Hol van a világegyetem középpontja?
ezt máshol írtam, de bemásolom ide is:
Ha elfogadjuk, hogy volt ősrobbanás, akkor az univerzumnak kell középpontjának lennie (ugye, ahonnan kirobbant).
Ha a vöröseltolódás a csillagok tőlünk való távolodásának sebességét mutatja, akkor ebből az következik, hogy a tőlünk azonos mértékben távolodó csillagok vöröseltolódása ugyanakkora (ez így is van a feltételezések szerint).
Ezeket átgondolva, ha szétnézünk a földről és minden irányban vizsgálva a vöröseltolódás mértéke azonos távolságban lévő csillagoknál ugyanakkora, abból arra kell következtetnünk, hogy a naprendszerünk az univerzum középpontjában van, hiszen ha valahol a szélén lennénk, akkor a velünk egyirányba haladó csillagok vöröseltolódása sokkal kisebb lenne, mint az univerzum másik oldalán távolodó - a velünk ellenkező irányba haladó csillagok vöröseltolódása.
összedobtam egy flash animot ennek illusztrálására:
www.rainline.hu/bumm.swf
(a két ovális gombon lehet váltogatni a középen/szélén közt)
suhognak az érvek...
nézd, ha valamit hallok, olvasok, azt nem fogadom el, hanem átgondolom józan ésszel.
nekem kevés, hogy a spectrumon aszonták.
kifejtenéd, mi az amit nem értek?
ne linkekkel, saját szavaiddal (hiszen te érted ugyebár)
Na, szóval: Nincs olyan, hogy közepe és széle. Lehet, hogy hallottad már a léggömb hasonlatot, de ha nem, most leírom. Hasonlítsuk a mi 3 dimenziós terünket egy lufi 2-dimenziós felszínéhez. Rajzoljunk a (leeresztett ) lufira sok-sok pontot filctollal. Ezután fújjuk fel a lufit. Azt tapasztaljuk, hogy a felrajzolt pontok mindegyike távolodott mindegyiktől, méghozzá minél távolabb vannak egymástól a felrajzolt pontok, annál nagyobb mértékben. És egyik pont sincs a középpontban. Valahogy így tágult ki a mp töredéke alatt a tér is.
Azonkívül, természetesen az ősrobbanás nem egy "robbanás" volt a térben, hanem maga a tér tágult ki 10^-43 mp alatt egy 10^-34 méternél kisebb pontból.
Egyébként nem a Spektrum-ból tájékozódok, hanem rengeteg ezzel foglalkozó szakirodalom van a könyvtárban, vagy akár a net-en is.
tehát a tér tulajdonképpen egy sík... értem.
és mi van a léggömb belsejében? az üres? vagy ott a negyedik dimenzió?
ne haragudj, de ez spectrum szint... mondanak neked valamit és benyalod gondolkodás nélkül.
szerinted mit nevezünk térnek?
a görbült tér mibe görbül bele?
ez a görbülés magában a térben hogy jelentkezik (hogy tapasztalhatjuk meg)?
"tehát a tér tulajdonképpen egy sík... értem.
és mi van a léggömb belsejében? az üres? vagy ott a negyedik dimenzió?"
Nem, a tér nem sík, csak a léggömbhasonlattal lehet pl. modellezni a tér tágulását. A lufi kétdimenziós felszíne helyébe képzeld a 3-dimenziós teret (ha el tudod képzelni).
És mi van a léggömb belsejében? Pontosan, ahogy írtad, az a 4. dimenzió, az idő. Az a múlt. Még egyszer mondom, ez csak egy roppant leegyszerűsített szemléltetése a tér tágulásának. Sajnálom, ha ezt sem sikerül megérteni, de mint mondtam, nagyon sok, a témával foglalkozó szakirodalom van, olvasni, tanulni kéne, és akkor nem tennének fel a Gyakorikérdések.hu-n ilyen bugyuta kérdéseket.
Ja, és még valami:
"ez a görbülés magában a térben hogy jelentkezik (hogy tapasztalhatjuk meg)?" Mai tudásunk szerint ez okozza a gravitációt, de ez már egy másik téma. Einstein általános relativitás elméletét ajánlom figyelmedbe. Gondolom ő nem a Spektrumból tájékozódott. :D:D:D
tudod... az a baj ezekkel a képzetes terekkel, hogy elméletben leírhatók, viszont a tapasztalataink teljesen mást mutatnak. magyarán... van rá matematikai modell, de ettől még nem biztos, hogy úgy van.
ezeket elhinni pusztán hit kérdése (miképp még esély sincs a megtapasztalására).
a gravitációró működéséről meg valójában halványlila ideánk sincs... nem tudjuk mi közvetíti (hallottál már a nyomó gravitációról?)
einstein relativitás-elmélete sem biztos hogy igaz (lehet elhinned, de csak az csak hit, s nem tény)... nem felel meg a tudományosnak vett elmélet kritiriumának sem (pl. nem illeszthető be a természeti rendszerünkbe, kisérleti úton nem igazolható, stb.)
lehet, neked elég, hogy felfújjanak egy pettyes lufit, de az nekem édeskevés.
"Ha elfogadjuk, hogy volt ősrobbanás, akkor az univerzumnak kell középpontjának lennie (ugye, ahonnan kirobbant)."
Ezzel nyitottál. Ne haragudj, ez úgy ahogy van, butaság, mint azt fentebb kifejtettem miért.
Ezután áttértél a görbült terekre, így eljutottunk az ált. rel-hez. Ami jelen pillanatig sem cáfolódott meg, jól beilleszthető a tudományos világképbe - egyetlen probléma, hogy a kvantummechanikával nem egyeztethető össze, de gondolom tudod, hogy keresik a megoldást, ez lenne a Nagy Egyesített Elmélet (GUT) - és kísérletileg is igazolták, pl. 1919-ben a fényelhajlást, atomórákkal a tömeg idődilatációs hatását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!