Milyen gyorsan tágult illetve tágul a világegyetem?
Ajánlom, olvasd el Leon max Ledermann és Dick Teresi könyvét. A címe: Az isteni a-tom.
Egy részlet, azaz részletek belőle "kedvcsinálónak":
dellfil
Semmilyen nyugalmi tömeggel rendelező anyag nem gyorsulhat fel fénysebességre. Az nem tilos, hogy eleve gyorsabb legyen.
De a világegytemnél nem ez volt.
Ott az történt, hogy az ősrobbanás után egy "ideig" még nem volt téridő. Ezalatt tágult ki a világegyetem hatalmasra - és közben született meg a téridő, amiben már jóval lassabban tágul tovább (nem fénysebességgel).
Másrészt nincsen abszolút téridő. A világegyetem annál gyorsabban tágul, minél messzebb van tőled az adott rész - tehát elég messzire már akár fénysebesség fölött is tágulhatna. Itt jön az, hogy nincs abszolút téridő - tehát a világegytem távoli része nincsen összekötve a közelivel. A kettő között a kapcsolatot csak a fény sebességével terjedő hatások (pl. a gravitáció) jelenti - tehát akárhol is vagy, ott sehol sincs fénynél nagyobb sebesség. Mindenütt csak lokális téridő és lokális sebességek vannak. Ahol pedig már a tér olyan gyorsan tágul, hogy ez nagyobb lenne a fénysebességnél - onnan a fény soha nem fog eljutni hozzád.
Van a fénynél nagyobb sebesség. Például egy lézerrel rávilágítasz a Hold peremére, majd marha gyorsan elfordítod a lézert az átmérője mentén. Ha elég gyorsan fordítod (~0,00001s alatt), akkor a lézer foltja a fénynél gyorsabban fog mozogni.
Az igaz, hogy anyagi részecske nem lépheti át a fénysebességet, de a világegyetem határa nem anyagi részecske, hanem az előbbi folthoz hasonló dolog.
Az ősrobbanás elméletét meg nem vallani kell, mert nem hittétel. Egyszerűen egy elmélet, amit el lehet fogadni vagy nem. Viszont az Univerzum születésére vonatkozó lehetséges elméletek közül a legjobban alátámasztott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!