilag összemérhető az alkalmazott műszerek és módszerek hibahatárával, így pontos eredményt egyelőre nem remélhetünk. De a lényeg hogy az a pont igenis létezik, és elméletileg meg is található. De erre még sajnos (?) várnunk kell ...
2009. okt. 13. 13:49
 14/26 anonim ***** válasza:
63%
az ősrobbanás előtt nem volt tér, csak energia. gondolom az ősrobbanás maga a tér, amely folyamatosan tágul, minden pontja minden pontjától, ezért nincs középpontja
2009. okt. 13. 22:05
 15/26 anonim ***** válasza:
89%

"az ősrobbanás maga a tér, amely folyamatosan tágul, minden pontja minden pontjától, ezért nincs középpontja"

Ez így korrekt, de ezért lepontozás jár a világegyetemet mint valami barackot "maguk elé képzelők" részéről. A "Hol történt az ősrobbanás" köznapi fogalmakkal kérdésre két logikus választ lehet adni, vagy azt, hogy "mindenhol", vagy azt, hogy "sehol, mert előzőleg nem volt tér".

2009. okt. 14. 10:11
 16/26 A kérdező kommentje:
A National Gegraphy távcsövekről szóló filmjében éppen most mondták, h a "világegyetem egy pontból kiindulva, arányos sebességge tágul" - mégis lehetséges oan elképzelés, h a Nagy Bumm egy meghatározható pontból indult ki?
2010. jan. 6. 14:40
 17/26 anonim ***** válasza:
"jobbra lefelé van a világegyetem középpontja" :D Ezen jót röhögtem, enyhe irónia van a mondatában. :D
2010. jan. 6. 17:01
 18/26 anonim ***** válasza:
85%
igen, de ez a pont magában foglalta az egész Univerzumot. Ugyanis az Ősrobbanással a tér pontjai "távolodnak", a kezdeti pillanatban a tér összes pontja abban az egyetlen pontban volt.
2010. jan. 6. 17:51
 19/26 A kérdező kommentje:
No, így már értem!
2010. jan. 6. 21:41
 20/26 anonim ***** válasza:
73%

"mégis lehetséges oan elképzelés, h a Nagy Bumm egy meghatározható pontból indult ki?"

Egy tágulás mindig egy pontból indul ki, de a világegyetem tágulása nem a mai világegyetemen belüli valamelyik pontból indul ki. Ez az, amit sokan nem akarnak megérteni. A tágulás kezdőpontja attól függően, hogyan értelmezzük, vagy a világegyetemünk összes térpontja, vagy egyik sem.

2010. jan. 7. 04:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!