Tételezzük fel, hogy az időutazás lehetséges. Ha visszamegyek az 1 évvel ezelőtti magamhoz és lelövöm magam, akkor velem mi lesz abban a pillanatban?
Nem fogod tudni lelőni magad. Ugyanis valami közbe fog jönni.
És hogy erre mi a bizonyítékom? Az, hogy nem lőtted le magad. (Ez tudjuk, hiszen a múlt már megtörtént, vagyis megtörtént az időutazásod, a gyilkossági kísérleted is, de valami történt, ugyanis nem sikerült, hiszen élsz :) )
Én mindig is úgy véltem, hogy ennek a paradoxonnak a feloldása pofonegyszerű. Ami megtörtént, az kőbe van vésve (ebből kiindulva a jövő is), tehát ha visszautazol, és változtatsz, akkor igazából csak azt csinálod meg, amit már meg is tettél :)
Tehát az, hogy meg akarod ölni magad, valamilyen, előre nem látott ok miatt bebukott. Elütöttek, letartóztattak, besült a fegyver, akármi. Hiszen látod a történelmet, hogy nem lőtted le magad :)
A kérdésre válaszolva: Ezt hívják paradoxonnak, a második ok a technikai/fizikai-n túl amiért lehetetlennek tartják egyesek az időutazást. Ha megakarlak cáfolni, azt mondom anyag maradsz, csak te is átalakulsz, hullává:D Ha egyetértek, azt mondom továbbélhetsz és átveheted a helyét, mert ha egyszerre kettő lehet belőled abban az időben, miért ne olhetnéd meg magad, az nem te vagy már. Azt viszont nem ajánlom hogy visszamenj a jovőbe ahol már rég el is temettek:D (mert ha nem maradsz ott, a holttested elfoldelik) Itt már dimenziósíkok játszanak.
13:26
Egyszer beszélgettem erről valakivel, mármint hogy a múltat/jovőt nem bírjuk megváltoztatni, mert pont miattunk fog úgy torténni, valami mindig kozbejon. A harry potterben volt így. A végén elég ideges lett amúgy, azért emlékezetes ez nekem:D
Ugyanis ha visszajon egyszer a jovőbeli énem kék pólóban, valamiért nekem is abban kell visszajonnom majd, elvileg, de kétlem hogy ne lenne lehetséges ha más színben nem akkor félpucéran visszajonni, a poén kedvéért.
Igen ez a paradoxon bizonyíték arra, hogy soha nem fog létezni időutazás ahogy mi értelmezzük ezt a szót általában. (legalábbis a múltba nem, de én a jövőbe időutazást se hívnám időutazásnak, mind1)
Amit a felettem lévő két hozzászóló írt, az egy feloldása lehetne ennek a paradoxonnak, de azt se hívnám időutazásnak, hanem dimenzióutazásnak. Elutazol egy olyan dimenzióba, ahol minden ugyanúgy történt, mint a te dimenziódban, viszont még csak ott jár az időben, ahova utazol. Így tényleg bármit megtehetnél, hiszen nem a saját múltadban ölöd meg magad, hanem egy másik dimenzióban. Ettől persze innentől ennek a dimenziónak a jövője teljesen megváltozna a tiédhez képest, de önmagához képest semmi extra nem történne, történt +1 érdekes haláleset, meg esetleg ittragadt egy dimenzióutazó, aki a halott alteregója, nagy dolog! :P
A párhuzamos világok az egyik megoldás, vaaagy:
Hogy időutazás létezik-e? Hát miért ne létezne? Hiszen most éppen mit csinálunk? Szépen folyamatosan (vagy nem folyamatosan) utazunk a jövő felé. Előfordult bárkivel is, hogy találkozott a jövőbeli énjével? Nem? Akkor miért feltételezik sokan azt, hogy a múltba való utazásnál feltétlen találkoznánk önmagunkkal? Sztem az is egy megoldás, hogy múltba utazáskor ugyanúgy 1 db lesz belőled, mint jövőbe utazáskor, ebből azonban persze az is következhet, hogy egy teljesen más múltba kerülsz vissza, mint amit előzetesen átéltél. Én nem a múltba való utazást tartom lehetetlennek, hanem az UGYANABBA a múltba való utazást. Ugyanabba a múltba csak akkor utazhatsz, ha te magad is ugyanaz vagy, olyannyira, hogy még információd (azaz emléked) sincs a jövőről, ekkor lesz pontosan ugyanaz a múlt mint volt. Ekkor azonban nem érsz semmit a múltba utazásoddal, mert nem emlékszel rá, hogy te visszautaztál a múltba, és nem tudod, hogy valamit éppen megváltoztatni jöttél vissza. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!