Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Merre van a Világegyetem...

Brain Storming kérdése:

Merre van a Világegyetem középpontja, vagy a Nagy Bumm helye?

Figyelt kérdés
Ha biztonsággal megállapítható, hogy a Világegyetem tágul, akkor megállapítható a tágulás középpontja is, nem? Tud erről valaki valami megbízható információt?
2009. okt. 11. 02:36
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
67%

Nem, a tágulásnak nincsen középpontja, vagy ez nem a mi világunkban van.

Úgy képzeld el, mint egy lufit: ha felfújod, az is tágul - és NEM LEHET egy olyan pontot kijelölni a lufi felszínén, ami a tágulás középpontja lenne. Minden pontja távolodik mindegyik másiktól - pont úgy mint a mi világunkban.

2009. okt. 11. 02:42
 2/26 anonim ***** válasza:
79%

Nincs "nagy bumm helye" és így nincs középpont. Bővebben

[link]

2009. okt. 11. 08:25
 3/26 anonim ***** válasza:
65%

Igen ezen én is gondolkodtam már hogy -hogyan lehetséges az hogy nincs(?) középpont. Pedig a logika azt mondja hogy a 3D térben a tőlünk legtávolabbi objektum távolodik a leggyorsabban(ez bizonyított),akkor fél úton kellene lennie az epicentrumnak.Csak az a baj hogy minden irányban ez a helyzet. Azaz tőlünk távolodik minden akármerre nézünk.(1-2 galaxis Kivételével) Mivel a nagy Bumm elmélet is csak elmélet,ezért 100% ra nem lehet meg mondani hogy mi is történt kb 15 milliárd évvel ezelőtt,találgatások vannak.

Mivel a tágulás mértéke gyorsul(bizonyított),emiatt sok elméleti variáció van,köztük a nagy Bumm elmélettel a vezető helyen.

2009. okt. 11. 09:49
 4/26 A kérdező kommentje:

A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha van megfigyelhető mozgás - és a tágulás esetén több megfigyelhető mozgó objektum is van - akkor mindezt iránnyal is le lehet látni (mivel a mozgás vektormennyiség), így ezt visszavezetve kell, h legyen legalább egy irány!

Mert - ha a legtávolabbi megfigyelhető objektumok kb. 10 milliárd fényévnyire vannak, és a Nagy Bumm időpontját is kb ien időtávra tesszük, akkor vagy a megfigyelhető világ peremén kell lennie, vagy a szomszédságunkban...

A lufis példa csak az egyenletes tágulás szemléltetésére alkalmas, egy robbanásból eredő táguláséra nem. Mellesleg egy gömbfelület három pontjából már meghatározható magának a gömbnek a középpontja, ugyanúgy, mint ahogy egy körívnek is meghatározható három pontja alapján a középpontja.

2009. okt. 11. 12:46
 5/26 anonim ***** válasza:
76%

Nem érted a lufis példát.

Az a robbanás szemléltetésére is jó - és még egyszer: UGYANÚGY tágul, mint a világegyetemünk. Az egyetlen különbség, hogy a lufi felülete 2 dimenziós - míg a világegyetemünk 3. Ettől függetlenül pont ugyanúgy viselkednek: minden pont távolodik mindegyik másiktól, és a távolabbiak arányosan jobban távolodnak.

A középpont pedig egyik esetben sincsen benne a világban.

2009. okt. 11. 12:58
 6/26 dellfil ***** válasza:
82%
A 12:58-as pontos választ adott, de félek, sokan nem fogják fel, hogy erre igazán szemléletes példa nincs, és ezért az "elképzelhető" kategóriákba próbálják "belegyömöszölni" a "Nagy Bumm" teória bizonyos kijelentéseit. Így persze, hogy tele lesz ellenmodással. (és a "vita" véget nem ér)
2009. okt. 11. 13:14
 7/26 anonim ***** válasza:
76%
Általában rosszul képzeljük magunk elé a Nagy Bummot. Itt nem arról van szó, hogy a galaxisok repülnek szanaszét az üres térben, hanem arról, hogy maga a tér tágul minden irányban. Minden galaxisban az ottani megfigyelő úgy látja, hogy ő van a világegyetem középpontjában (mi is ezt látjuk) és tőle távolodik minden. A Nagy Bumm előtt nem létezett sem tér, sem idő, bármennyire nem is tudjuk ezt elképzelni és felfogni. A mostani elméletek szerint egyébként a Nagy Bumm utáni első másodperc töredékében (felfoghatatlanul kis időrész alatt) a tér a fénysebességnél is gyorsabban tágult (inflációs elmélet) és azonnal óriásira fúvódott fel.
2009. okt. 11. 14:33
 8/26 anonim ***** válasza:
41%
Szerintem a világegyetem középpontja jobbra lefelé van.
2009. okt. 11. 15:06
 9/26 anonim ***** válasza:
73%
Igen, pontosan az a baj, hogy az emberek keverik a "maguk elé tudják képzelni"-t a megértéssel. Bizonyos dolgok csak akkor érthetők meg, ha nem próbáljuk magunk elé képzelni, ugyanis a "magunk elé képzelés" az agyunknak egy olyan funkciója, amivel csak közepes méretű, lassan mozgó, szobahőmérsékletű tárgyakat lehet vizsgálni. A világegyetem meg tipikusan nem ilyen.
2009. okt. 11. 15:52
 10/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a magyarázó válaszokat - talán túl szemléletesen akartam elképzelni a Nagy Bummot:)))

Végre sikerült megértenem valamit, amit eddig nem tudtam magam előtt elképzelni!

Köszönöm!

2009. okt. 11. 20:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!