Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi köze az evolúciónak a...

Mi köze az evolúciónak a természetfeletti dolgokhoz? (részletek lent)

Figyelt kérdés

Máshogy nem tudtam volna leírni ezt a kérdést, talán így lesz a legjobb. Két történetet szeretnék részletesebben leírni. Az is meglepő, hogy a természettudomány kategóriába írom. Majd a végén szeretnék utalni rá hogy miért tettem ezt.

Szóval történt egyszer hogy a dédnagymamám meghalt. Egyik este emlékszem csak én és anya volt otthon, és én éppen ültem a fotelban, amikor a a hátam mögött a szekrényen elkezdett csörömpölni egy játék. Ez ilyen MacDonald'-os játék volt, sosem kezdett még el csörömplni magától, ilyen gyorsan meg végkép nem. De akkor folyamatosan azt tette, engem pedig a hideg kirázott, néhány másodperc múlva felugrottam a fotelból.

A Nagyszoba ahol voltunk, nem messze van a bejárati ajtótól, és ott pedig valami nagy dörömbölésre lettem figyelmes, hogy valaki mintha ököllel verné az ajtót. És amikor kinyitottuk az ajtót, senki nem volt ott. Nem hiszek a lélek halhatatlanságában, de abban biztos vagyok hogy a helyzetet kihasználva valamilyen természetfeletti megnyilvánulás volt, biztosan nem a dédnagymamám részéről. Aznap éjjel egész este nem aludtam.

Egy másik történet, amely például pont az alváshoz kapcsolódik: Emlékszem 2005-ben mint minden éven akkor is ment a Bajnokok Ligája. Én nagyon szeretem a futballt, de egyik este különös álmom volt. Álmomban, láttam a mérkőzést, az FC Porto-Internazionale mérkőzésből részleteket. Azt is láttam hogy gólok fognak születni, pontosan két gólt figyeltem meg. Különösen megfigyeltem azt, hogy az egyik gólt a Porto fogja szerezni, a másikat pedig az Inter, de az Interé egy öngól lesz, amit nyilván a Portonak számítanak be. A végeredmény tehát így 2-0 lenne a Porto javára. Ezt elmondtam az egyik osztálytársamnak. Ahogyan megálmodtam, olyan is lett a végeredmény, és másnap meccs után az osztálytársam azt mondta: "jól megállmodtad a Portót"

Lehetne még folytatni a sort, hogy például szó szerint láttunk egy természetfeletti lényt. Többen voltunk, tehát azt sem lehet mondani hogy képzelődtem volna, vagy mesélhetnék az ismerőseim beszámolójáról is.

A lényeg a következő: A mai természettudomány teljesen elveti annak a lehetőségét, hogy legyen természetfeletti intelligencia. Azt mondja, hogy az ember evolúcióval fejlődött ki, nincs felsőbb hatalom. És kérlek szépen ne utaljatok nekem a teista magyarázatokra, hogy az evolúció csak az élet fejlődését vizsgálja, attól még lehet valami más is.

Ez csak magánemberek véleménye, a kutatói nyilatkozatokból és a eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a mai természettudomány erősen ateista. Ezzel nekem nincs is problémám, de ha több millió ember beszámolt már olyan dolgokról, ami meghaladja a józan ész határait, miért vetik el olyan megrögzötten annak a lehetőségét, hogy a tudományos eredményeiken túl is van valami, vagy amit eddig vizsgáltak az hamis?

ja és mégvalami: Nem foglalkozom okkultizmussal,a beszámolóim ettől függetlenek, nem tudatosan keresem az okkultista megnyilvánulásokat...

2011. szept. 27. 11:16
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:

"ez az a tipikus reakció, amiről a kérdező beszél"

Ezt nem értem. Mi azzal a gond, hogy a lehetséges magyarázatok közül egy elhangzott? Senki nem mondta, hogy valóban ez történt.

"Én nem is tekintem a pszichológiát tudománynak"

A társadalomtudomány is tudomány. Ennek és a természettudományok határán van valahol a pszichológia. Empírikus eszközöket használ, de nem állít fel egzakt tételeket, hanem statisztikai alapon működik.

"szerintem a tudománynak így kellene hozzáállni a természetfeletti dolgokhoz: Nahát, ez nagyon érdekesen hangzik, bárcsak jobban megvizsgálhatóak, megismételhetőek volnának ezek a dolgok!"

A vicces az, hogy a tudomány pontosan így áll hozzá, ha nem megmagyarázható jelenségről van szó. De ha valaki nem tudományos eszközökkel akarja megmagyarázni, akkor követeli a tudományos eszközöket. Természetes dolog, hiszen ez a tudomány egyik alappillére.

