Mi köze az evolúciónak a természetfeletti dolgokhoz? (részletek lent)
Máshogy nem tudtam volna leírni ezt a kérdést, talán így lesz a legjobb. Két történetet szeretnék részletesebben leírni. Az is meglepő, hogy a természettudomány kategóriába írom. Majd a végén szeretnék utalni rá hogy miért tettem ezt.
Szóval történt egyszer hogy a dédnagymamám meghalt. Egyik este emlékszem csak én és anya volt otthon, és én éppen ültem a fotelban, amikor a a hátam mögött a szekrényen elkezdett csörömpölni egy játék. Ez ilyen MacDonald'-os játék volt, sosem kezdett még el csörömplni magától, ilyen gyorsan meg végkép nem. De akkor folyamatosan azt tette, engem pedig a hideg kirázott, néhány másodperc múlva felugrottam a fotelból.
A Nagyszoba ahol voltunk, nem messze van a bejárati ajtótól, és ott pedig valami nagy dörömbölésre lettem figyelmes, hogy valaki mintha ököllel verné az ajtót. És amikor kinyitottuk az ajtót, senki nem volt ott. Nem hiszek a lélek halhatatlanságában, de abban biztos vagyok hogy a helyzetet kihasználva valamilyen természetfeletti megnyilvánulás volt, biztosan nem a dédnagymamám részéről. Aznap éjjel egész este nem aludtam.
Egy másik történet, amely például pont az alváshoz kapcsolódik: Emlékszem 2005-ben mint minden éven akkor is ment a Bajnokok Ligája. Én nagyon szeretem a futballt, de egyik este különös álmom volt. Álmomban, láttam a mérkőzést, az FC Porto-Internazionale mérkőzésből részleteket. Azt is láttam hogy gólok fognak születni, pontosan két gólt figyeltem meg. Különösen megfigyeltem azt, hogy az egyik gólt a Porto fogja szerezni, a másikat pedig az Inter, de az Interé egy öngól lesz, amit nyilván a Portonak számítanak be. A végeredmény tehát így 2-0 lenne a Porto javára. Ezt elmondtam az egyik osztálytársamnak. Ahogyan megálmodtam, olyan is lett a végeredmény, és másnap meccs után az osztálytársam azt mondta: "jól megállmodtad a Portót"
Lehetne még folytatni a sort, hogy például szó szerint láttunk egy természetfeletti lényt. Többen voltunk, tehát azt sem lehet mondani hogy képzelődtem volna, vagy mesélhetnék az ismerőseim beszámolójáról is.
A lényeg a következő: A mai természettudomány teljesen elveti annak a lehetőségét, hogy legyen természetfeletti intelligencia. Azt mondja, hogy az ember evolúcióval fejlődött ki, nincs felsőbb hatalom. És kérlek szépen ne utaljatok nekem a teista magyarázatokra, hogy az evolúció csak az élet fejlődését vizsgálja, attól még lehet valami más is.
Ez csak magánemberek véleménye, a kutatói nyilatkozatokból és a eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a mai természettudomány erősen ateista. Ezzel nekem nincs is problémám, de ha több millió ember beszámolt már olyan dolgokról, ami meghaladja a józan ész határait, miért vetik el olyan megrögzötten annak a lehetőségét, hogy a tudományos eredményeiken túl is van valami, vagy amit eddig vizsgáltak az hamis?
ja és mégvalami: Nem foglalkozom okkultizmussal,a beszámolóim ettől függetlenek, nem tudatosan keresem az okkultista megnyilvánulásokat...
"Vannak olyan dolgok amelyekre nem tudnak magyarázatot adni, mégsem képesek elismerni hogy nem tudják."
Dehogynem! Sőt, a felállított elméletek többségéről is tudják, hogy hiányos, esetleg hibás, de JELENLEG nincs jobb.
"Különböző elméleteket gyártanak saját okoskodásból és AZOKAT próbálják bizonyítani..."
Igen, és ez természetes, hiszen MEGPRÓBÁLJÁK megmagyarázni, hogy mi az oka annak, amit tapasztaltak. Tudod, hogy például a relativitáselméletet mekkora ellenállás fogadta? Hiszen egy egyszerű szabadalmi ügyintéző "saját okoskodásból" valami elméletet gyártott...
"Teccenek érteni?"
Persze. És TE IS ÉRTED? Vagy csak felállítottál valami elméletet "saját okoskodásból", és most próbálod bizonygatni? :-D
"Tehát nekem nem azzal van bajom, hogy valaki megrögzötten ragaszkodik a tanulmányaihoz...tegye..."
