Hol van a világegyetem középpontja?
Figyelt kérdés
Elvileg egy pontból robbanásszerűen indult ki. Ha ezt tudjuk akkor kéne lennie egy modellnek ami képes visszavezetni egy pontba az egészet. Hol van ez a pont? Milyen messze tőlünk? Miért nincs erről egy normális cikk se??2011. aug. 15. 11:32
11/32 anonim válasza:
Az a baj, hogy erre a kérdésre felsőfokú matematikai ismeretek nélkül nem lehet válaszolni. Anélkül pedig csak spekuláció az egész, vagy igaz, vagy nem.
12/32 anonim válasza:
Azt is mondják,hogy az univerzum nem gömb alakú,hanem amőba,nem ugyanazzal a sebességgel tágul minden egyes térrész.Innentől kezdve még nehezebb a középpont megtalálása.
13/32 A kérdező kommentje:
Azt viszont látják hogy milyen irányba távolodnak a galaxisok... csak meg kéne fordítani az irányt... ha azok meg nem egy pontban találkoznak akkor még az is kérdéses hogy volt-e ősrobbanás :S
2011. aug. 15. 13:25
14/32 anonim válasza:
Lufis hasonlat: a mi téridőnk a lufi anyaga, a felülete. A tágulás középpontja (ha felfújjuk) nem a felületen van, nem található meg a lufi anyagában, hanem azon kívül, a lufi belsejében lévő levegőben van. Vagyis nem része az általunk tapasztalható Univerzumnak.
15/32 anonim válasza:
16/32 anonim válasza:
A cikk írója nagyon félreértett valamit.
17/32 A kérdező kommentje:
Lufi hasonlat szerint mi valami membrán felszínén helyezkedünk el mint a többi galaxis... Háthogy ebbe mi a logika azt nem tudom... De a cikk válasza jóval elfogadhatóbb :) Köszönöm :)
2011. aug. 15. 15:57
18/32 anonim válasza:
A lufis hasonlat teljesen jó, de egy dimenzióval kevesebbet tartalmaz. Képzeld el, hogy egy gömb (2D-s) felszíne a világegyetem. Ha a gömb tágul, akkor a felszínnek nincs közepe...
ugyanez a helyzet a világegyetmünkkel, csak mi egy 3D-s tartomány vagyunk és a tágulás középpontját nem tudjuk érzékelni.
19/32 Tom Benko válasza:
~13,7 Ga-val ezelőtt. Ha megrajzolod, hogy az egyes galaxishalmazok merre mozognak, akkor az egyenesek metszéspontja pontosan itt lesz, a Földön, a papírodon... Ha másvá viszonyítjuk, akkor máshol lesz.
20/32 anonim válasza:
miért lenne amóba a galaxis alakja?a pontnak nincs dimenziója vagyis ugyanolyan távolságra volt minden vége a középpontból(lényeg hogy értitek) vagyis ugyanúgy kellett tágúlniuk
és hogy álapítod meg valaminek a közepét aminek a méretét sem tudod?
(sry 1 kézzel írtam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!