A kétrés-kísérletből tényleg AZ következik?
Wadmalac!
Én voltam az, aki bizonygatta a fénysebességes dolgot :)
De félreértettél.
Én nem azt bizonygattam, hogy az "információ-terjedés" a két részecske között véges (fény-) sebességű, hanem azt, hogy hiába történik meg "végtelen sebességgel", nem tudjuk a változás által hordozott információt "azonnal" kinyerni, tehát ilyen módon egyelőre nem lehetséges a fénynél gyorsabb kommunikáció.
Persze lehet, hogy én értelmeztem rosszul valamit, javítsatok ki, ha így van.
Mondjuk a vitapartnerednek igaza volt annyiban, hogy az információátvitel, ami a kvantumteleportáció lényege, valóban csak legfeljebb fénysebességgel történhet, így maga a kvantumteleportáció is tulajdonképpen legfeljebb csak fénysebességgel történhet. Amit Alice mér a maga részecskéivel, annak hatása természetesen azonnali Bob számára, de egész addig, amíg Alice át nem küldi a klasszikus csatornán a bitjeit, ezzel Bob nem tud mihez kezdeni.
Teleportálni anyagot a tér egyik pontjáról a másikra - és a teleportáció kifejezés eredetileg ezt jelenti - nem tudunk. A kvantumteleportáció egy kvantuminformatikai fogalom és csak információ átvitelét jelenti kvantumrendszerek segítségével, amihez óhatatlanul szükséges egy klasszikus csatorna is, s emiatt az információátvitel effektív sebessége nem lehet a fényénél nagyobb.
Értem a logikáját a dolognak, de ez csak azt jelenti, hogy most nem tudunk így információt kiolvasni, maga a jelenség ettől még "időtlen".
Ezzel nyitva hagyja a fénynél gyorsabb információ-átvitel lehetőségét, az információ azonnal ott van, de az azonnali kinyerése MÉG megoldatlan. Itt a kinyerésnek szerintem ELVI akadálya nincs, pillanatnyilag is csak technikai van, és ezt a fénysebesség, mint határsebesség elvben sem akadályozza.
Az, hogy ez NEM az anyagi teleportáció, én is tisztában vagyok, ezt írtam feljebb is, számomra erre a jelenségre nem is igazán fekszik a teleportáció kifejezés.
Wadmalac,
Két különböző dologról beszélsz. Az összefonódott részecskéken végzett mérés hatása azonnali. De ekkor információ még nem továbbítódott, csak az állapotok egy keveréke. A fogadó félnek négy lehetséges állapot közül kell kiszűrnie azt, amit át akartak küldeni neki. Ehhez kell az a két klasszikus bit. Enélkül elvileg is lehetetlen a dolog, nem csupán technikailag.
Akkor tanulj egy kis kvantummechanikát, az a fizikai akadály.
Az információ a 4 bittel továbbítódik, nem a kvantumméréssel. A kvantumteleportáció lényege nem a fénysebességnél gyorsabb, hanem a lehallgatásbiztos információátvitel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!