Tételezzük fel, hogy az időutazás lehetséges. Ha visszamegyek az 1 évvel ezelőtti magamhoz és lelövöm magam, akkor velem mi lesz abban a pillanatban?
Nekem mindig az volt ezzel a problémám, hogy a családban mindenki máshogy fogta fel az időutazást, mint én, és ide rengeteg más dolog is bekerül, mint például a párhuzamos világegyetemekbe való utazás féreglyukon keresztül (Sliders c. sorozat) és a teleportálás is ide köthető, valamint nem lehet elhaladni a Vissza a jövőbe trilógia mellett!
Amúgy szerintem az energiamegmaradás törvénye itt nem érvényesülne! Nekem egy komplett teóriám van az időutazásról, és én így fogom fel ahogy majd leírom, de nem vetem meg mások elmélkedéseit sem!
Na most! A Vissza a jövőbe úgy fogja föl az időutazást, ahogy más átlagember tenné (ezért zseniális a film), tehát úgy hogy van egy idősík, amin te tudsz mozogni kedved szerint, és ha valamit máshogy történik, egy picit is az már befolyásolja a jövődet, akár nagy mértékekben is! Egy oltári nagy hiba a filmben, hogy amikor odébb löki az apját a kocsi elől, megváltoztatja a jövőt, de neki már abban a pillanatban el kellett volna tűnnie onnan! Aztán az hogy egy másik idősíkra helyezik magukat az már ugye nem csak időutazás, hanem párhuzamos világegyetemek közötti utazás, az Einstein-Rosen Hídon keresztül (féreglyuk).
Az én időutazás elméletem eltér a Vissza a jövőbe trilógia felfogásától, de ennek ellenére nagyon élvezem a filmet minden egyes megnézésekor!
Egyébként a probléma a paradoxon, ami az én időutazás-elméletemben is létrejöhet, de ismerősöm olyan teóriával állt elő, amiben ez a fogalom, hogy ’paradoxon’ nem létezik!
Az ÉN időutazás elméletem a következő, és a végén kitérek a problémára!
Az időutazás szerintem azzal kezdődik, hogy láthatjuk-e, hogy mi zajlik a múltban, vagy a jövőben anélkül, hogy ott lennénk! A múltat, mint álló esemény (kép), vagy mint mozgó esemény (videó) is szemlélhetjük! Ha egy képet nézünk, egy családi nyaralásról akkor egy álló eseményt látunk a múltból! Ez az amit nehezebb felfogni, hiszen akkor az emlékek is közrejátszanak! De ez így lenne egy nagyon régen készült képpel is (ahol mondjuk nem éltünk még, vagy ott se voltunk), mert valami emlék ahhoz is kapcsolódna! A videót egyszerűbb gyakorlatba érzékelni, hiszen nap, mint nap ezt látjuk! A MÚLTAT! Ha ránézünk a falra, akkor egy nagyon rövid idővel azelőtti pillanatát látjuk (mivel a fény visszaverődik róla, a fény eljut a szemünkbe, és az agyunk feldolgozza az információt). Ez borzasztóan rövid idő alatt lejátszódik, de idő kell neki, így nem a pontosan jelen-képét látjuk a testnek! De a csillagoknál sokkal inkább érzékelhetjük, hiszen a fénynek még több idő kell, hogy eljusson a szemünkig! Tegyük fel, hogy felnézünk egy felhőtlen estén az égre, és a göncöl-szekeret bámuljuk. Lehet hogy a csillagok, amik alkotják, már ott sincsenek, mert a fény, amit régen kibocsátott még nem érte el a szemünket!
Ilyen technikával a jövőbe még nem lehet tekinteni, sőt máshogy sem, csak jósolni, mondjuk az időjárást!
