Ha a Földtől távolodunk, az ismert világegyetem
peremére, akkor az időben utazunk visszafelé?
Valahogy úgy.
Láttad a Halálhajó (event horizon) c. filmet? Abban elővett egy papírt, azt összehajtotta és átszúrta egy ceruzával. (Csak ott a térugrás volt a téma) Vagyis: Ha óriási gyorsasággal elindulsz a földtől a világegyetem peremére, akkor a tér meghajlik, és ugyanoda térsz vissza, ahonnan elindultál. De ez már nem a kérdéshez kapcsolódik.
Nézz szét a cinemastore-on, ott rengeteg ilyen dokum. film van.
2012. júl. 22. 02:41
Ha kitekintesz a világűrbe,akkor minél távolabbi az objektum amit vizsgálsz,annál régebben történt dolgot látsz a térben,mivel a fény sebessége korlátozott.
Mai tudásunk szerint jelenleg 14-15 milliárd év körül van a határa a legmesszebb látható objektumnak,ami azt jelenti hogy ennyi idő biztosan el is telt a világegyetem keletkezésének pillanatától.
2012. júl. 22. 03:23
Ugye ha a monitorra ránézel, akkor sem a monitor jelenlegi állapotát látod, hanem a kb. 3 nanoszekundummal korábbit, mert a fénynek 3 ns-ra volt szüksége a monitort a fejedtől elválasztó 1 méteres távolság megtételéhez. Amikor a Napba nézel, akkor sem a Nap pillanatnyi állapotát látod, mert a fény kb. 8 perc alatt ér ide a Napból, tehát mi itt a Földön mindig olyannak látjuk a Napot, amilyen 8 perccel ezelőtt volt. És így a távcsövekben látható, több milliárd fényévre lévő objektumokat is olyannak látjuk, amilyenek több milliárd évvel ezelőtt voltak, mert mi itt most azt a fényt láthatjuk, ami több milliárd évvel ezelőtt indult el azokból a galaxisokból, kvazárokból stb. Tehát minél messzebbre nézünk, minél közelebb tekintünk az ismert világegyetem pereméig, annál régebbi objektumokat láthatunk, tehát a látvány révén tulajdonképpen utazunk visszafelé az időben.
2012. júl. 22. 04:02
"Ha a Földtől távolodunk, az ismert világegyetem peremére, akkor az időben utazunk visszafelé?"
Nem, ez baromság. És az univerzumnak nincs pereme.
2012. júl. 22. 07:10
Nem baromság, de kicsit összetettebb a dolog. Ahogy távolodsz a földtől, neked mindig jelen van. Nem mult. Viszont valóban a multba tekintesz, hiszen a csillagok, galaxisok fénye sok sok idő alatt ér ide. Te az épp akkori állapotukat látod a földről. Pl a nap fénye 8 perc alatt ér a földra. Ha valami történne a nappal, te azt 8 percig nem vennéd észre. De ha teszemazt valahol a naprendszer peremén, vagy azon túl lennél egy rádióval, és fognád a földi adásokat, akkor nem a mait, hanem az évekkel korábbiakat. Az akkori, ottani jelenedbe az akkori fold adásai értek oda épp. Így kb a multat hallgatnád a jelenedben.
2012. júl. 22. 08:22
6/11 A kérdező kommentje:
És lehet értelme az Idő-paradoxonnak? H pl megteremtettem, hogy megteremthessek, hogy megteremthessek..és így tovább...
Nincs, hiszen nem tudsz fénynél gyorsabban utazni. De ha tudnál, akkor is csak LÁTNÁD, mi fog történni, tenni ellene nem tudsz.
2012. júl. 22. 13:16
" Ha valami történne a nappal, te azt 8 percig nem vennéd észre."
És ennek mi a franc köze van az időben visszafelé UTAZÁSHOZ???
2012. júl. 22. 22:03
Az, hogy az időben visszafelé utazást csak képletesen mondhatták abban a műsorban/cikkben, amiben a kérdező hallotta.
2012. júl. 22. 23:09
Előzőnek igaza van, az utazást képletesen mondták, a múltat látjuk, mert a fénynek is véges a sebessége és amikor kinézünk egy millió fényévnyire levő csillagra, akkor annak csak az 1millió évvel ezelőtti képét látjuk, a csillag maga lehet hogy már el is pusztult.
De igazából mindig is a múltat látjuk, mert amíg a szemidegből az agyba jut az információ és feldolgozza a látott képet az is eltart pár századmásodpercig, tehát a jelent soha nem láthatjuk emberi szemmel.
2012. aug. 5. 18:38
Kapcsolódó kérdések: