Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Akik értenek az űrkutatáshoz,...

Akik értenek az űrkutatáshoz, megválaszolnák pár kérdésem?

Figyelt kérdés

1, A Hubble űrtávcső jelenleg hol jár? Elhagyta/el fogja valaha hagyni a Tejútrendszert vagy nem?

2, A világűr tudtommal galaxisokból áll. De mi van két galaxis között? Ha lenne rá technológia, és ki tudnánk menni a Tejútrendszer és az Andromeda-galaxis közé, ott a tökéletes semmi lenne? Vagy keringnek elvétve is csillagok, egyéb anyagok, amik nem tartoznak egy galaxishoz sem?

3, A galaxisok forognak? Ha jól tudom, minden galaxis közepén fekete lyuk van, elképzelhető, hogy az forgatja a galaxisokat?

4, A 3. kérdésre hivatkozva, miért van az, hogy a fekete lyukak nem emésztik fel a galaxisokat? Ha jól tudom, ami a közelükbe kerül, "semmivé" lesz, eltűnik...

Köszönöm!

2012. aug. 8. 14:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

1. Föld körüli pályán. Nem megy sehová. Legfeljebb lezuhanhat a Földre.

2. Ezt nem tudom pontosan, de szinte biztos vagyok benne, hogy kóbor csillagokat lehet találni.

3. Forognak, és maguktól, nem a fekete lyuk forgatja.

A Föld se azért kering a nap körül, mert a Nap forgatja.

Nincs bizonyítva, hogy mindegyiknek a közepén fekete lyuk lenne. Valószínűleg soknak a közepén az van.

4. A Föld se zuhan bele a Napba, hanem szépen pályán marad. Nem nagyon közeledik, nem nagyon távolodik.

Feketelyuk esetén ugyanez a helyzet, nem mennek közelebb, ezért a feketelyuk nem zabálja meg őket.

2012. aug. 8. 15:12
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek, csak kiegészítésül:

"De mi van két galaxis között?"

Igen ritka gáz, gyakorlatilag szinte tökéletes vákuum. (Amennyire tudjuk.)

Guglival úgy találsz róla még infót, hogy "intergalaktikus anyag".

(A csillagközi térben, a galaxison belül: "intersztelláris", a Naprendszerben pedig "interplanetáris".)

2012. aug. 8. 15:26
 3/13 A kérdező kommentje:

Persze, nem azért kering, mert a Nap forgatja, de a Nap tömegvonzása is szerepet játszik benne nem? Namármost, eddigi tudásom szerint a fekete lyukak tömegvonzása sokszorosa a Napnak. Javíts ki, ha tévedek.

A 2. válaszról eszembe jutott még egy kérdés: az a vákuum az olyan, hogy beszippant? Tehát ha kiállok a galaxis szélére (oké, tudom hogy nincs pontos széle, de tegyük fel :P), akkor magába szív? Gondolom, erre nincs olyan magyarázat, ami 100%-ig igaz lenne, de mégis mik a feltevések?

2012. aug. 8. 15:34
 4/13 anonim ***** válasza:

"az a vákuum az olyan, hogy beszippant?"

Ahhoz, hogy "beszippantson", nyomáskülönbség kell. Valójában nem a vákuum szív, hanem a másik oldalon lévő nagyobb nyomás fúj. Tehát az úr vákuuma nem szív ki a galaxisból, mert nincs ilyen éles nyomás-határ. Amúgy sincs olyan nagy különbség az intergalaktikus és intersztelláris tér között, igazából mindkettő elég jó vákuumnak tekinthető. Az egyikben mondjuk köbméterenként van egy atom (vagy molekula), a másikban meg köbkilométerenként. Szóval az nem szív sehova. :)

2012. aug. 8. 15:50
 5/13 anonim ***** válasza:

* "Tehát az úr vákuuma"

Bocsánat: ŰR.

:D

2012. aug. 8. 15:51
 6/13 anonim ***** válasza:

"Persze, nem azért kering, mert a Nap forgatja, de a Nap tömegvonzása is szerepet játszik benne nem? Namármost, eddigi tudásom szerint a fekete lyukak tömegvonzása sokszorosa a Napnak. Javíts ki, ha tévedek."

Nem tévedsz. A Nap tömege szükséges ahhoz, hogy pályán maradjunk.

És igen, egy szupermasszív fekete lyuk tömege sokszorosa a Napénak. Ennek megfelelően a galaxis keringése is másképp zajlik. (Távolságok, sebességek, stb.)

2012. aug. 8. 16:07
 7/13 anonim ***** válasza:

A vákuum nem "szív magába"(?).A vákuum az annyit tesz hogy üres tér. De teljesen üres tér szerintem nem túl gyakori , talán egyáltalán nincs . Egy két atom vagy molekula mindenhol van.Na de visszatérve arra hogy magába szív-e : Nem.

Nem nagyon értem a kérdést.Talán arra gondolsz hogy mi történne ha egy űrállomás vagy egy űrhajós szkafandere léket kapna?Ezen esetben minden molekula és minden atom elkezdene nagysebességgel kiszivárogni a a vákuumba.A gázoknak ugyanis van egy olyan tulajdonságuk hogy nem nagyon szeretnek összezárva lenni.A gázok mindig ki akarják tölteni a rendelkezésre álló teret.Aztán ha véletlenül az űrruha szakad ki ott már elég undorító dolgok lesznek.Mint már mondtam a testedből minden gáz eltávozik mert kiszívja a vákuum.Aztán a testben lévő összes folyadék és vérben oldott gáz felforr és elhaggya a testet.A szem felületéről is azonnal elpárolog a folyadék.

Véletlenül nem inkább a Voyager szonda párra gondoltál a Hubble helyett?

És különben valaki írta hogy a bolygók nem közelednek a központi csillagukhoz.A válasz az hogy mégis.

Valahol itt említik is ezt:

http://www.youtube.com/watch?v=N8FtzbBiE6E

2012. aug. 8. 16:10
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. És igen, a Voyager-re gondoltam, csak elírtam. :D

Én a semmit úgy gondoltam, hogy nem látnánk semmit. Oké, hogy vannak molekulák, atomok, de mondjuk ott lennénk két galaxis között, akkor - a galaxisok fényét leszámítva - csak feketét látnánk?

2012. aug. 8. 16:35
 9/13 A kérdező kommentje:
Csak mert gondolom, hogy egy-egy atomot/molekulát szabad szemmel igen nehéz észrevenni. Tudom, hogy mindenhol jelen vannak, köztük ugyebár a levegőben is, a levegő mégis "láthatatlan" (átlátszó). Remélem érthető a példa.
2012. aug. 8. 16:36
 10/13 anonim ***** válasza:

"mondjuk ott lennénk két galaxis között, akkor - a galaxisok fényét leszámítva - csak feketét látnánk?"

Igen, szerintem olyan lenne, mint mikor nagyon sötét éjszaka felnézel az égre, csak még csillagok sem lennének. Esetleg egy-két közeli galaxis halvány maszatként látszana, de ennyi.

2012. aug. 8. 16:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!