Mit használt a világnak az evolúciós elmélet?

"Milyen civilizációs vívmányaink vannak, amelyek az evolúciós elmélet (bármit is jelentsen ez pontosan) nélkül nem, vagy csak nehezen valósultak volna meg? "
A biológia egésze.
A kérdés maga érdekes, mármint, hogy az evolúció elmélete nélkül mi lenne? A helyzet az, hogy ha annak idején Darwin nem írta volna le, akkor leírta volna valaki más tíz-húsz-ötven-száz évvel később. A kezünkben lévő adatokból más következtetést nem lehet levonni. Lehet, hogy nem evolúciónak hívnák, de ugyanezt a természeti jelenséget ugyanígy leírták volna amúgy is. Ez kb. olyan kérdés, mint hogy mi lenne, ha nem ismernénk a hidrogént?
#27 Ez az alternatív történelem már csak azért is problémás, mert Amerikát talán fel se fedezték volna :) De ez csak a kisebb gond.
Utánanéztem a neten a kereszténység--tudományos forradalom viszonylatnak és ezt a cikket találtam, amit egy genetikus írt:
Sajnos még csak a summary-t olvastam el, de az alapján -- és mű a hosszát tekintve -- eléggé alapos munkának tűnik.
Ez pedig egy rövidebb iromány:
Alaposnak tűnik ez is, de talán egy kissé propagandisztikus.
Az evolúciós gondolat történetében is elmélyedtem kicsit. Arra a következtetésre jutottam, hogy minden vita és félreértés fő oka, hogy a többség nem látja a különbséget az alábbi két dolog között:
EVOLÚCIÓ: a fajok és populációk változásának, új fajok keletkezésének folyamata, amely a változó élettérhez való alkalmazkodást segíti, és a természetes szelekció a fő mozgatórugója. Ez megfigyelhető tény.
EVOLÚCIÓS EREDETTAN (saját elnevezésem): azon elképzelés, mely szerint a földi élővilág egyetlen közös őstől származik, és pusztán evolúciós folyamatok révén jött létre. Ez természetfilozófia.

"Ez természetfilozófia."
NEM, hanem tudományos hipotézis!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!