És ez így is van jól. Én azt tanultam, hogy az alma leesik a fáról. És az alma is ezt tanulta - úgy is viselkedik.
"hanem azzal, hogy nem képesek elismerni azt hogy..hát ezt nem tudják..."
De, a tudomány MINDIG elismeri, ha valamire nem tud választ adni. Hiszen akkor nem bizonyítható, és csak feltevés, vagy "sejtés" marad, míg nem bizonyították. A tudomány igenis MEGKÜLÖNBÖZTETI a bizonyított dolgokat a nem bizonyítottaktól.
"muszáj mindig valamilyen magyarázatot adni ami megfelel a modern tudományos világképnek akko is, ha nem tudják."
Igen, MUSZÁJ magyarázatot adni. Erről szól a tudomány. Ha nem keresnék az okokat, magyarázatokat, még mindig a kőbaltánál tartanánk - vagy még ott se.
"És akkor ezek után a laktató szövegek után csodálkoztok hogy a suliban elpuskázzuk az egész tanévet és mindenki magasról tesz az egészre?"
Ja, értem... Szóval ez az egész csak ÖNIGAZOLÁSNAK kellett, hogy megmagyarázd, miért is nem kell megtanulni a tananyagot? Sajnállak... A tudományos tételek AKKOR IS igazak maradnak, ha te nem tanulod meg azokat. Maximum te maradsz tudatlan.
Pedro
"Amúgy meg várom a választ hogy milyen tudományos elméletet tudtok mondani a beszámolóimra"
Na álljunk meg egy pillanatra. Azt hittem azt szeretnéd hallani, hogy nem tudjuk. De ha nem tudjuk, akkor hülyék vagyunk? Pont ezt írtam korábban, hogy az ilyen hozzállás miatt van rákényszerítve a szkeptikus/tudományos ember, hogy megpróbálja megmagyarázni ezeket a jelenségeket. És félreértés ne essék, az elméleteket nem "kitaláljuk", hanem az eddig bizonyított elméleteket használjuk fel, azokbólépítkezünk, mivel, ha jól értem, megalapozott választ várnak.
De továbbmegyek. Valójában nem arról van szó, hogy elméletet gyártunk a válaszhoz, hanem megpróbáljuk felsorolni a sok-sok lehetséges magyarázatból a legtöbbet, aminek valami realitása is van. Természetes, hogy nem tudjuk, mivel nem voltunk ott. De hadd ne legyen már a természetfeletti az egyetlen "megalapozott" lehetőség!
:D
"Dehogynem! Sőt, a felállított elméletek többségéről is tudják, hogy hiányos, esetleg hibás, de JELENLEG nincs jobb"
Nem tudom hogy te mennyi idős vagy, és milyen iskolába jártál, de nekünk mindent tényként tanítanak. Azért az had ne legyen már az én hibám hogy az élet szervetlen anyagokból való keletkezését tényként tanítják nekünk, és nem említik meg azt hogy más verziók is vannak erre vonatkozóan
"Persze. És TE IS ÉRTED? Vagy csak felállítottál valami elméletet "saját okoskodásból", és most próbálod bizonygatni? :-D
Hogyen érteném Vazeehh... :D Én nem elméletet állítottam fel, hanem a megfigyeléseimet írtam le, ez pedig nem tény, hanem valóság. Egyszer felveszek majd egy órát Az empénéggyel (igen, direkt írtam így) és meghallgathatod hogy nálunk hogyan nyomják
"És ez így is van jól. Én azt tanultam, hogy az alma leesik a fáról. És az alma is ezt tanulta - úgy is viselkedik."
Igaz, de ettől még nem kell ráerőltetni a másikra ezt. Főleg úgy hogy bizonyos tények már megdőltek. Persze ez nem minden emberre jellemző, de akire meg igen, annak úgyis mindegy felesleges magyarázkodni
"De, a tudomány MINDIG elismeri, ha valamire nem tud választ adni. Hiszen akkor nem bizonyítható, és csak feltevés, vagy "sejtés" marad, míg nem bizonyították. A tudomány igenis MEGKÜLÖNBÖZTETI a bizonyított dolgokat a nem bizonyítottaktól."
Ha ez ígyvan, akkor miért kell tényként elfogadni bizonyítatlan elméleteket? A dinoszauruszok kihalásáról HÁNY elmélet van??? Én a multkor néztem az egyik ismeretterjesztő csatornán egy dokumentumfilmet éppen arról szólt hogy felülírják az új kutatásokat! Annyira nem figyeltem oda rá, de félfüllel hallottam. A probléma az hogy ELMÉLETET tényként tanítanak. Ha neked nem, akkor meg én vagyok a hülye amiért ilyen iskolába felvételiztem
"Igen, MUSZÁJ magyarázatot adni. Erről szól a tudomány. Ha nem keresnék az okokat, magyarázatokat, még mindig a kőbaltánál tartanánk - vagy még ott se"
Ennél már csak az a legszebb amikor egymással vitatkozó tudósokat látok. Amikor az egyik természettudományos könyve ezt írják, a másikba meg azt, akkor dönsd el melyik a helyes. Persze akit nem érdekel az nyilván nem csinál ebből vitát, annak úgyis mindegy
"Ja, értem... Szóval ez az egész csak ÖNIGAZOLÁSNAK kellett, hogy megmagyarázd, miért is nem kell megtanulni a tananyagot? Sajnállak... A tudományos tételek AKKOR IS igazak maradnak, ha te nem tanulod meg azokat. Maximum te maradsz tudatlan."
Énis sajnállak hogy az jött neked le hogy azért csináltam ezt az egészet mert nem akarok tanulni. Az utolsó mondatodra meg annyit mondok hogy lehet, de ha idén év végén is egy 3-asom lesz, a többi jegyem pedig 4-5-ös addig én nagyon jól megvagyok ilyen tudatlanul is ^^
Amúgy nagyon elmentünk a témától, próbáljunk képben maradni...
Jelenleg nem az volt a kérdés hogy különböző vallásokat hogyan tudunk összeegyeztetni a tudománnyal, hanem az, hogy azon kívül, hogy egyes emberek szerint halucináltam mik lehettek ezek a jelenségek, milyen magyarázatot lehet rá adni.
Aki nem hisz nekem, az feleslegesen ír ide.
12:27
Egy szóval sem mondtam hogy hülyék vagytok. "Nélkületek" nehezebb lenne manapság az élet, ez tény és való :D
Igen, azt szerettem volna hallani hogy bizonyos dolgokat nem tudtok. Nem kell elismerni azt hogy bizonyos jelenségek természetfelettik. Ami miatt kiborultam az az, hogy bizonyos emberek rá akarják erőltetni a másikra az elméletüket. Ugyanez, persze az okkultista körökben is lejátszódik, amiket szintén elítélem.
Ha valaki azt gondolja hogy egykalap alá vettem az összes tudóst, akkor bocsánatot kérek. Valószínű én fogalmaztam rosszul, nem a tudománnyal van bajom, hanem egyes emberekkel akik képviselik azt, és ahogyan...
+az élet szervetlen anyagokból való keletkezését tényként tanítják nekünk,"
Talán azért mert az élő szervezetek ugyanolyan atomokból és molekulákból állnak mint az élettelenek.Ez pld százmilliószor bizonyított.Kémikus az nem lesz belőled az már biztos!
Tisztelt 12:48!
Tökéletesen egyetértek veled. Valami ilyesmi választ vártam. Igen, ezt már eltudom fogadni. Ment neked is a zöld kezecske ^^
Egyébként így megjegyzem, hogy az alvási paralízist énis érdekesnek találom. Bár, valamilyen oknál fogva az ezoterikus illetve a tudományos magyarázat közt ha választanom kellene akkor ott a tudományost választanám.(Gondolom a kérdés alatti magyarázatnál ez sokaknak meglepő lesz:D) Persze ettől függetlenül van aki nyilván a másikat találja logikusabbnak. ^^
(Gondolom a kérdés alatti magyarázatnál ez sokaknak meglepő lesz:D)
12:54 Bocsánat itt is rosszul fogalmaztam :D
Arra akartam célozni hogy miután a tudomány magyarázata szerint a föld létrejött gázból és porfelhőkből a én úgy tudtam hogy a szervetlen anyagok a levegőben már ott voltak, és onnan kerültek a vízbe. (Ha rosszul tudom akkor elnézést^^)
De például van már egy ilyen magyarázat is:
Vagy az egyik ismeretterjesztő csatornán éppen azt hallottam, vagy 2-3 hete hogy mivel a nap 5 milliárd év múlva veszélyeztetni fogja a földet, ezért azt találták ki hogy a Marsra akarnak költözni majd az emberek. Onnan pedig ha jól tudom máshová. És hallottam ezt már mástól, hogy felmerült az, hogyha mi esetleg másik bolygóra költöznénk, akkor honnan tudjuk azt, hogy mások nem volak így, és ők telepítették ide az életet???
(Kémikus pedig biztosan nem leszek mert nem szeretem a kémiát...^^)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!