2011. szept. 27. 14:33
 32/41 anonim ***** válasza:

Egy hasznos cikk 14:22-nek.

[link]

2011. szept. 27. 14:37
 33/41 anonim ***** válasza:

„Ez csak magánemberek véleménye, a kutatói nyilatkozatokból és a eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a mai természettudomány erősen ateista.”

A tudomány nem ateista - nem ártana, ha utánanéznél annak, hogy miről beszélsz. A tudomány a világ működését próbálja megérteni és megmagyarázni - egyébként azért mert az emberek így működnek, ha tapasztalnak valamit, akkor meg akarják, magyarázni a jelenséget (ahogy TE is magyarázatot keresel, egy általad tapasztalt jelenségre). A tudomány ennél annyival több, hogy csakis olyan elméleteket fogad el, amik bizonyíthatóak, és nem fogad el bármit, amit valaki csak úgy a hasára ütve kijelent. Éppen ezért a tudománynak nem célja és nem is feladat Isten létezésének kutatása, hiszen Isten létezése a ma rendelkezésre álló tudományos módszerekkel nem vizsgálható - és személy szerint én kétlem, hogy bármikor is az lesz.

"muszáj mindig valamilyen magyarázatot adni ami megfelel a modern tudományos világképnek akko is, ha nem tudják."

Az emberek így működnek, kell nekik valamilyen magyarázat, mert különben csak céltalanul vegetálnának. És a tudomány nyilván olyan magyarázatokat fogad el amelyek beleillenek a tudományos világképbe, mert csakis ezek azok amelyek tudományosan igazolhatóak, avagy elvethetőek.

„Nem tudom hogy te mennyi idős vagy, és milyen iskolába jártál, de nekünk mindent tényként tanítanak. Azért az had ne legyen már az én hibám hogy az élet szervetlen anyagokból való keletkezését tényként tanítják nekünk, és nem említik meg azt hogy más verziók is vannak erre vonatkozóan.„

Igazad van, ez nem a te hibád, de nem is a tudományé illetve a kutatóké. Ez az oktatási rendszer vagy a tanárai hibája. De te se képzeld azt, hogy az a tudomány, amit neked az iskolában tanítanak, mert akkor nem lenne szükség egyetemekre és más tudományos intézményekre, mert mindenki, aki elvégzi az iskolát kis tudós lenne. Már a 8 éves unokaöcsém is tudja, hogy ez nincs így.

„Ha ez ígyvan, akkor miért kell tényként elfogadni bizonyítatlan elméleteket? A dinoszauruszok kihalásáról HÁNY elmélet van??? Én a multkor néztem az egyik ismeretterjesztő csatornán egy dokumentumfilmet éppen arról szólt hogy felülírják az új kutatásokat!”

Akkor most, ha jól értem a magyarázatoddal egyből cáfolod is a kérdésedet. Hiszen ki alkotta azokat az elméleteket? A tudományt művelő kutatók. És ezt is mondják, hogy nem tudjuk pontosan hogyan haltak ki a dinoszauruszok, de ilyen és ilyen bizonyítékaink vannak, amik a jelenlegi ismereteink szerint azt mutatják, hogy ez és ez történt.

A végére pedig egy Aquinói Szent Tamás idézet a 13. sz-ból:

"A csodák nem a természet ellenében történnek, hanem csak annak ellenében, amit mi a természetről tudunk."

2011. szept. 27. 14:51
 34/41 A kérdező kommentje:

"Az agy sokmindent kiszűr az emlékekből. (Sőt, ki is tudja szinezni.)"

Tisztelt válaszoló! olvastam erről a véleményről. Én azt tudom erre mondani, hogy tisztán emlékszem mindenre ami történt. Persze én egymagam kevés vagyok ehhez hogy hitelesnek fogadják el a beszámolóimat. De volt részem olyan paranormális jelenségben is, amikor mellettem voltak még 6-an, és ugyanazokat a dolgokat láttuk. Én emlékszem még hogy milyen kétségbeesve mondták a mellettem lévők, hogy ők eddig nem hittek ilyen dolgokban...

Tehát ha több ember is látta/tapasztalta ugyanezt, ráadásul közvetlenül kb 3-4 méter belüli távolságban amire most nem térnék ki hogy mi az, úgygondolom kiszűrhetjük azt, hogy nem az agyunk űzött velünk tréfát.

A másik:

A tudományt ateistának mondom, de most ne arra gondoljunk, hogy aki nem hisz valamilyen vallásban. Én nem erre gondoltam, hanem arra hogy úgylátom a tudomány egy része (fogalmazzunk így, mert nem mindenki) teljesen elveti a paranormális dolgok létezését.

