Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi van a világegyetem "határán...

Mi van a világegyetem "határán" túl (többi lent)?

Figyelt kérdés
Ha rendelkezésünkre állna elég nagy sebesség, amivel el tudnánk jutni a látható világegyetem peremére (vagy akár már alapból ott lennénk), és feltételezzük, hogy el tudnánk hagyni annak gravitációs vonzását, akkor előbb-utóbb (ha a világegyetem aktuális tágulási sebességénél gyorsabban megyünk) elérjük "tér" szélét. Van erre valami elképzelés, hogy ott mi történne, ha tovább mennénk? Nyilván nincs mögötte semmi, de mi lenne? Mintha egy buborékot képzelnénk el, haladnánk tovább a peremén vagy megváltozna a sebesség- és egyéb dolgaink felfogása és fel sem tűnne, hogy ott vagyunk csak egy esetleges külső szemlélőnek?
2012. júl. 24. 11:00
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Jelenlegi tudásunk szerint világegyetemnek, magának a térnek, nincs széle. Hasonlóan, mint ahogy egy gömb felületének sem. Ha úgy tetszik, egy többdimenziós hipertest felszíne a mi három (négy) dimenziós világunk. A világegyetem tágulása nem csak azt jelenti, hogy az égitestek, galaxisok egyre távolodnak egymástól a térben, hanem maga a tér is tágul, amiben helyet foglalnak.
2012. júl. 24. 11:11
 2/20 anonim ***** válasza:
88%

"Mi van a világegyetem "határán" túl?"

A nagy átveréshez szükséges eszközök...

2012. júl. 24. 11:13
 3/20 A kérdező kommentje:

Tehát akkor inkább úgy képzeljük el, hogy van egy gömb alakú terünk, amiben és amink a felszínén égitestek helyezkednek el? Nem pedig úgy, mint a Földet, ami kb ugyanilyen, de "fölfelé" is lehet benne menni? Minden esetre nagyjából kezdem érteni. Elég sok dolgot olvasok ilyen témában, anélkül hogy fizikus lennék, és elég érdekesek ezek, de sok dolgot csak nehezen tudok elképzelni.

Pl. a nagy bumm fizikáját (ami a nulladik másodpercben volt, a Planck-skálán mért legkisebb idő és a 0. sec között.

2012. júl. 24. 11:16
 4/20 anonim ***** válasza:
20%
folyamatosan nő a világ egyetem !! és mi nagyon le vagyunk maradva nagyon fény évekkel, és nem kis sebességgel nő hanem elképzelhetetlen sebességgel! lehet 2 fény évvel lesz nagyobb óránként! szóval főlejtőős
2012. júl. 24. 11:19
 5/20 A kérdező kommentje:
Négyes: te most elolvastad a kérdésemet, mert nem igazán látom, hogy az írásodnak akár csak parányi köze is lenne a kérdéshez :)
2012. júl. 24. 11:27
 6/20 anonim ***** válasza:
21%
ja utánna már én is észrevettem:DD csak az elejét aszt hittem ez a szokásos kérdés..:))
2012. júl. 24. 11:28
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
Az elsőnek van igaza:véges és határtalan az univerzum ahol élünk,mit egy gömb felszíne.De a négydimenziós univerzumunkban csak "a gömb felszíne" értelmezhető,a belseje nem,tehát csak a felszínén helyezkednek el a csillagködök,galaxisok,stb,legalábbis a jelenleg elfogadott nézetek szerint.
2012. júl. 24. 11:39
 8/20 A kérdező kommentje:
De én úgy tudom, hogy a látható univerzum kb. gömb alakú. Tehát tudunk utazni össze-vissza, mert "tér van". Ezek szerint a belsejébe sem tudunk utazni, ugyanúgy nem, mint ahogy távolodni sem tőle? Vagy ez olyan, hogy mi csak a felszínén elhelyezkedő teret fogjuk fel (tehát ami a buborék felszínén van), és a belsejéről nem tudunk tudomást venni (mert az számunkra elérhetetlen).
2012. júl. 24. 11:45
 9/20 A kérdező kommentje:
És végső soron az lesz, mint Kolombusszal, hogy elindulunk a Földtől mondjuk a Mars felé, haladunk egyenesen, és egyszer csak visszaérünk ide, mintha a Föld felszínén utaznánk.
2012. júl. 24. 11:46
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, itt eléggé nagy zavar van a fejedben.

A világegyetemet mi azért látjuk gömbnek, mert a fény ilyen messziről ért el hozzánk idáig. Ennek a látható gömbnek a mérete egyre növekszik, ahogy múlik az idő, és távolabbi területekről is eljut hozzánk a fény.

De ettől még a világegyetem alakja nem lesz egy 3 dimenziós gömb!

A lufis példánál ezt úgy képzelheted el, hogy a szemlélő egy kört lát a lufi felszínén, és annak a belsejében tud nézelődni. A körön kívülről még nem jutott el hozzá a fény.

De a lufi "peremére" ő sem fog eljutni soha - a lufinak nincsen pereme!

Aztán pedig hogyan hagynád el a lufit? Csak a felületén tudsz mozogni! Se kifelé, se befelé nem tudsz ott menni, de még csak nem is látod, mi van ott.

Ugyanígy a mi világunkban sincsen olyan irány, ami mentén ki lehetne menni a világunkból.

2012. júl. 24. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!