Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hol van a világegyetem középpo...

Hol van a világegyetem középpontja?

Figyelt kérdés
Elvileg egy pontból robbanásszerűen indult ki. Ha ezt tudjuk akkor kéne lennie egy modellnek ami képes visszavezetni egy pontba az egészet. Hol van ez a pont? Milyen messze tőlünk? Miért nincs erről egy normális cikk se??
2011. aug. 15. 11:32
1 2 3 4
 21/32 Cs. Jeromos ***** válasza:

ezt máshol írtam, de bemásolom ide is:

Ha elfogadjuk, hogy volt ősrobbanás, akkor az univerzumnak kell középpontjának lennie (ugye, ahonnan kirobbant).

Ha a vöröseltolódás a csillagok tőlünk való távolodásának sebességét mutatja, akkor ebből az következik, hogy a tőlünk azonos mértékben távolodó csillagok vöröseltolódása ugyanakkora (ez így is van a feltételezések szerint).

Ezeket átgondolva, ha szétnézünk a földről és minden irányban vizsgálva a vöröseltolódás mértéke azonos távolságban lévő csillagoknál ugyanakkora, abból arra kell következtetnünk, hogy a naprendszerünk az univerzum középpontjában van, hiszen ha valahol a szélén lennénk, akkor a velünk egyirányba haladó csillagok vöröseltolódása sokkal kisebb lenne, mint az univerzum másik oldalán távolodó - a velünk ellenkező irányba haladó csillagok vöröseltolódása.

összedobtam egy flash animot ennek illusztrálására:

www.rainline.hu/bumm.swf

(a két ovális gombon lehet váltogatni a középen/szélén közt)

2012. febr. 17. 12:44
 22/32 anonim ***** válasza:
Cs. Jeromos. Hú, de nem érted ezt az egészet!
2012. febr. 17. 18:23
 23/32 Cs. Jeromos ***** válasza:

suhognak az érvek...

nézd, ha valamit hallok, olvasok, azt nem fogadom el, hanem átgondolom józan ésszel.

nekem kevés, hogy a spectrumon aszonták.

kifejtenéd, mi az amit nem értek?

ne linkekkel, saját szavaiddal (hiszen te érted ugyebár)

2012. febr. 17. 19:13
 24/32 anonim ***** válasza:

Na, szóval: Nincs olyan, hogy közepe és széle. Lehet, hogy hallottad már a léggömb hasonlatot, de ha nem, most leírom. Hasonlítsuk a mi 3 dimenziós terünket egy lufi 2-dimenziós felszínéhez. Rajzoljunk a (leeresztett ) lufira sok-sok pontot filctollal. Ezután fújjuk fel a lufit. Azt tapasztaljuk, hogy a felrajzolt pontok mindegyike távolodott mindegyiktől, méghozzá minél távolabb vannak egymástól a felrajzolt pontok, annál nagyobb mértékben. És egyik pont sincs a középpontban. Valahogy így tágult ki a mp töredéke alatt a tér is.

Azonkívül, természetesen az ősrobbanás nem egy "robbanás" volt a térben, hanem maga a tér tágult ki 10^-43 mp alatt egy 10^-34 méternél kisebb pontból.

Egyébként nem a Spektrum-ból tájékozódok, hanem rengeteg ezzel foglalkozó szakirodalom van a könyvtárban, vagy akár a net-en is.

2012. febr. 17. 20:10
 25/32 Cs. Jeromos ***** válasza:

tehát a tér tulajdonképpen egy sík... értem.

és mi van a léggömb belsejében? az üres? vagy ott a negyedik dimenzió?

ne haragudj, de ez spectrum szint... mondanak neked valamit és benyalod gondolkodás nélkül.

2012. febr. 17. 20:19
 26/32 Cs. Jeromos ***** válasza:

szerinted mit nevezünk térnek?

a görbült tér mibe görbül bele?

ez a görbülés magában a térben hogy jelentkezik (hogy tapasztalhatjuk meg)?

2012. febr. 17. 20:36
 27/32 anonim ***** válasza:

"tehát a tér tulajdonképpen egy sík... értem.

és mi van a léggömb belsejében? az üres? vagy ott a negyedik dimenzió?"

Nem, a tér nem sík, csak a léggömbhasonlattal lehet pl. modellezni a tér tágulását. A lufi kétdimenziós felszíne helyébe képzeld a 3-dimenziós teret (ha el tudod képzelni).

És mi van a léggömb belsejében? Pontosan, ahogy írtad, az a 4. dimenzió, az idő. Az a múlt. Még egyszer mondom, ez csak egy roppant leegyszerűsített szemléltetése a tér tágulásának. Sajnálom, ha ezt sem sikerül megérteni, de mint mondtam, nagyon sok, a témával foglalkozó szakirodalom van, olvasni, tanulni kéne, és akkor nem tennének fel a Gyakorikérdések.hu-n ilyen bugyuta kérdéseket.

2012. febr. 18. 16:19
 28/32 anonim ***** válasza:

Ja, és még valami:

"ez a görbülés magában a térben hogy jelentkezik (hogy tapasztalhatjuk meg)?" Mai tudásunk szerint ez okozza a gravitációt, de ez már egy másik téma. Einstein általános relativitás elméletét ajánlom figyelmedbe. Gondolom ő nem a Spektrumból tájékozódott. :D:D:D

2012. febr. 18. 16:22
 29/32 Cs. Jeromos ***** válasza:

tudod... az a baj ezekkel a képzetes terekkel, hogy elméletben leírhatók, viszont a tapasztalataink teljesen mást mutatnak. magyarán... van rá matematikai modell, de ettől még nem biztos, hogy úgy van.

ezeket elhinni pusztán hit kérdése (miképp még esély sincs a megtapasztalására).

a gravitációró működéséről meg valójában halványlila ideánk sincs... nem tudjuk mi közvetíti (hallottál már a nyomó gravitációról?)

einstein relativitás-elmélete sem biztos hogy igaz (lehet elhinned, de csak az csak hit, s nem tény)... nem felel meg a tudományosnak vett elmélet kritiriumának sem (pl. nem illeszthető be a természeti rendszerünkbe, kisérleti úton nem igazolható, stb.)

lehet, neked elég, hogy felfújjanak egy pettyes lufit, de az nekem édeskevés.

2012. febr. 18. 17:33
 30/32 anonim ***** válasza:

"Ha elfogadjuk, hogy volt ősrobbanás, akkor az univerzumnak kell középpontjának lennie (ugye, ahonnan kirobbant)."

Ezzel nyitottál. Ne haragudj, ez úgy ahogy van, butaság, mint azt fentebb kifejtettem miért.

Ezután áttértél a görbült terekre, így eljutottunk az ált. rel-hez. Ami jelen pillanatig sem cáfolódott meg, jól beilleszthető a tudományos világképbe - egyetlen probléma, hogy a kvantummechanikával nem egyeztethető össze, de gondolom tudod, hogy keresik a megoldást, ez lenne a Nagy Egyesített Elmélet (GUT) - és kísérletileg is igazolták, pl. 1919-ben a fényelhajlást, atomórákkal a tömeg idődilatációs hatását.

2012. febr. 18. 18:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!