Hogy tágul a világegyetem, ha ütközőpályán vagyunk?
Figyelt kérdés
Nem nagyon értek hozzá,de hallottam tudományos műsorba,hogy a világegyetem tágul,vagyis minden egyre messzebb lesz mindentől.Ugyanakkor azt is mondták,hogy a Tejútrendszer kb 4 milliád év múlva ütközni fog az Androméda köddel.Ha ütközik a két galaxis,akkor hogy távolodik egymástól?2012. nov. 15. 14:42
1/2 anonim válasza:
Általánosságban mondható el a tágulás. Ez annyit jelent hogy az univerzumot alkotó objektumok egymáshoz képest az esetek bőven túlnyomó többségében tágulnak. Igaz ez a nagyon távoli galaxisokra, de nem feltétlenül a szomszédosokra. Az ősrobbanás után közvetlenül a kialakult tágulásban minden egyes objektum egymáshoz képest tágul. Pl a tejútrendszer és az Androméda galaxis még egymáshoz képest is. De ha azt nézzük, hogy a tágulás során eleve nagyon közel vagyunk egymáshoz képest, akkor belátható, hogy míg hatalmas sebességgel távolodik mindkettő a középponttól (ahol a robbanás volt), csak az eseményt követően igaz a tágulás és egy idő után a gravitáció győzni tud, a két galaxis közeledni kezd egymáshoz. Ha úgy jobban tetszik, mondjuk a kezdeti tágulás során kialakult - most mondok egy számot, ami nem feltétlenül valós- 1°körüli szög amivel eredetileg haladtak a térben egymáshoz képest, lassan lecsökken nullára, majd átmegy negatívba, és biza előbb utóbb össze is ütköznek. Pl. amikor egy ágyuval kilőnek ferdén egy lövedéket, az alapvetően távolodik az ágyutól, és a földtől is, de a repülése során a gravitáció előbb utóbb vízszintesbe majd negatívba módosítja a lövedék földhöz képest mért repülési szögét, holott az alapsebessége (az ágyuhoz viszonyított) alig csökken.
2/2 A kérdező kommentje:
Értem,köszi a választ:)
2012. nov. 15. 19:42
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!