Az én elméletem szerint az időutazás létezhet, de csak a párhuzamos világegyetemek segítségével! Vagyis a saját idősíkodban egyszer nem utazhatsz, se előre, se vissza! Mert ha igen, akkor már úgy kellett volna nekem megélnem, tehát változtatni nem tudok rajta! Szerintem, ha időutazunk, akkor mi LÉTREHOZUNK egy PVE-t, amiben minden POSTOSAN ugyan úgy történt, mint a mi VE-ünkbe, csak akkor visszamentünk az időben! Tehát akkor ott vagyunk! Mondjuk a filmet alapul véve a második részben történik meg ez, csak ott is vannak hibák, de nem akarok belemenni! A lényeg, hogy, ha egyszer is időutaztunk, akkor a saját VE-ünkbe soha nem fogunk visszajutni, kivéve, ha rendelkezésünkre áll egy féreglyuk is, amit mi irányítunk!
Hogy egy példán bemutassam:
Van egy világegyetem, a miénk ez az A. Feltalálom az időgépet. Visszautazom 2011-ből 1900-ba. Én akkor ugyan azt látom, mint ami akkor volt az A világegyetemben, csak én már B-be vagyok. Készítek egy képet magamról, és világhírűvé teszem magam, azzal, hogy megjósolom mi lesz a végeredménye egy focimeccsnek, és ezzel mindenhol ismert leszek, és kép is lesz rólam! Majd visszamegyek 2011-be (C világegyetem), és ott mindenki tudja ki vagyok, mert már 1900-ban rohadt híres voltam, eltűntem és megint előkerültem! Az emberek csodálkoznak, félnek tőlem, hogy, hogy lehetek itt, de nem ölnek meg. Majd a féreglyukam segítségével elmegyek C világegyetemből A-ba, de természetesen, ott nem félnek tőlem az emberek, és nincs a nevemmel és a képemmel egy híres ember se. B világegyetemben nem jelentem meg 2011-ben! C-ben egyszerűen eltűntem. És itt jön be a teleportálás, hiszen az hogy hol jelenek meg, azt is kell valahogy szabályoznom!
Remélem érthető voltam!
A kérdező problémája:
Az én felfogásom szerint lehetséges!!! Veled semmi nem történik, csupán a B univerzumban te nem élsz tovább! (B univerzumban ismeretlen tettes megölt téged!) Majd visszamész a saját idődbe, mintha mi se történt volna, és C univerzumba érkezel, ahol hogyha bemutatkozol édesanyádnak, akkor megijed, mintha szellemet látna, hiszen, te ott halott vagy! Ha van féreglyukad, és visszamész A-ba, akkor ott nem történt semmi! Te tudod, hogy elkövettél egy gyilkosságot, hogy halott, vagy de ezt más nem tudja!
Persze itt az az apró tényező is közrejátszik, hogy tudja más is, hogy utazol, vagy sem. Tudja más is, hogy létezik időgép vagy sem…
Remélem segítettem, ugyan hosszú volt, de érdemes elolvasnia annak, aki csak áttekerte! :)
2010-12-30 17:58 vagyok,
Utolsónak: Hát igen ez egy ilyen témakör... De felmérések szerint erre született a legtöbb elmélet az emberiség történetében, úgy hogy még mindig nem tudjuk megvalósítani (elvileg), és ez az, ami a legtöbb embert foglalkoztatja... Én ezért gondolkodok rajta ilyen sokat! :)
A második legérdekesebb (értsd: a legtöbben foglalkoznak vele, és a legtöbb embert érdekli) az a "pillangó-effektus" néven ismertté vált "mi történt volna ha...?" kérdés!
De ez egy másik story, és másik 500 oldalas elmélet :D
Te ekkor meghalsz a múltban. És, ha visszaérsz a jelenbe,
nem létezik többé a valódi éned, mintha nem is léteztél volna.
Azt halottam csak a jövőbe lehet utazni, mert, ha a múltba mész, az megbontja a tér-időt paradoxont.
De ha valóban vége lesz a világnak 2012-ben, akkor minek a jövőbe menni, ha már nem lesz semmi. Nem is tudsz.
Inkább a múltba kellene visszamenni, úgy 500 évet.
Mint köztudott, mindenkinek van egy hasonmása valahol a világban. Tehát mindenkiből 2 van.
Valaki hasonmása a múltban él, valakié meg a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!