Mi van a világegyetem "határán" túl (többi lent)?
"Mi van a világegyetem "határán" túl?"
A nagy átveréshez szükséges eszközök...
Tehát akkor inkább úgy képzeljük el, hogy van egy gömb alakú terünk, amiben és amink a felszínén égitestek helyezkednek el? Nem pedig úgy, mint a Földet, ami kb ugyanilyen, de "fölfelé" is lehet benne menni? Minden esetre nagyjából kezdem érteni. Elég sok dolgot olvasok ilyen témában, anélkül hogy fizikus lennék, és elég érdekesek ezek, de sok dolgot csak nehezen tudok elképzelni.
Pl. a nagy bumm fizikáját (ami a nulladik másodpercben volt, a Planck-skálán mért legkisebb idő és a 0. sec között.
Kérdező, itt eléggé nagy zavar van a fejedben.
A világegyetemet mi azért látjuk gömbnek, mert a fény ilyen messziről ért el hozzánk idáig. Ennek a látható gömbnek a mérete egyre növekszik, ahogy múlik az idő, és távolabbi területekről is eljut hozzánk a fény.
De ettől még a világegyetem alakja nem lesz egy 3 dimenziós gömb!
A lufis példánál ezt úgy képzelheted el, hogy a szemlélő egy kört lát a lufi felszínén, és annak a belsejében tud nézelődni. A körön kívülről még nem jutott el hozzá a fény.
De a lufi "peremére" ő sem fog eljutni soha - a lufinak nincsen pereme!
Aztán pedig hogyan hagynád el a lufit? Csak a felületén tudsz mozogni! Se kifelé, se befelé nem tudsz ott menni, de még csak nem is látod, mi van ott.
Ugyanígy a mi világunkban sincsen olyan irány, ami mentén ki lehetne menni a világunkból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!