Általában tudományos oldalról igen ritka az, amikor valaki nyilatkozik egy magyagyarázhatatlan jelenségről, ha pedig mégis nyilatkozik, nem mennek bele annyira a témába. általában ezeket a dolgokat a Blikk, vagy az ehhez hasonló újságok hozzák le, azoknak meg a hitelessége..hkm...

Szóval akkor inkább fogalmazzunk úgy hogy a tudomány nagyobb része ateista az én meglátásom szerint. (Lehet tévedek akkor bocsánat) De nincs is ezzel baj, mert őszintén én sem hinnék paranormális dolgokban ha nem tapasztaltam volna, nem lenne rá bizonyítékom, ez komoly!!!

2011. szept. 27. 15:37
 35/41 anonim ***** válasza:

"A vicces az, hogy a tudomány pontosan így áll hozzá, ha nem megmagyarázható jelenségről van szó."

Épp ez a gond, hogy sok ember, aki a tudomány nevében beszél, nem. Lásd: a tipikus reakció. Ami azért is tökéletes példa, mert a végén ott volt a pszichológia is :) kitalálni egy erőltetett elméletet + megvádolni a kérdezőt azzal, hogy képzelődött = minden meg van magyarázva.

2011. szept. 27. 15:37
 36/41 A kérdező kommentje:

Ja és mégvalami!

Ha valaki járatos az animék világában (Az én korosztályomban szeretik sokan) akkor lehetséges hogy hallott már a Dragon Ball Z-ról :)

Azon belül is a Cell sagában volt egy szereplő, egy világbajnok harcművész aki amikor látta a nála erősebb fajok tulajdonságait, az elején mindig csak azt mondta hogy "ez csak valami trükk" :-)

Buta példa tudom, főleg ebben a témakörben, de ezzel csak arra akartam utalni, hogy akadnak olyan emberek is, akiknek megvan már a bizonyíték, mégis tagadnak. ^^

2011. szept. 27. 15:49
 37/41 anonim ***** válasza:
15:37, szerintem meg te képzelődsz, de hagyjuk, hosszú...
2011. szept. 27. 16:40
 38/41 anonim ***** válasza:

14:37 köszi a linket, már olvastam, ebből tudtam meg, hogy mi volt velem, szóról szóra megtapasztaltam amiket ír, plusz még többet, de már tényleg nem akarok eltérni a tárgytól.

Szóval nagy vonalakban amiről eddig írtatok: Én úgy gondolom nem is létezik természet feletti, mindent természet felettinek nevezünk, amire még nincs tudományos magyarázat, vagy bizonyíték. Erről mindig az jut eszembe, hogy meglepődhettek az emberek, amikor megtudták, hogy a Föld gömbölyű és milyen nehéz lehetett megértetni velük ,hogy akkor miért nem potyogunk le róla.

Paranormális jelenségek szintén létezhetnek, amik nem is paranormálisak, csak a tudomány nem jutott még el arra szintre, hogy ezeket meg tudja ép érvekkel magyarázni. Persze én is sok mindent megmagyarázok azzal, hogy az agyam becsapott, de amikor egy jelenséget többen is észlelnek egyidejűleg, igen is elgondolkodtató. Sokszor a saját büszkeségünkkel van a probléma, amikor csődöt mond az eddigi tapasztalatunk és a sok éves tanulmányunk, mert egy kérdésre ha nem találunk azonnal ésszerű választ, bevágjuk a struccpolitikát, vagy olyan magyarázatokat adunk, amiről mi magunk is tudjuk, hogy erősen vitatható, aztán önmagunkkal is vitatkozunk.

2011. szept. 27. 16:59
 39/41 anonim válasza:

A tudomány racionális míg a vallás nem.

Hogy lett az ember? Evolúció.

Hogy lett élet a földön? Isten alkotta, 100%!!!!! ;)

2011. szept. 27. 20:44
 40/41 anonim ***** válasza:

Csak mivel a kérdező hozta fel, még annyit a tudományos világképről, hogy igencsak változik. Minden új tudományos eredmény kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolja, megváltoztatja. Éppen ezért az egyetemes tudomány (ha már így beszélünk róla) nagyon befogadó, mert minden elméletet és magyarázatot elfogad, ha meggyőző bizonyítékokat tud felmutatni.

Szemben bizonyos áltudományos szemléletmódokkal, amik mondják a magukét, és semmiféle megfigyelést, bizonyítékot, magyarázatot nem fogadnak el, ami akár csak kis mértékben is ellentmond nekik.

Egyébként például a katolikus vallás is ilyen volt, amíg az éppen aktuális pápa el nem ismerte, hogy a tudományos felfedezések a világ megismerésének eszközei (de semmilyen szempontból sem ellenkeznek a hittel).

2011. szept. 28. 14:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!