Merre van a Világegyetem középpontja, vagy a Nagy Bumm helye?
Nem, a tágulásnak nincsen középpontja, vagy ez nem a mi világunkban van.
Úgy képzeld el, mint egy lufit: ha felfújod, az is tágul - és NEM LEHET egy olyan pontot kijelölni a lufi felszínén, ami a tágulás középpontja lenne. Minden pontja távolodik mindegyik másiktól - pont úgy mint a mi világunkban.
Nincs "nagy bumm helye" és így nincs középpont. Bővebben
Igen ezen én is gondolkodtam már hogy -hogyan lehetséges az hogy nincs(?) középpont. Pedig a logika azt mondja hogy a 3D térben a tőlünk legtávolabbi objektum távolodik a leggyorsabban(ez bizonyított),akkor fél úton kellene lennie az epicentrumnak.Csak az a baj hogy minden irányban ez a helyzet. Azaz tőlünk távolodik minden akármerre nézünk.(1-2 galaxis Kivételével) Mivel a nagy Bumm elmélet is csak elmélet,ezért 100% ra nem lehet meg mondani hogy mi is történt kb 15 milliárd évvel ezelőtt,találgatások vannak.
Mivel a tágulás mértéke gyorsul(bizonyított),emiatt sok elméleti variáció van,köztük a nagy Bumm elmélettel a vezető helyen.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha van megfigyelhető mozgás - és a tágulás esetén több megfigyelhető mozgó objektum is van - akkor mindezt iránnyal is le lehet látni (mivel a mozgás vektormennyiség), így ezt visszavezetve kell, h legyen legalább egy irány!
Mert - ha a legtávolabbi megfigyelhető objektumok kb. 10 milliárd fényévnyire vannak, és a Nagy Bumm időpontját is kb ien időtávra tesszük, akkor vagy a megfigyelhető világ peremén kell lennie, vagy a szomszédságunkban...
A lufis példa csak az egyenletes tágulás szemléltetésére alkalmas, egy robbanásból eredő táguláséra nem. Mellesleg egy gömbfelület három pontjából már meghatározható magának a gömbnek a középpontja, ugyanúgy, mint ahogy egy körívnek is meghatározható három pontja alapján a középpontja.
Nem érted a lufis példát.
Az a robbanás szemléltetésére is jó - és még egyszer: UGYANÚGY tágul, mint a világegyetemünk. Az egyetlen különbség, hogy a lufi felülete 2 dimenziós - míg a világegyetemünk 3. Ettől függetlenül pont ugyanúgy viselkednek: minden pont távolodik mindegyik másiktól, és a távolabbiak arányosan jobban távolodnak.
A középpont pedig egyik esetben sincsen benne a világban.
Köszönöm a magyarázó válaszokat - talán túl szemléletesen akartam elképzelni a Nagy Bummot:)))
Végre sikerült megértenem valamit, amit eddig nem tudtam magam előtt elképzelni!
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!