A kétrés-kísérletből tényleg AZ következik?
Jó. Vegyünk egy példát. (van sok ötletem, majd egyenként megölhetitek)
Csak hogy lássam, hogy nem működik.
Ez a leggyengébbik.
Előállítok egy lézersugarat, ráviszem a kétrésre, létrehozom az interferencia-képet egy féligáteresztő tükrön. Tükör mögött lencsével összefogom újra a sugarat
és ellövöm a Marsra, ahol abból hozzák létre a képet. Most itt megpróbálom detektálni a fotonátlépés helyét.
Összedől-e a Marson az interferencia-kép, és ha igen, mikor?
Remélem senki nem fog most azzal reagálni, hogy a sugaram alapból csak fénysebességgel ér a Marsra, a telefon sebessége sem az, amíg bevezetik a kábelt a házba. :)
Most akkor megint a kétrés-kísérletről beszélünk? Csak mert ez nem kvantumteleportáció.
Az általad elképzelt elrendezésben nincs összefonódott fotonpár. Vagyis ha mindig csak egy foton van a teljes rendszerben, akkor az vagy nálad csapódik be, vagy a Marson. Hosszú idő alatt kirajzolódik mindkét helyen az interferenciakép.
Ha te itt detektálni akarod a mérés helyét, ahhoz meg kell semmisítened a fotont. Ha épp a másik résen megy át a foton, mint ahol detektálni akarod, akkor a Marsra jut, de nincs interferenciakép. Ha detektálod, akkor nem jut el a Marsra.
Remek, kezd összeállni a kép.
Már kezdek rászagolni a dologra.
Alaptétel: amit detektáltam, az további felhasználásra elveszett, tehát nem tud infót továbbvinni.
Most kinyírkálom az összes általam is elvethető hülye verziómat, ami marad, azt majd ti és ha még mindig marad, megyünk a szabadalmiba. :D
A "ti" egyelőre csak a kedves fizikus válaszoló marad, én egyelőre visszavonulok és elmélyedek még egyszer a témakörben, mert nem akarok hülyeséget beszélni :)
De kíváncsian várom a továbbiakat.
Aki igazán át akarja érezni a kvantummechanika misztériumát, annak ajánlom az Elitzur-Vaidman kísérlettel való megismerkedést - ha még nem ismeri. Pofonegyszerű és mégis mellbevágó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!